Μιλάτε τη γλώσσα;
Πολλά Πανεπιστήμια του εξωτερικού για να δεχθούν φοιτητές από άλλες χώρες έχουν ως προαπαιτούμενο την πολύ καλή χρήση της γλώσσας στην οποία γίνονται τα μαθήματα, που συνήθως είναι η αγγλική. Αυτό σημαίνει ότι, αν δεν έχετε ήδη ένα πολύ καλό επίπεδο χρήσης της γλώσσας, θα πρέπει είτε να αρχίσετε εντατικά μαθήματα, προκειμένου να γίνεται δεκτοί, είτε να είστε βέβαιοι πως το ίδρυμα που έχετε επιλέξει μπορεί να σας δεχθεί ανεξαρτήτως επιπέδου γλώσσας.
Συγκεντρώστε πληροφορίες από τις διεθνείς λίστες κατάταξης
Είναι, ίσως, η πιο προφανής συμβουλή που μπορεί να σας δώσει κάποιος που γνωρίζει ότι θέλετε να σπουδάσετε στο εξωτερικό, μετά φυσικά από το να είστε σίγουροι ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα για το οποίο ενδιαφέρεστε προσφέρει τις γνώσεις και τις ικανότητες που χρειάζεστε.
Μέσα λοιπόν από τις κατατάξεις των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, μπορείτε να πληροφορηθείτε με αντικειμενικά κριτήρια ποια είναι τα καλύτερα Πανεπιστήμια, σε ευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει μία λίστα, όσο έγκριτη και αν είναι, να αποτελέσει τον βασικότερο άξονα για την επιλογή σας. Καλό θα ήταν να την αντιμετωπίσετε περισσότερο σαν πληροφοριακό υλικό, συνεκτιμώντας ταυτόχρονα και άλλες παραμέτρους.
Μπορείτε να αντεπεξέλθετε στο κόστος;
Πέρα από το κόστος των σπουδών θα πρέπει να γνωρίζετε ποιο είναι και το κόστος ζωής. Για παράδειγμα, τι ισχύει για τη στέγαση, υπάρχουν φοιτητικές εστίες ή θα πρέπει να νοικιάζετε κάποιο διαμέρισμα και εάν ναι σε τι τιμές κυμαίνονται τα ενοίκια; Αρκετές φοιτητουπόλεις του εξωτερικού θεωρούνται ακριβές για μεγάλη μερίδα των νέων – όχι μόνο στην Ελλάδα – γεγονός που θα πρέπει να λάβετε σοβαρά υπόψη πριν επιλέξετε Πανεπιστήμιο.
Στο πλαίσιο αυτό, μπορείτε να εξετάσετε τη λήψη ενός δανείου που θα σας βοηθήσει να αντεπεξέλθετε στα αυξημένα έξοδα. Ενδεικτικά, με το προσωπικό δάνειο Σπουδάζω της Εθνικής Τράπεζας μπορείτε να χρηματοδοτήσετε τις σπουδές σας, με πολύ χαμηλή δόση για τον πρώτο χρόνο, λαμβάνοντας έως και 25.000 ευρώ.
Επιπλέον, η λήψη υποτροφίας, εφόσον υπάρχει αυτή η δυνατότητα, είναι σίγουρα ένας καλός τρόπος για να καλύψετε μέρος ή και το σύνολο των εξόδων φοίτησης. Ξεκινήστε ρωτώντας στο Πανεπιστήμιο ή εναλλακτικά αναζητήστε υποτροφίες που προκηρύσσει το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών ή τυχόν κληροδοτήματα, για τα οποία μπορεί να σας καθοδηγήσει η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας.
Μην ξεχνάτε το LinkedIn
Το διαδίκτυο αποτελεί έναν από τους βασικότερους συμμάχους σας στην πορεία για την πιο σωστή επιλογή, αν αξιοποιήσετε σωστά τις δυνατότητές του. Ψάχνοντας με τον κατάλληλο τρόπο μπορείτε να αντλήσετε διάφορες πληροφορίες για τα ιδρύματα που σας ενδιαφέρουν, να δείτε σχόλια και κριτικές από νέους που ήδη φοιτούν σε αυτά και να διαμορφώσετε έτσι μια πληρέστερη εικόνα. Στο LinkedIn, για παράδειγμα, κάνοντας follow τις σελίδες των Πανεπιστημίων ή ζητώντας να γίνετε μέλος σε ομάδες φοιτητών μπορείτε να έχετε πληροφόρηση όχι μόνο για τις συνθήκες κατά τη διάρκεια των σπουδών αλλά και για επιπλέον προεκτάσεις, όπως η επαγγελματική αποκατάσταση.
Η αναζήτηση του κατάλληλου ακαδημαϊκού ιδρύματος για τις σπουδές σας αποτελεί μία συναρπαστική πορεία, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι, όπως η εξειδίκευση του Πανεπιστημίου στο αντικείμενό σας, η φήμη του στην αγορά εργασίας και, φυσικά, οι παράλληλες ανάγκες και συνθήκες της ζωής σας. Είναι σημαντικό να πάρετε τον χρόνο που απαιτούν όλα τα παραπάνω και να καταλήξετε στην πιο κατάλληλη για εσάς επιλογή!