Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Αντίδραση σε φυσικές καταστροφές (Απρίλιος 2024)

Κλιματικές καταστροφές: Η υγιής αντίδραση των ΜμΕ απαιτεί ανάλογη υποστήριξη από υποδομές

Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής γίνονται ολοένα και πιο αισθητές, με συνεχή ρεκόρ θερμοκρασίας και εκθετικά αυξανόμενο κόστος κλιματικών καταστροφών παγκοσμίως (30% υψηλότερα συγκριτικά με τον ετήσιο μέσο όρο της προηγούμενης δεκαετίας). Αντίστοιχα στην Ελλάδα το σχετικό κόστος έφτασε τα €0,5 δις το 2021 (από μόλις  €0,01 δις το 2013), ενώ τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, εκτός από υλικές καταστροφές σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, οδήγησαν στη μείωση της εγχώριας αγροτικής προστιθέμενης αξίας κατά 8% και σε απώλεια 1.2 εκ τουριστικών αφίξεων. Με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα να τείνουν να αποκτήσουν ένα μόνιμο χαρακτήρα, κρίσιμη είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων στη λειτουργία και στα στρατηγικά σχέδια των ελληνικών επιχειρήσεων.

 

Η έρευνα πεδίου της ΕΤΕ σε 200 ΜμΕ σε περιοχές πληγείσες το 2023 από έντονα καιρικά φαινόμενα τεκμηριώνει τη σφοδρότητα του πλήγματος σε όρους υλικών ζημιών και λειτουργικών διαταράξεων. Ωστόσο, παράλληλα, αναδεικνύει την  αποφασιστικότητα των επιχειρηματιών να αντιδράσουν και να προσαρμοστούν στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Συγκεκριμένα:

  • Το εύρος των επιχειρήσεων που άγγιξαν οι φυσικές καταστροφές ήταν σημαντικό, καθώς σχεδόν τα ¾ των ΜμΕ στις εν λόγω περιοχές δήλωσαν πως έχουν επηρεαστεί από τα έντονα κλιματικά φαινόμενα. Ειδικότερα, i) το 30% δήλωσε άμεσο πλήγμα (υλικές ζημιές, κυρίως σε εγκαταστάσεις), με 2/3 αυτών να έχουν πληγεί και στο παρελθόν, ενώ ii) ένα επιπλέον 42% δέχθηκε έμμεση διαταραχή στη λειτουργία της επιχείρησης (στο στάδιο πώλησης ή/και στην προμήθεια πρώτων υλών).
  • Η σφοδρότητα του πλήγματος (με το Δείκτη Εμπιστοσύνης να καταρρέει σε επίπεδα περιόδων κρίσης) οδήγησε την πλειοψηφία των πληγεισών ΜμΕ (60%) σε αναδιάταξη της εφοδιαστικής/εμπορικής τους αλυσίδας, αναζητώντας είτε νέους προμηθευτές είτε νέα κανάλια διάθεσης προϊόντων/υπηρεσιών (με 14% αυτών να επιδιώκει και τα δύο). Υπό αυτές τις συνθήκες, τα ¾ των πληγεισών ΜμΕ χρειάστηκαν περισσότερο από 2 μήνες για να επανέλθουν σε ομαλές συνθήκες λειτουργίας.
  • Στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιδρούν με υγιή τρόπο, καθώς τα 2/3 των πληγεισών ΜμΕ σχεδιάζουν επενδύσεις για την επόμενη τριετία - με ένα εντυπωσιακό 41% να δηλώνει ότι η επενδυτική απόφαση είχε ως αφορμή τις καταστροφές. Παράλληλα, οι πληγείσες ΜμΕ δείχνουν αυξημένη εγρήγορση για θωράκιση από μελλοντικά πλήγματα, με το ποσοστό με (έστω μερική) ασφαλιστική κάλυψη να εκτιμάται ότι θα φτάσει στο 88% των πληγεισών ΜμΕ, σημειώνοντας αύξηση κατά 15 ποσοστιαίες μονάδες (έναντι αύξησης 5 μονάδων σε επιχειρήσεις που δεν επηρεάστηκαν).

 

Με τις ελληνικές επιχειρήσεις να δείχνουν έμπρακτα διάθεση να προσαρμοστούν στο βαθμό που τους αναλογεί στις απαιτήσεις της κλιματικής αλλαγής, σημαντικό είναι οι επενδυτικές τους πρωτοβουλίες να θωρακιστούν με έργα υποδομών, διασφαλίζοντας έτσι την ευόδωση των σχεδίων τους. Παράλληλα, βάσει διεθνούς βιβλιογραφίας, τέτοιου είδους επενδύσεις θωράκισης μπορούν να οδηγήσουν σε πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία. Ενδεικτικά στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι οι αναγκαίες σχετικές επενδύσεις της τάξης των €15 δις, μπορούν να οδηγήσουν σε δυνητικό καθαρό όφελος στο εύρος των €10-40 δις έως το 2030.

 

Δείτε το σχετικό infographic:

Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις: Αντίδραση σε φυσικές καταστροφές (Απρίλιος 2024)
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top