Τάσεις του Eπιχειρείν: Πωλήσεις (1ο τρίμηνο 2023)

Ξεχώρισε το ελληνικό επιχειρείν στην Ευρώπη το 2022, με κορυφαίες επιδόσεις σε όρους αποπληθωρισμένης δραστηριότητας

Κάθετη ανάκαμψη πέτυχαν οι πωλήσεις του επιχειρηματικού τομέα το 2022, ξεπερνώντας κατά 31% το προ-πανδημικό τους επίπεδο. Ωστόσο, δεδομένης της έντονα πληθωριστικής συγκυρίας, το κρίσιμο ερώτημα είναι η πορεία της πραγματικής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Για αυτό το λόγο η ΕΤΕ προχώρησε σε εκτίμηση αποπληθωρισμένων πωλήσεων βάσει κλαδικών τάσεων, διαπιστώνοντας ότι πίσω από την πληθωριστική πίεση κρύβεται δυναμική άνοδος πραγματικών (αποπληθωρισμένων) πωλήσεων της τάξης του 11% (έναντι 2019). Παράλληλα, εμφανής ήταν η ενίσχυση της δυναμικής στη διάρκεια του έτους, με το 4ο τρίμηνο να σημειώνει αποπληθωρισμένες πωλήσεις 15% υψηλότερες του 2019, καταγράφοντας την 3η υψηλότερη άνοδο στην ΕE (τόσο έναντι 2019 όσο και έναντι προηγούμενου τριμήνου). Η επιτάχυνση αυτή ήταν συμβατή με την πορεία του επιχειρηματικού ΑΕΠ, ενώ παράλληλα συνεχής βελτίωση σημειώθηκε σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας και επενδυτικής δραστηριότητας.

Με τους κλάδους να ενισχύονται σε ένα ευρύ φάσμα θετικών ρυθμών ανάπτυξης σε αποπληθωρισμένους όρους, μπορούμε να εντοπίσουμε κυρίαρχες κινητήριες δυνάμεις στον ελληνικό επιχειρηματικό τομέα:

  • Κατασκευές: Με ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων 40% κατά το 4ο τρίμηνο 2022 (έναντι 2019), η κατασκευαστική δραστηριότητα στην Ελλάδα επιτυγχάνει την κορυφαία επίδοση στην ΕΕ.
  • Υψηλή τεχνολογία: Με τον υψηλότερο ρυθμό ανόδου αποπληθωρισμένων πωλήσεων στο ελληνικό επιχειρείν (47% κατά το 4ο τρίμηνο 2022 έναντι 2019), η βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας επιδεικνύει αυξημένη εξωστρέφεια και πρώτα σημάδια τάσεων σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

 

Εξαιρετικά ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι η δυναμική των δύο αυτών τομέων αρχίζει να διαχέεται με ένταση στα ευρύτερα clusters κατασκευών (όπως αρχιτέκτονες, μέταλλα, ορυκτά), και υψηλής τεχνολογίας (όπως δραστηριότητες R&D). Παράλληλα, ισχυρή ανάπτυξη χαρακτηρίζει το cluster στήριξης επιχειρηματικότητας, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις αυξάνουν τη ζήτησή τους για υπηρεσίες αναβάθμισης της λειτουργίας τους (όπως υπηρεσίες πληροφορικής και συμβουλευτικές). 

Με το δεξί ξεκίνησε το 2023, με τις αποπληθωρισμένες πωλήσεις να σημειώνουν ετήσια άνοδο 15% κατά τον πρώτο μήνα της χρονιάς, επιβεβαιώνοντας ότι ο επιχειρηματικός τομέας παραμένει ανθεκτικός παρά τις συνθήκες αβεβαιότητας. Ανοδική εκτιμάται να παραμείνει η πορεία τους επόμενους μήνες, παράγοντας ρυθμό ανόδου της τάξης του 7% για το 2023 και 4-5% για το 2024. Οι υψηλές επενδύσεις (ιδιωτικές και δημόσιες), οι οποίες θα είναι η κινητήρια δύναμη της ελληνικής οικονομίας το 2023, εκτιμάται ότι θα τροφοδοτήσουν τα 3 clusters που ξεχώρισαν το 2022. Έτσι, η κλαδική δομή του ελληνικού επιχειρείν θα συνεχίσει την πορεία σταδιακής σύγκλισης με την ΕΕ, στηρίζοντας εμμέσως τους εξωστρεφείς τομείς αγαθών και υπηρεσιών.

 

Δείτε το σχετικό infographic:

Τάσεις του Eπιχειρείν: Πωλήσεις (1ο τρίμηνο 2023)
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top