Πώς να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Θέλετε να προχωρήσετε με την ιδέα σας αλλά δεν ξέρετε πώς? Διαβάστε χρήσιμα tips και ιδέες

Η χαρά και η έμπνευση που προσφέρει η απόφαση να ξεκινήσει κάποιος τη δική του επιχείρηση είναι αδιαμφισβήτητες και δύσκολο να περιγραφούν σε κάποιον που δεν έχει βιώσει κάτι αντίστοιχο. 

Πρόκειται για ένα όνειρο που πολλοί έχουν αλλά όταν έρχεται η ώρα της απόφασης υπάρχουν πολλές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη. Εκτός από μια καλή ιδέα και όρεξη για πολλή δουλειά, πρέπει να υπάρχει πλάνο, οργάνωση, το απαιτούμενο κεφάλαιο και πολλά ακόμα, όπως το να έχει προηγηθεί η κατάλληλη έρευνα.

 

Η ιδέα

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε καλά όχι μόνο την ιδέα πάνω στην οποία θα βασιστεί η επιχείρηση αλλά το που θα θέλατε να φτάσει μέσα στα επόμενα χρόνια, καθώς και το ποιες ακριβώς ανάγκες έρχεται να καλύψει. Ακόμα και αν έχετε εμπειρία, φροντίστε να ανανεώσετε τις γνώσεις σας, ιδιαίτερα αν το αντικείμενο που θα επιλέξετε σχετίζεται άμεσα με την τεχνολογία, η οποία εξελίσσεται ραγδαία.

Πώς να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση

Έρευνα αγοράς

Έχοντας αποφασίσει το αντικείμενο της επιχείρησης, είναι σημαντικό να κάνετε την κατάλληλη έρευνα στην αγορά. Ποιο είναι το κενό της αγοράς που έχετε εντοπίσει; Ποια ανάγκη της αγοράς στοχεύετε να καλύψετε; Ποιο είναι το ανταγωνιστικό σας πλεονέκτημα καθώς και τα αντίστοιχα δυνατά σημεία του άμεσου ή έμμεσου ανταγωνισμού;

Το business plan

Ουσιαστικά πρόκειται για την αποτύπωση του οράματός σας στο χαρτί, με τη βοήθεια κατάλληλων επαγγελματιών, όπως οικονομικών συμβούλων, του λογιστή ή του δικηγόρου σας, και επαγγελματιών όποιων άλλων βασικών ειδικοτήτων απαιτεί το εγχείρημά σας.

Στο πλάνο σας θα πρέπει να εμφανίζονται η νομική μορφή της εταιρίας, το αρχικό κεφάλαιο, ο επιχειρηματικός προγραμματισμός σας, συμπεριλαμβάνοντας νομικές και οικονομικές κινήσεις που σχεδιάζετε, οι υποχρεώσεις σας και μια ρεαλιστική πρόβλεψη κερδών.

Μπορώ να πάρω δάνειο για νέα επιχείρηση;

Ο βασικός κανόνας είναι να παρουσιάσετε με όσο περισσότερη ακρίβεια μπορείτε τα οικονομικά στοιχεία της επιχείρησής σας, να έχετε προβλέψει όσο το δυνατόν περισσότερα ζητούμενα και να είστε βέβαιοι, στον βαθμό που είναι εφικτό, για τις εκτιμήσεις που έχετε κάνει και για αυτά που αιτείστε.

Είναι πολύ σημαντικό να εξηγήσετε στην τράπεζά σας αναλυτικά το επιχειρηματικό σας πλάνο δίνοντας όλες τις πληροφορίες που θα ζητηθούν. Το τραπεζικό στέλεχος με το οποίο θα συνεργαστείτε είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να σας ενημερώσει για πιθανές επιδοτήσεις που μπορεί να δικαιούστε ως νέος επιχειρηματίας. Στην Εθνική Τράπεζα υπάρχουν εξειδικευμένα στελέχη που μπορούν να σας κατευθύνουν προς τις πιο κατάλληλες, σε σχέση με τις ανάγκες και τους στόχους σας, λύσεις και προγράμματα.

Ο χώρος

Ένα από τα πιο βασικά συστατικά της επιτυχίας μιας επιχείρησης είναι η επιλογή του κατάλληλου χώρου, αν πρόκειται για επιχείρηση η οποία υποδέχεται πελάτες ή που το προσωπικό της χρειάζεται ειδικό εξοπλισμό. Το εγχείρημα εύρεσης του κατάλληλου χώρου δεν είναι πάντα εύκολο,  ειδικά αν λάβουμε υπόψη την άνοδο που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα στην αγορά ακινήτων. Τόσο τα ενοίκια όσο και τα πωλητήρια για καταστήματα σε εμπορικούς δρόμους ή για γραφεία υψηλής ποιότητας, αποδεικνύονται απαγορευτικά για νέους επιχειρηματίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτά που είναι καλό να έχετε υπόψη σας είναι τα εξής:

  • Όσο πιο κεντρικό είναι το σημείο τόσο πιο μεγάλο το λειτουργικό κόστος, θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
  • Πολλά από τα ακίνητα που είναι διαθέσιμα είτε προς πώληση είτε προς ενοικίαση δεν ενδείκνυνται για την προσέλκυση πελατών. Είναι, για παράδειγμα, σε λιγότερο ασφαλείς περιοχές ή σε περιοχές με χαμηλά εισοδήματα κατοίκων, τους οποίους κατ’ επέκταση θα είναι δύσκολο να προσελκύσετε ως τελικούς καταναλωτές.
  • Χρειάζεται να διαθέσετε χρόνο στην εύρεση του κατάλληλου χώρου και να μη βιαστείτε. Ψάξτε μέχρι να βρείτε κάτι που να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο τις ανάγκες της επιχείρησής σας και παράλληλα να συμφωνεί με τις οικονομικές σας δυνατότητες. Πάνω απ’ όλα, όμως, βρείτε τον χώρο που θα σας εμπνέει για δημιουργία.

 

Για  το ζήτημα του επαγγελματικού χώρου, οι τράπεζες προσφέρουν λύσεις και διευκολύνσεις, όπως είναι η δυνατότητα του leasing. Η Εθνική Τράπεζα, σε συνεργασία με την Εθνική Leasing Α.Ε., προσφέρει ευέλικτες λύσεις, ανάλογα με το αντικείμενο και τις ανάγκες της μίσθωσης. 

Tips για την ίδρυση της επιχείρησης

Ως πολίτης της Ε.Ε. έχετε το δικαίωμα να δημιουργήσετε:

  • δική σας επιχείρηση (ακόμα και ως ατομική επιχείρηση) σε οποιαδήποτε χώρα της Ε.Ε., στην Ισλανδία, στη Νορβηγία ή στο Λιχτενστάιν
  • υποκατάστημα υπάρχουσας επιχείρησης η οποία έχει έδρα στην Ε.Ε. και είναι ήδη καταχωρημένη σε μια χώρα της Ε.Ε.

 

Οι απαιτήσεις για την ίδρυση επιχείρησης ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα. Ωστόσο, η Ε.Ε. παροτρύνει όλες τις χώρες να επιτύχουν ορισμένους στόχους για να διευκολύνουν τη σύσταση νέων επιχειρήσεων με ενέργειες όπως:

  • σύσταση επιχείρησης σε 3 εργάσιμες ημέρες
  • κόστος μικρότερο των 100 ευρώ
  • ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών μέσω ενιαίου διοικητικού φορέα
  • ολοκλήρωση όλων των διατυπώσεων καταχώρησης μέσω Διαδικτύου 

Συνοπτικά

Αδιαμφισβήτητα, η δημιουργία μιας επιχείρησης αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα στη ζωή ενός ανθρώπου. Σε αυτό το βήμα είναι σημαντικό να σας κατευθύνουν ένας οικονομικός και νομικός σύμβουλος και να καταρτίσετε μαζί το βέλτιστο business plan. Ωστόσο, τίποτα δεν είναι πιο απαραίτητο από την προσήλωση στον στόχο και το προσωπικό σας όραμα κατά την πορεία σας προς την επιτυχία.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top