Τα πρώτα βήματα για ένα σωστό business & marketing plan

Ιδέες και κατευθύνσεις για μία επιτυχημένη και πλήρη παρουσίαση της επιχειρηματικής σας ιδέας

Τα τελευταία χρόνια γίνονται σημαντικές προσπάθειες προκειμένου η Ελλάδα να ενισχύσει τις υποδομές για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και να παρέχει τις διευκολύνσεις που επιτρέπουν την απρόσκοπτη ανάπτυξή της, με στόχο μία βιώσιμη οικονομία.

Τα βήματα που έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο νέος επιχειρηματίας δεν καλείται να αντιμετωπίσει δυσκολίες ή καθυστερήσεις. Ενδεικτικό παράδειγμα προόδου στον συγκεκριμένο τομέα αποτελεί το γεγονός ότι, σε αντίθεση με παλιότερα που η σύσταση μιας επιχείρησης σήμαινε γραφειοκρατία και επισκέψεις σε διάφορες κρατικές υπηρεσίες, πλέον οι επιχειρηματίες καλούνται να ακολουθήσουν σημαντικά λιγότερες διαδικασίες, ενώ χρειάζονται μόλις τέσσερις ημέρες για την εγγραφή της νέας επιχείρησης στα σχετικά μητρώα.

Πιο σημαντικό όμως προκειμένου να ξεκινήσει σωστά μία επιχείρηση, είναι να έχει προηγηθεί η λεπτομερής ανάλυση των αναγκών και των στόχων της, καθώς και της αγοράς και του ανταγωνισμού. Οι στατιστικές δείχνουν πως μόλις το 20% με 25% των επιχειρήσεων καταφέρνουν να αναπτυχθούν μετά την πρώτη πενταετία, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη για ένα πλήρες, εύστοχο και ευέλικτο επιχειρηματικό και marketing πλάνο.

Οι απαντήσεις που πρέπει να δίνει ένα επιχειρηματικό πλάνο

Απαραίτητη προυπόθεση για την εκκίνηση μιας επιχείρησης, πέρα από την ιδέα, είναι να έχετε δημιουργήσει την ομάδα που θα συμμετέχει στο κεφάλαιο, καθώς και τα πρόσθετα κεφάλαια που θα απαιτηθούν, ειδικά τον πρώτο καιρό της λειτουργίας της. 

Η χρηματοδότηση μπορεί να προκύψει είτε με ίδια κεφάλαια, είτε με δανειοδότηση, είτε με συμμετοχή σε κάποιο πρόγραμμα ενίσχυσης και υποστήριξης της επιχειρηματικότητας.
Η Εθνική Τράπεζα, μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds, στηρίζει ενεργά τη νεοφυή επιχειρηματικότητα και τις πρωτοποριακές ιδέες, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, συμβουλευτική στήριξη και καθοδήγηση, καθώς και σημαντικές ευκαιρίες networking και χρηματοδότησης.

Η κατάλληλη χρηματοδοτική στήριξη μπορεί να αποτελέσει σημαντική βάση για την ανάπτυξη της επιχείρησής σας. Εφόσον εξασφαλιστεί, τότε το επιχειρηματικό σας σχέδιο ανάπτυξης θα πρέπει να απαντά σε τρία βασικά ερωτήματα:

  • Πού βρίσκεται η επιχείρησή σας σήμερα;
  • Ποιοι είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις της για το μέλλον;
  • Με ποιον τρόπο θα επιτευχθούν τα παραπάνω;

 

Παράλληλα, στο επιχειρηματικό σας πλάνο θα πρέπει να υπάρχει περιγραφή, τόσο των προιόντων ή των υπηρεσιών που θα παρέχετε, όσο και της αγοράς-στόχου, προκειμένου, στη συνέχεια, να μπορέσετε να σχεδιάσετε το πλάνο προώθησης της επιχείρησής σας.

Τα πρώτα βήματα για ένα σωστό business & marketing plan

Προβολή και προώθηση: Ποιο είναι το κοινό-στόχος σας;

Η κατάλληλη προβολή και προώθηση αποτελεί ένα από τα βασικότερα σημεία στην αναπτυξιακή πορεία μιας επιχείρησης, αφού της επιτρέπει να εδραιωθεί στην αντίληψη του κοινού, να διαφοροποιηθεί και, στη συνέχεια, να αναπτυχθεί, θέτοντας έτσι τις βάσεις της μελλοντικής της πορείας. 

Ο τρόπος με τον οποίο θα επιλέξετε να διαφημίσετε την επιχείρησή σας θα πρέπει να προκύψει κατόπιν σχετικής έρευνας. Οι εναλλακτικές που υπάρχουν είναι πολλές: μέσω των παραδοσιακών καναλιών, όπως η προβολή σε τηλεόραση, εφημερίδες, περιοδικά ή ραδιόφωνο, μέσω όλων των δυνατοτήτων που προσφέρει το digital marketing ή και συνδυαστικά. Ό, τι κι αν επιλέξετε στην προσπάθειά σας να ενισχύσετε το εταιρικό σας προφίλ, ένα είναι βέβαιο: ο διαθέσιμος προϋπολογισμός είναι αυτό που θα σας κατευθύνει σε μεγάλο βαθμό, γι’ αυτό είναι απαραίτητο να γίνει η βέλτιστη κατανομή και χρήση των διαθέσιμων πόρων, με σωστούς υπολογισμούς και προβλέψεις.

Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι να μπορείτε να απαντήσετε στην ερώτηση «Ποιο είναι το κοινό στο οποίο απευθυνόμαστε;». Έχει αποδειχθεί, ειδικά στο σύγχρονο διαφημιστικό περιβάλλον, όπου η πληροφορία είναι άπειρη, πως οι πιο επιτυχημένες καμπάνιες είναι αυτές που γνωρίζουν καλά το κοινό-στόχο τους και μπορούν να απευθύνονται στις ανάγκες του με τον κατάλληλο τρόπο. 

Το πλάνο σας για το μέλλον

Το business και marketing plan δεν είναι απλώς μερικές γενικές και αόριστες κατευθύνσεις ή κάποια νούμερα και στατιστικά καταγραμμένα σε χαρτί ή excel. Είναι οι στόχοι και οι επιδιώξεις σας, τα όνειρά σας για το που θέλετε να βρίσκεται η επιχείρησή σας σε κάποια χρόνια από σήμερα. Εάν η αποτύπωσή τους σας φαίνεται «βουνό», τότε μπορείτε να ζητήσετε καθοδήγηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες της αγοράς.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top