Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο αυτό και υπό την αιγίδα της «Πρωτοβουλίας ’21» ενώνουμε τις δυνάμεις μας με το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση και το Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου και από κοινού στηρίζουμε το πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Απρίλιο 2022 μέσω της συνεργασίας του ΜΚΣ Δεσμός, του WWF Ελλάς και του HIGGS (Higher lncubator Giving Growth & Sustainability), με στόχο την υποστήριξη εθελοντικών ομάδων δασοπυροπροστασίας ανά την Ελλάδα. Οι δράσεις της συνεργασίας θα υλοποιηθούν σε δύο κύκλους: 2022-2024, 2024-2026.
Κατά τη διάρκεια του 1ου κύκλου (2022 – 2024):
- 1.936 εθελοντές από 50 ομάδες σε όλη την Ελλάδα ενισχύθηκαν με εξοπλισμό υψηλών προδιαγραφών.
- 574 εθελοντές από 118 ομάδες έλαβαν εξειδικευμένη κατάρτιση σε θέματα πρόληψης και καταστολής δασικών πυρκαγιών.
- 47 από τις 50 ομάδες που ενισχύθηκαν συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιμετώπιση των μεγάλων πυρκαγιών του 2023 σε Αττική, Κορινθία, Ρόδο και Έβρο.
Ο 2ος κύκλος του Προγράμματος (2024 – 2026) στοχεύει στη συνέχιση και αναβάθμιση της υποστήριξης προς τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας. Μέχρι στιγμής, στο πλαίσιο του 2ου κύκλου:
- Περίπου 250 εθελοντές πεζοπόρων σχημάτων από Αττική, Χίο, Κομοτηνή, Καβάλα, Έβρο, Κρήτη, Εύβοια και Αργολίδα έχουν συμμετάσχει ενεργά στα βιωματικά εργαστήρια του προγράμματος συνδυάζοντας θεωρία και πράξη στο πεδίο.
- Περισσότεροι από 400 εθελοντές, πολίτες και εκπρόσωποι φορέων από 6 περιοχές της χώρας έχουν παρακολουθήσει τα εργαστήρια πρόληψης.
- 30 εθελοντικές ομάδες από όλη την Ελλάδα πρόκειται να λάβουν άμεσα εξειδικευμένο εξοπλισμό, βασισμένο στις ανάγκες που έχουν καταγραφεί.
Συνολικά, ο 2ος κύκλος του Προγράμματος θα εστιάσει σε τρεις βασικούς άξονες:
- Ενίσχυση με εξειδικευμένο εξοπλισμό, προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ομάδας, με έμφαση στην υποστήριξη πεζοπόρων σχηματισμών, οι οποίοι έχουν αποδειχθεί κρίσιμοι στην αποτελεσματική καταστολή πυρκαγιών και στη βιωσιμότητα των εθελοντικών δομών.
- Κατάρτιση μέσω βιωματικών εργαστηρίων, που προσφέρουν πρακτική εκπαίδευση για τη λειτουργία και οργάνωση πεζοπόρων σχημάτων, καθώς και εξειδικευμένη γνώση για την πρόληψη και την καταστολή δασικών πυρκαγιών.
- Δημιουργία διαδικτυακού κόμβου, που θα λειτουργεί ως πλατφόρμα ανταλλαγής τεχνογνωσίας, καλών πρακτικών και συνεχούς ενημέρωσης για τις εθελοντικές ομάδες δασοπυροπροστασίας.
Τα παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν την αξία του προγράμματος και αναδεικνύουν όλα όσα μπορούμε να πετύχουμε όταν ενώνουμε δυνάμεις για έναν κοινό σκοπό.
Στην Εθνική Τράπεζα, αναγνωρίζουμε τον ανεκτίμητο ρόλο των εθελοντών και τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος για την κοινωνία και την ανάπτυξη όλων. Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τις προσπάθειες για την προστασία των δασών μας και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τοπικών κοινωνιών απέναντι στις φυσικές καταστροφές, αποτελώντας την Τράπεζα που νοιάζεται σήμερα για ένα καλύτερο, πιο βιώσιμο αύριο.