Με 183 χρόνια ιστορικής διαδρομής, παράλληλα με την πορεία της σύγχρονης Ελλάδας, στοχεύουμε να είμαστε πάντα παρόντες σε κάθε μικρό ή μεγάλο εγχείρημα της χώρας μας, στηρίζοντας τις προσπάθειες ανάπτυξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Με οδηγό τις αξίες μας, θέτουμε τις βάσεις στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, ενθάρρυνση της καινοτομίας και τεχνολογίας, στεκόμαστε δίπλα στην κοινωνία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.

Σήμερα, συνεχίζουμε με όραμα και αισιοδοξία. Ανοίγουμε νέους δρόμους, φέρνοντας πιο κοντά την ψηφιακή εποχή δημιουργώντας νέες λύσεις και προοπτικές για τον άνθρωπο και το σύνολο της οικονομίας.

Ταξιδέψτε μαζί μας στα 183 χρόνια της ιστορίας μας, μέσα από τους κυριότερους σταθμούς της.

1841
1841
Ιδρύεται η Εθνική Τράπεζα
30 Μαρτίου 1841: η Τράπεζα ιδρύεται και αποτελεί ανώνυμη εταιρεία με έδρα την πρωτεύουσα.
1842
1841-1869
Εδραιώνεται ο τραπεζικός θεσμός
Ο Γεώργιος Σταύρος, πρώτος Διοικητής της τράπεζας, εδραιώνει τον τραπεζικό θεσμό, καθιερώνει την κυκλοφορία τραπεζογραμματίου και επεκτείνει την τράπεζα με 15 υποκαταστήματα στην Ελλάδα.
1860
1860
Ιδρύεται το Εθνικό Θέατρο
Η Εθνική Τράπεζα συμβάλλει στην πολιτισμική ανάπτυξη της χώρας ενισχύοντας την κατασκευή του Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα.
1880
Εισάγεται η μετοχή της στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
12 Μαΐου  1880, εισαγωγή της μετοχής στην επίσημη ημερομηνία έναρξης λειτουργίας  του Χρηματιστηρίου 
1881
1881
Ξεκινούν οι εργασίες για τον Ισθμό
Η Τράπεζα ενισχύει οικονομικά την εταιρεία του Ισθμού της Κορίνθου. Για την ολοκλήρωσή του, το 1907 ιδρύει την «Νέαν Ανώνυμον Εταιρεία της Διώρυγος της Κορίνθου».
1893
Ενισχύονται οικονομικά ευπαθείς ομάδες
Η Τράπεζα χρηματοδοτεί τους σταφιδοπαραγωγούς για να αντιμετωπιστεί η σταφιδική κρίση. Παράλληλα ενισχύει οικονομικά τους σεισμοπαθείς Ζακύνθου και Λακρίδας και συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.
1896
1896
Ενισχύονται οικονομικά οι Ολυμπιακοί Αγώνες
Η Τράπεζα ενισχύει οικονομικά την προετοιμασία διοργάνωσης των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.
1901
1901
Ανακατασκευάζεται το κεντρικό κατάστημα
Ολοκληρώνεται η ανακατασκευή του κεντρικού καταστήματος, το οποίο αποκτά την επιβλητική μορφή που έχει ακόμη και σήμερα.
1908
Η τράπεζα διατρέχει όλη την Ελλάδα
Το δίκτυο της τράπεζας κυριαρχεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς περιλαμβάνει τα 45 από τα 59 τραπεζικά καταστήματα που λειτουργούν στη χώρα.
1917
1917
Ανοικοδομείται η Θεσσαλονίκη
Η τράπεζα συμβάλλει στην ανοικοδόμηση της Θεσσαλονίκης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά του 1917.
1922
1922
Υποστηρίζονται οικονομικά οι Έλληνες πρόσφυγες της Μικράς Ασίας
Η τράπεζα στηρίζει ενεργά την αποκατάσταση των προσφύγων της Μικρασιατικής καταστροφής.
1926
Ξεκινά η διεθνής παρουσία
Η τράπεζα εμφανίζεται για πρώτη φορά στο εξωτερικό με τη λειτουργία πρακτορείου στη Νέα Υόρκη.
1928
Ιδρύεται η Τράπεζα της Ελλάδος
Η τράπεζα της Ελλάδος ξεκινά τη λειτουργία της, ενώ η Εθνική τράπεζα την ενισχύει με κεφάλαιο και προσωπικό. Ταυτόχρονα η Εθνική Τράπεζα παραιτείται από το εκδοτικό της προνόμιο.
1962
1938
Ιδρύεται το Ιστορικό Αρχείο
Ιδρύεται το ιστορικό αρχείο της Εθνικής Τράπεζας.
1966
1966
Ιδρύεται το Μορφωτικό Ίδρυμα
Με αφορμή τον εορτασμό των 125 ετών λειτουργίας της, η τράπεζα ιδρύει το Μ.Ι.Ε.Τ.  Έτσι, συνεχίζει έκτοτε να συμβάλλει στην Επιστήμη και τον Πολιτισμό.
1971
Εισάγονται σύγχρονα τραπεζικά συστήματα
Κυκλοφορεί η πρώτη πιστωτική κάρτα στην Ελλάδα και η τράπεζα εισάγει τον θεσμό της καταναλωτικής πίστης. Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί το σύγχρονο σύστημα συναλλαγών real-time.
1980
Εισάγονται στη χώρα τα πρώτα ΑΤΜ
Για πρώτη φορά στην Ελλάδα η τράπεζα εγκαθιστά τα σύγχρονα μηχανήματα αυτόματης συναλλαγής ΑΤΜ.
1999
Η μετοχή εισάγεται στη Ν. Υόρκη
Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας διαπραγματεύεται πλέον στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.
2000
Επεκτεινόμαστε στη Ν.Α. Ευρώπη
Η τράπεζα εξαγοράζει σημαντικές τράπεζες στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Π.Γ.Δ.Μ., τη Σερβία και την Τουρκία, στηρίζοντας την ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στη Ν.Α. Ευρώπη.
2007
Ενισχύονται οι πυρόπληκτες περιοχές
Η τράπεζα ενισχύει τους 43 πυρόπληκτους Δήμους της Πελοποννήσου και της Εύβοιας με την άμεση διάθεση €25.000.000, με σκοπό την αποκατάσταση των περιοχών μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του Αυγούστου.
2014
2014
Δωρίζεται νέα πτέρυγα στον Ευαγγελισμό
Ολοκληρώνεται η ανέγερση της νέας πτέρυγας σύγχρονων χειρουργείων στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», με τη δωρεά €30.000.000 από την τράπεζα. Έτσι αναβαθμίζονται σημαντικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας και περίθαλψης.
2017
2017
Εγκαινιάζονται το Μουσείο Άγγελου Σικελιανού και η Ολυμπία οδός
Εγκαινιάζεται ως ένα πρωτοποριακό μουσείο το ακίνητο που αποτελούσε την πατρική κατοικία του Άγγελου Σικελιανού και παραδίδεται ως προσφορά στον Δήμο Λευκάδας. Την ίδια χρονιά η τράπεζα συνδράμει σημαντικά στη χρηματοδότηση κατασκευής της Ολυμπίας Οδού.
2021
2021
Συνεχίζεται η προσφορά και η αφοσίωση στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας
Η τράπεζα συνεχίζει με αμείωτους ρυθμούς το φιλόδοξο πρόγραμμα μετασχηματισμού της, με στόχο τον διαρκή εκσυγχρονισμό, τη συνεχή συνεισφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας και τη βελτίωση της εμπειρίας εξυπηρέτησης.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top