Σε μία περίοδο που η ελληνική οικονομία ξεχωρίζει με υψηλές ταχύτητες συγκριτικά με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, θετικά πιστώνεται η παράλληλη επιτάχυνση σε όρους εξαγορών και συγχωνεύσεων (η μόνη ευρωπαϊκή χώρα με αύξηση αριθμού συμφωνιών μετά την πανδημία). Καθώς η μεγέθυνση των επιχειρήσεων είναι βασικό ζητούμενο για την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας (με τον υψηλό κατακερματισμό του επιχειρηματικού τομέα), η Διεύθυνση Οικονομικής Ανάλυσης της ΕΤΕ αξιοποίησε έρευνα πεδίου σε 800 ΜμΕ προκειμένου να ιχνηλατήσει αν υπάρχει ευρύτερη διάχυση της κουλτούρας συνεργασίας στο ελληνικό επιχειρείν και να αναγνωρίσει ποιες παράμετροι την ενεργοποιούν.
- Της λογιστικής διαφάνειας, για να διευκολυνθεί η αποτίμηση των επιχειρήσεων και να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης (σημειώνουμε ότι ευεργετικά σε αυτό θα λειτουργούσε η περαιτέρω ανάπτυξη της εναλλακτικής αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών).
- Της επιχειρηματικής κουλτούρας που θα ενισχύσει την αναζήτηση ευκαιριών (όπως η ενημέρωση για τα οφέλη συνεργασίας και το εύρος των εναλλακτικών π.χ. clusters).
Η τρέχουσα συγκυρία αποτελεί ευκαιρία υλοποίησης των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων, καθώς (i) το μεγαλύτερο μέρος της “μεταπανδημικής φόρας” στην ενίσχυση της συνεργατικής κουλτούρας παραμένει ενεργό και (ii) κίνητρα εταιρικών μετασχηματισμών (και εν γένει δράσεις βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος) περιλαμβάνονται στις δράσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Τα οφέλη από την αναβάθμιση της κουλτούρας συνεργασιών μεταξύ των ΜμΕ αναμένεται να είναι ευρεία, καθώς αυτή παρουσιάζει υψηλό βαθμό συσχέτισης με πτυχές της υγιούς επιχειρηματικότητας όπως η καινοτομία και η εξωστρέφεια και επομένως θα θέσει τα θεμέλια ενός ενάρετου κύκλου ανάπτυξης για τον τομέα των ΜμΕ.
Δείτε το σχετικό infographic: