Βήμα 1ο: Οργάνωση
Το πρώτο βήμα για την κατάρτιση ενός σωστού προϋπολογισμού είναι να συγκεντρώσετε όλες τις πληροφορίες που συνθέτουν τις οικονομικές σας υποχρεώσεις. Με πιο απλά λόγια, τα έξοδα και τα έσοδα που ορίζουν την καθημερινότητά σας.
-Λογαριασμοί: Ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, internet, πιστωτικές κάρτες
-Ασφάλεια ζωής και αυτοκινήτου
-Πάγια έξοδα: ενοίκιο, συνδρομή γυμναστηρίου, φροντιστήρια, βενζίνη κλπ.
-Αναλυτική κατάσταση συναλλαγών από την τράπεζα
-Αποδείξεις μεγάλων αγορών
-Εκκαθαριστικό εφορίας
Βήμα 2ο: Καταγράψτε όλα τα έξοδα
Αφού συγκεντρώσατε όλους τους λογαριασμούς, ‘πάρτε χαρτί και μολύβι’ και σημειώστε τα έξοδά σας. Η λίστα πρέπει να είναι όσο πιο λεπτομερής γίνεται, για να έχετε μια ολοκληρωμένη εικόνα της καθημερινότητας.
Αν δυσκολεύεστε, κρατήστε ημερολόγιο εξόδων. Κάθε φορά που ψωνίζετε, σημειώστε το. Τα διόδια, τα ρούχα, τα μικροέξοδα, ο καφές στο χέρι. Ακόμα κι ένα φαινομενικά αμελητέο ποσό. Είναι σημαντικό να καταγράψετε όσα περισσότερα μπορείτε, για να αποκτήσετε πλήρη εικόνα της οικονομικής σας καθημερινότητας.
Είναι εντυπωσιακό και πολύ χρήσιμο αυτό που θα δείτε στο τέλος της εβδομάδας ή του μήνα. Αν μπορείτε, ακολουθήστε αυτήν την τακτική για έναν μήνα. Μέχρι να έχετε απόλυτη συνείδηση των καθημερινών δαπανών σας. Αυτό, θα σας βοηθήσει και στο να αποφύγετε τις χωρίς λόγο μικρές σπατάλες, που μέχρι τώρα ίσως σας φαίνεται ότι δεν έχουν ουσιαστικό κόστος.
Βήμα 3ο: Οργανόγραμμα!
Έχοντας πια πλήρη εικόνα, προχωρήστε στην οργάνωση της διαχείρισης. Έχετε συγκεντρώσει τις απαραίτητες πληροφορίες, γνωρίζετε πού θα χρειαστεί να ξοδέψετε χρήματα ή ποιες συνήθειες πρέπει να μειώσετε, ξέρετε τα συνολικά έσοδα που έχετε ως μονάδα ή ως οικογένεια.
Ιδανικά, καλό είναι να δημιουργήσετε έναν ετήσιο προγραμματισμό, έτσι ώστε να έχετε μια συνολική εικόνα και οργάνωση. Κι αυτό γιατί οι δαπάνες από μήνα σε μήνα αλλάζουν.
Θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε κατηγορίες:
-Πηγές εσόδων: μισθός από εργασία, είσπραξη ενοικίου, δώρο Χριστουγέννων (διαφέρει για τον καθένα)
-Πάγια έξοδα: Ενοίκιο, λογαριασμοί, υποχρεώσεις, έξοδα παιδιών, φαγητό, έξοδα αυτοκινήτου κλπ.
-Περιστασιακά έξοδα: Δώρα, επισκευές κλπ
-Προσωπικά έξοδα: Κομμωτήριο, ρούχα, γυμναστήριο κλπ.
-Διακοπές
-Διασκέδαση
Σε κάποιες προγραμματισμένες αγορές ή δαπάνες, είναι προτιμότερο να υπολογίσετε κάτι παραπάνω, ώστε να μην βρεθείτε προ εκπλήξεων. Λειτουργήστε όσο το δυνατόν περισσότερο προνοητικά.
Βήμα 4ο: Απλά μαθηματικά
Προσθέτοντας τα έσοδα και τα έξοδά σας έχετε ήδη μια σαφή εικόνα του ποσού που θα εισπράξετε ετησίως και του ποσού που θα χρειαστεί να ξοδέψετε. Η αναλογία τους είναι αυτή που θα κρίνει τη διαχείριση που πρέπει να κάνετε. Τυχόν περικοπές, μετακίνηση κάποιου εξόδου διαφορετικό μήνα, δημιουργία δόσεων κλπ. Έτσι, θα είστε όσο γίνεται πιο προετοιμασμένοι για να καλύψετε τις ανάγκες σας χωρίς προβλήματα.
Μπορείτε επίσης να έχετε κι έναν μηνιαίο προϋπολογισμό, τον οποίο θα κάνετε κάθε αρχή του μήνα και θα αποτελεί τον οδηγό σας, ώστε να μην έχετε.. απρόοπτα στην οικονομική σας ισορροπία.
Ο προϋπολογισμός είναι αυτός που θα σας υποδείξει τις κινήσεις που πρέπει να κάνετε. Αν κάπου πρέπει να υπάρξουν περικοπές σε κάτι ή όχι, αν κάτι πρέπει να αφαιρεθεί έστω και προσωρινά, προκειμένου να αντεπεξέλθετε στις υποχρεώσεις.
Η σωστή οικονομική διαχείριση είναι σημαντική και ο ανάλογος προγραμματισμός είναι αυτό που οδηγεί στον οικονομικό έλεγχο και, τελικά, στον έλεγχο της ζωής σας.