Money mule

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε κατακόρυφη αύξηση των περιστατικών χρήσης ατόμων για την μεταφορά χρημάτων που έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο (money mules) σε λογαριασμούς τρίτων, συνήθως σε άλλες χώρες. Η δραστηριότητα αυτή διευκολύνει τη νομιμοποίηση κεφαλαίων ή αγαθών που έχουν αποκτηθεί με παράνομο τρόπο και τη διακίνησή τους ανά τον κόσμο.

Τα στοιχεία των διεθνών διωκτικών αρχών το αποδεικνύουν. Σύμφωνα με τη Europol, το 90% των παράνομων αυτών συναλλαγών συνδέεται με το κυβερνοέγκλημα. Το παράνομο χρήμα συχνά προέρχεται από εγκληματικές δραστηριότητες όπως το Phishing, η χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι κυβερνοεπιθέσεις σε τράπεζες, οι απάτες σε online δημοπρασίες ή στο ηλεκτρονικό εμπόριο, οι απάτες με κάρτες και άλλες μορφές εγκλημάτων.

Μόλις αποκτήσουν παράνομα χρήματα ή αγαθά, οι εγκληματίες επιστρατεύουν άτομα πρόθυμα να τα μεταφέρουν στους λογαριασμούς τους, με την υπόσχεση του εύκολου και «νόμιμου» χρήματος, μέσα από ψεύτικα websites ή ειδοποιήσεις που αποσπούν προσωπικά δεδομένα και κωδικούς.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι πρόκειται για παράνομες δραστηριότητες για τις οποίες μπορούν να απαγγελθούν κατηγορίες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή σε αγγελίες μέσω του διαδικτύου, σε διαφημίσεις των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή σε αποστολή μηνυμάτων με SMS που περιέχουν λάθη ή υπόσχονται γρήγορο κέρδος.

Προκειμένου να ενημερωθείτε για το πώς μπορείτε να προστατευτείτε από τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος (Cyber Alert) καθώς και της Europol.

Σε περίπτωση που αθέλητα εμπλακείτε ή πέσετε θύμα απάτης σε τέτοιου είδους δραστηριότητες που να χρησιμοποιούν ή να εμπλέκουν με οποιοδήποτε τρόπο το όνομα ή το λογότυπο της Εθνικής Τράπεζας, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας και αναφέρετε το περιστατικό.

Θέλετε περισσότερες πληροφορίες;

Παραμένουμε κοντά σας για να απαντήσουμε στις ερωτήσεις σας.

Θέλω να επικοινωνήσω
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top