H συνεργασίας πνοής κινείται σε δύο παράλληλους άξονες:
α) Τη σημαντική ενίσχυση 50 εθελοντικών ομάδων απ' όλη τη χώρα σε υλικό εξοπλισμό, που θα επιλεγούν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων αξιολόγησης.
Ήδη, 21 εθελοντικές ομάδες έλαβαν υλικό εξοπλισμό με την ολοκλήρωση της α’ φάσης του προγράμματος, αναβαθμίζοντας έτσι σημαντικά την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα των συνολικά 749 μάχιμων εθελοντών τους. Η ενίσχυση θα ολοκληρωθεί με παραδόσεις εξοπλισμού σε επιπλέον 29 ομάδες πριν την έναρξη της ερχόμενης αντιπυρικής περιόδου, η οποία ξεκινάει τον Μάιο 2023.
Στο πρόγραμμα είχαν κληθεί να δηλώσουν συμμετοχή 149 εθελοντικές ομάδες με εντατική ενασχόληση στο αντικείμενο, από τις οποίες οι 98 ανταποκρίθηκαν στη διαδικασία αξιολόγησης. Για την επιλογή των συνολικά 50 ομάδων που ενισχύονται, το WWF Ελλάς ακολούθησε μία δοκιμασμένη μεθοδολογία, μέσα από ερωτηματολόγια, προσωπικές συνεντεύξεις, αλλά και επιτόπιες επισκέψεις, ώστε να κατανοήσει το εύρος των δράσεων των ομάδων, καθώς και να αποτυπώσει με ακρίβεια τις ανάγκες τους σε εξοπλισμό. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία επέτρεψε τη σε βάθος ανάλυση και κατέδειξε μέσω συγκεκριμένων κριτηρίων, τις πλέον ευάλωτες περιοχές και ομάδες.
β) Την κατάρτιση για τις δασικές πυρκαγιές μέσω εξειδικευμένων εργαστηρίων.
Το πρόγραμμα της κατάρτισης αφορά όλες ανεξαιρέτως τις εθελοντικές ομάδες δασοπροστασίας που λειτουργούν και στις 13 Περιφέρειες της χώρας με έμφαση σε συγκεκριμένες περιοχές που παρουσιάζουν ιστορικό δασικών πυρκαγιών και διαθέτουν ισχυρή παρουσία εθελοντικών ομάδων και πραγματοποιείται από επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στο αντικείμενο.
Συγκεκριμένα, το διάστημα Απρίλιος-Μάιος 2022 πραγματοποιήθηκε ο 1ος κύκλος εκπαιδευτικών εργαστηρίων, στον οποίο συμμετείχαν 53 εθελοντικές ομάδες από διάφορες περιοχές της χώρας (Αττική, Σάμος, Νότιο Αιγαίο, Δυτική Ελλάδα, Πελοπόννησος), ενώ ο 2ος κύκλος εργαστηρίων ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2023. Στόχος είναι η παροχή εξειδικευμένης γνώσης στους εθελοντές δασοπυροσβέστες για τα ζητήματα πρόληψης και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών, αναβαθμίζοντας σημαντικά την ασφάλεια κατά τη δράση τους στο πεδίο. Επίσης, μέσω των εργαστηρίων, ενισχύεται η κατανόηση του ιδιαίτερα σημαντικού ρόλου που έχουν οι εθελοντές στην προστασία της φυσικής αναγέννησης της δασικής βλάστησης ύστερα από πυρκαγιά, καθώς η προστασία των εκτάσεων αυτών από νέες πυρκαγιές είναι επιτακτική για πολλά χρόνια μετά την καταστροφή.
