Σύντομο ιστορικόΗ Εθνική Τράπεζα έχει μακρά παράδοση στον εκπαιδευτικό τομέα. Το 1975 συστάθηκε η "Υπηρεσία Εκπαιδεύσεως" και στη συνέχεια, αντίστοιχη Υποδιεύθυνση Εκπαίδευσης. Από το 1996, η εκπαιδευτική και αναπτυξιακή δραστηριότητα διενεργείται από τη "Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού της Τράπεζας και του Ομίλου", παρέχοντας αναβαθμισμένες υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους. Σήμερα, η Διεύθυνση Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Τ&Ο έχει παρουσία στα εκπαιδευτικά κέντρα Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Πάτρας, ενώ παράλληλα λειτουργούν αίθουσες κατάλληλα εξοπλισμένες για εκπαιδευτικό σκοπό και σε άλλες πόλεις, όπως Βέροια, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κομοτηνή, Χαλκίδα.
Η Διοίκηση, θεωρώντας την επαγγελματική κατάρτιση, επιμόρφωση και διαρκή εκπαίδευση του Προσωπικού της Τράπεζας καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης και κύριο ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, στηρίζει συνεχώς και ποικιλοτρόπως το έργο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Τ&Ο.
Δραστηριότητα
-
1. Ενδοεπιχειρησιακή εκπαίδευση
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα της Τράπεζας εναρμονίζονται με τους εκάστοτε επιχειρησιακούς στόχους όπως τη διατήρηση της θέσης της στην εγχώρια αγορά και την ενίσχυση της παρουσίας της στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Το μεγαλύτερο μέρος των προγραμμάτων υλοποιείται ενδοεπιχειρησιακά. Η επιμόρφωση του προσωπικού πραγματοποιείται με την χρήση συμμετοχικών μεθόδων εκπαίδευσης ώστε να εξασφαλίζεται η ενεργητική και συνεχής συμμετοχή των εκπαιδευομένων στη μαθησιακή διαδικασία καθώς και η επικοινωνία και συνεργασία εκπαιδευόμενου και εκπαιδευτή. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα καλύπτουν τους παρακάτω τομείς επιμόρφωσης: Βασική Εκπαίδευση, Τραπεζικές Εργασίες, Ανάπτυξη Προσωπικών Δεξιοτήτων, Διοικητική Επιμόρφωση, Οικονομική Επιμόρφωση, Γενική Επιμόρφωση και Μηχανογραφικές Εφαρμογές.
Η συνεχής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων καθώς και διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών πραγματοποιείται με σκοπό την αναπροσαρμογή τους ώστε να ανταποκρίνονται στις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες και να είναι αποτελεσματικά.
-
2. Ηλεκτρονική Εκπαίδευση
Αξιοποιώντας τα πλεονεκτήματα της εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου, η Τράπεζα προσφέρει στο Ανθρώπινο Δυναμικό της, πλήθος ηλεκτρονικών μαθημάτων e-learning, παρέχοντας τη δυνατότητα στους εργαζομένους να εκπαιδευτούν σε χώρο και χρόνο που οι ίδιοι επιθυμούν. Τα ηλεκτρονικά μαθήματα που προσφέρονται καλύπτουν μεγάλο εύρος εκπαιδευτικών αντικειμένων, που σχετίζονται με ανάπτυξη διοικητικών δεξιοτήτων, πρόληψη ξεπλύματος χρήματος, μηχανογραφημένες και μη διαδικασίες τραπεζικών εργασιών, ψηφιακές δεξιότητες, χρηματοοικονομικά, πρώτες βοήθειες κ.α.
Με προσανατολισμό στην αξιοποίηση σύγχρονων εργαλείων και μεθόδων ηλεκτρονικής εκπαίδευσης, δημιουργούνται μαθήματα με ενσωμάτωση βίντεο εισηγητή συγχρονισμένου με το εκπαιδευτικό περιεχόμενο (webcast) και υποστηρίζονται εκπαιδεύσεις εικονικής τάξης σε πραγματικό χρόνο (webinars).
Η ηλεκτρονική εκπαίδευση συμβάλλει στη σημαντική εξοικονόμηση κόστους για την Τράπεζα και δίνει τη δυνατότητα παράλληλης εκπαίδευσης μεγάλου πλήθους εργαζομένων σε χρονικό διάστημα που καθίσταται απαγορευτικό για αντίστοιχη εκπαίδευση με φυσική παρουσία. Τέλος, η ηλεκτρονική εκπαίδευση -ως σύγχρονο εργαλείο- συμβάλλει, εκτός των άλλων, και στην καταπολέμηση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής μέσω της μείωσης των μετακινήσεων (μείωση των εκπομπών CO2) και της εξοικονόμησης φυσικών πόρων (χαρτί, μελάνι, κ.λ.π).
-
3. Εκπαίδευση εκτός Τράπεζας
Η Τράπεζα συμμετέχει σε εκπαιδευτικές εκδηλώσεις (σεμινάρια, συνέδρια, προγράμματα distance-learning) που πραγματοποιούν έγκριτοι εκπαιδευτικοί ή επαγγελματικοί Οργανισμοί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, και οι οποίες σχετίζονται με τραπεζικά θέματα. Στελέχη Μονάδων Διοίκησης και Δικτύου, μπορούν να συμμετέχουν σε προγράμματα με εξειδικευμένη θεματολογία.
Ο αρμόδιος χώρος φροντίζει να ερευνά, να μελετά και να ενημερώνει για σχετικές εκπαιδευτικές δράσεις, τις αντίστοιχες επιχειρηματικές Μονάδες, ενώ παράλληλα διενεργείται αξιολόγηση των εκάστοτε προγραμμάτων για την επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.
-
4. Πολιτικές Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού
Η Τράπεζα αποδίδει μεγάλη σημασία στη διά βίου εκπαίδευση με σκοπό την επαγγελματική πρόοδο και τη συνεχή ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού της. Για το λόγο αυτό προσφέρει οικονομική βοήθεια και άλλες παροχές σε προγράμματα σπουδών για την απόκτηση Διεθνών Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων καθώς και σε επιλεγμένα Μεταπτυχιακά Προγράμματα, σε συνδυασμό με απόκτηση Επαγγελματικής Πιστοποίησης.
Επίσης η Τράπεζα προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής σε προγράμματα απόκτησης Διεθνών Επαγγελματικών Πιστοποιήσεων με τη μέθοδο της αυτοεκπαίδευσης, με βάση εξειδικευμένες ανάγκες ομάδων προσωπικού.
-
6. Προγράμματα Ξένων Γλωσσών
Στο πλαίσιο της διαρκούς ενίσχυσης της διά βίου μάθησης, η Εθνική Τράπεζα υποστηρίζει την εκμάθηση, βελτίωση ή εξειδίκευση των γνώσεων του προσωπικού σε ξένες γλώσσες και ιδιαίτερα στην αγγλική. Στόχος της δραστηριότητας αυτής είναι να δοθεί η δυνατότητα στους υπαλλήλους να ανταποκρίνονται πληρέστερα στις επαφές τους με το κοινό, να επικαιροποιούν τις γνώσεις τους και να συμπληρώνουν ελλείψεις τους στο συγκεκριμένο τομέα, έτσι ώστε να προσφέρουν συνεχώς υψηλού επιπέδου υπηρεσίες.
-
8.Προγράμματα Ε.Ε.
Τα προγράμματα αυτά επιδοτούνται είτε απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε εντάσσονται στο πλαίσιο των Κοινοτικών Πλαισίων της χώρας μας.
Η μελέτη, η παρακολούθηση /ενημέρωση και η αξιολόγηση της σκοπιμότητας συμμετοχής σε προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία εξετάζουν και προωθούν θέματα εκπαιδευτικού ή /και γενικότερου ενδιαφέροντος της Τράπεζας, αποτελούν ενέργειες οι οποίες υπηρετούν την ποιοτική επιμόρφωση του προσωπικού.
-
9. Άλλες Δραστηριότητες
Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Τράπεζας επεκτείνεται και σε πλήθος άλλων τομέων, όπως:
- Ημερίδες ενημέρωσης ανά την Ελλάδα, με κοινό-στόχο τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την αποτελεσματική λειτουργία τους στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον.
- Συμμετοχή στο Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητας Νέων (συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και τον ΣΕΒ).
- Διευκόλυνση στην πραγματοποίηση πρακτικής άσκησης σε αριθμό επιλεγμένων φοιτητών στο πλαίσιο του προγράμματος σπουδών τους.