Ιστορικό Αρχείο

Σεβόμαστε το παρελθόν

Στην Εθνική Τράπεζα, θεωρούμε υποχρέωση μας να διαφυλάξουμε την γνώση, σεβόμενοι το παρελθόν, και να την μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές, στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Για τον λόγο αυτό, δημιουργήθηκε το Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας (ΙΑ/ΕΤΕ), ένα πολυδύναμο κέντρο τεκμηρίωσης της οικονομικής, πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας.

Στόχος μας, ήδη από την ίδρυση του Ιστορικού Αρχείου της Τράπεζας το 1962, η διάσωση και προβολή του αρχειακού μας υλικού από το 1841 έως και σήμερα. Στα πλούσια αρχεία και τις συλλογές μας ανήκουν πολύτιμα τεκμήρια της Εθνικής μας Τράπεζας, καθώς επίσης εντάσσονται πρωτότυπα ή αντίγραφα αρχείων και συλλογών άλλων τραπεζών, εταιρειών, φορέων και προσωπικοτήτων που έχουν περιέλθει στην κυριότητα του Αρχείου μας.

Δημιουργούμε το μέλλον

Το Ιστορικό Αρχείο δίνει τη δυνατότητα στη μαθητική και ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και στο ευρύ κοινό, να έχουν πρόσβαση σε πολύτιμα ιστορικά τεκμήρια, υπό συνθήκες που πληρούν τις διεθνείς προδιαγραφές.  

Τα αρχεία είναι ταξινομημένα, καταλλήλως φωτογραφισμένα και ψηφιακά οργανωμένα. H ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα ερευνητών επιτρέπει αφενός την πρόσβαση στο ηλεκτρονικό σύστημα αρχειακών και ιστορικών πληροφοριών (ηλεκτρονικό ευρετήριο), αφετέρου την ανάγνωση και αναπαραγωγή του αρχειακού και βιβλιακού υλικού (μηχανήματα ανάγνωσης, ψηφιοποίησης και εκτύπωσης από μικροφίλμ, φωτοτυπικά κτλ.). 

Εκτός από την προσφορά στην έρευνα των αρχείων και των συλλογών του, το Ιστορικό Αρχείο φέρνει σε επαφή το κοινό με τα τεκμήρια που διαθέτει, πραγματοποιώντας επιστημονικές εκδόσεις και περιοδικές εκθέσεις στην Αθήνα και άλλες πόλεις παράλληλα με τους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του κτηρίου του‧ οι πόρτες του είναι ανοιχτές για ατομικές και ομαδικές επισκέψεις και παρέχονται εκπαιδευτικά προγράμματα για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες. 

Το Ιστορικό Αρχείο στεγάζεται στο Μέγαρο Διομήδη επί της οδού 3ης Σεπτεμβρίου από τη δεκαετία του 1920 και αποτελεί το πρώτο κτήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα για να στεγάσει αρχείο. Το 2001 πραγματοποιήθηκαν στο κτήριο ανοικοδομητικές εργασίες, καθιστώντας το σήμερα ένα από τα πλέον σύγχρονα και εμβληματικά κτήρια αρχείων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του Ιστορικού Αρχείου της Εθνικής Τράπεζας.

Διεύθυνση - τηλέφωνο 

Μέγαρο Διομήδη 
3ης Σεπτεμβρίου 146, 112 51 

phone-call

210-8807804

fax

210-8807787

email

[email protected]


Γνωρίστε μας καλύτερα

Ανακαλύψτε τις δράσεις, τα νέα, το όραμα και τις αξίες μας.

ESG

Το όραμά μας για ένα βιώσιμο μέλλον

Δείτε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες μας για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Μαθαίνω περισσότερα
Μελέτες και Οικονομικές Αναλύσεις

Μελέτες και αναλύσεις

Όλες οι αναλύσεις, οι μελέτες και οι εκτιμήσεις μας είναι διαθέσιμες online.
Μαθαίνω περισσότερα
Ενημέρωση Επενδυτών

Εξυπηρέτηση θεσμικών επενδυτών

Βρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας της Διεύθυνσης Επενδυτικών Σχέσεων.
Μαθαίνω περισσότερα
Εταιρική Διακυβέρνηση

Εταιρική Διακυβέρνηση

Μπορείτε να βρείτε γενικές πληροφορίες για την εταιρική διακυβέρνησή μας.
Μαθαίνω περισσότερα
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top