Σεβόμαστε το παρελθόν

Στην Εθνική Τράπεζα θεωρούμε υποχρέωσή μας να διαφυλάξουμε τη γνώση, σεβόμενοι το παρελθόν, και να τη μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Για το λόγο αυτό η Εθνική Τράπεζα, σχεδόν εκ της συστάσεώς της, επέδειξε την πρόνοια για την ορθή ταξινόμηση και διαφύλαξη των υπηρεσιακών της εγγράφων, πρόνοια η οποία μετεξελίχθηκε στο Ιστορικό της Αρχείο, ένα πλέον πολυδύναμο κέντρο τεκμηρίωσης της οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας μας.

Από το 1938, που υπογράφηκε η ιδρυτική πράξη της λειτουργίας του, στόχος του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας παραμένει η διάσωση και προβολή τού ιστορικής σημασίας αρχειακού υλικού της Εθνικής από το 1841 έως σήμερα. Στο πλούσιο υλικό του εντάσσονται πολύτιμα τεκμήρια της Εθνικής μας Τράπεζας, καθώς επίσης πρωτότυπα ή αντίγραφα αρχείων και συλλογών άλλων τραπεζών, εταιρειών, φορέων και προσωπικοτήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Αρχείου μας.

Δημιουργούμε το μέλλον

Το Ιστορικό Αρχείο παρέχει τη δυνατότητα στην ακαδημαϊκή κοινότητα πολλών διαφορετικών επιστημονικών πεδίων και στη μαθητιώσα νεολαία από όλη την Ελλάδα, αλλά και στο ευρύ κοινό, να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια, υπό συνθήκες που πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές.  

Τα αρχεία είναι ταξινομημένα, καταλλήλως φωτογραφισμένα και ψηφιακά οργανωμένα. H ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ερευνητών επιτρέπει αφενός την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα αρχειακών και ιστορικών πληροφοριών (ηλεκτρονικό ευρετήριο), αφετέρου την ανάγνωση και αναπαραγωγή τού αρχειακού και βιβλιακού υλικού (μηχανήματα ανάγνωσης, ψηφιοποίησης και εκτύπωσης από μικροφίλμ, φωτοτυπικά κτλ.). 

Εκτός από την προσφορά στην έρευνα των αρχείων και των συλλογών του, το Ιστορικό Αρχείο φέρνει σε επαφή το κοινό με τα τεκμήρια που διαθέτει, μέσω επιστημονικών εκδόσεων, αλλά και πραγματοποιώντας περιοδικές εκθέσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις, παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις στους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του. Οι πόρτες του είναι ανοιχτές για ατομικές και ομαδικές επισκέψεις και παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Το Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη, επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου, ένα κτήριο που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 1920 ειδικά για αρχεία και το οποίο αποτελεί το πρώτο οικοδόμημα τέτοιας χρήσης στην Ελλάδα. Από το 2000 έως το 2001 συντελέστηκαν εργασίες ανάπλασης, καθιστώντας το σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα και εμβληματικά κτήρια αρχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.

 

Διεύθυνση - τηλέφωνο
Μέγαρο Διομήδη
3ης Σεπτεμβρίου 146, 112 51, Αθήνα 

phone-call

210-8807804

fax

210-8807787

email

[email protected]


Γνωρίστε μας καλύτερα

Ανακαλύψτε τις δράσεις, τα νέα, το όραμα και τις αξίες μας.

Το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Δείτε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μαθαίνω περισσότερα
 Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις

Μελέτες και αναλύσεις

Όλες οι αναλύσεις, οι μελέτες και οι εκτιμήσεις μας είναι διαθέσιμες online.
Μαθαίνω περισσότερα
Ενημέρωση Επενδυτών

Εξυπηρέτηση θεσμικών επενδυτών

Βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων.
Μαθαίνω περισσότερα
Η εταιρική μας διακυβέρνηση

Εταιρική Διακυβέρνηση

Μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για την εταιρική διακυβέρνησή μας.
Μαθαίνω περισσότερα
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top