Ανάλυση Ελληνικής Οικονομίας - Ιούλιος 2013

Ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και επιστροφή στην ανάπτυξη: Επενδύοντας στον εξωστρεφή αναπροσανατολισμό της οικονομίας

 

Η εντυπωσιακή μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών βασίστηκε κατά κύριο λόγο στη συρρίκνωση & εξορθολογισμό της διάρθρωσης της εγχώριας ζήτησης, που μείωσε σημαντικά τη δαπάνη για εισαγωγές, ειδικά σε κατηγορίες προϊόντων η ζήτηση των οποίων αντιδρά εντονότερα στις διακυμάνσεις του διαθέσιμου εισοδήματος.

 

Η μείωση της εξάρτησης από εισαγωγές είναι διατηρήσιμη, καθώς είναι κυρίως οι εισαγωγές επενδυτικού εξοπλισμού και παραγωγικών εισροών αυτές που αναμένονται να ανακάμψουν μαζί με την οικονομική δραστηριότητα, ενώ οι πρώτες ενδείξεις υποκατάστασης εισαγωγών είναι ορατές, κυρίως σε παραγωγικούς τομείς έντασης εργασίας. Οι εξαγωγικές επιδόσεις της ελληνικής μεταποίησης, καθώς και του πρωτογενούς τομέα είναι αξιοσημείωτες και επιτεύχθηκαν σε ένα περιβάλλον έντονων προκλήσεων. Το εξαγωγικό δυναμικό της ελληνικής οικονομίας είναι σημαντικά μεγαλύτερο, ωστόσο, η αξιοποίησή του απαιτεί νέες επενδύσεις. Επιπροσθέτως, η στήριξη από τον τομέα των εξαγωγών υπηρεσιών ήταν περιορισμένη, αλλά ανακτά σταδιακά τη δυναμική της.

 

Η ουσιαστική εξάλειψη της αρνητικής διαφοράς μεταξύ επιπέδου εθνικών αποταμιεύσεων και δαπάνης για επενδύσεις σε εθνικολογιστική βάση -- που αντανακλάται ουσιαστικά στη συρρίκνωση του εξωτερικού ελλείμματος --  επιτεύχθηκε κυρίως μέσω της δημοσιονομικής προσαρμογής, καθώς και με σημαντική μείωση των καθαρών παγίων επενδύσεων στην οικονομία.

 

Αναφορικά με τις επιχειρηματικές επενδύσεις, η δυναμική τους θα υποστηρίξει στο σκέλος της προσφοράς ένα μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης του δυνητικού ΑΕΠ της τάξης του 3,3% το 2016 συγκριτικά με 1,8% στο βασικό σενάριο, γεγονός που μεταφράζεται σε δυνητική δημιουργία 150.000 επιπρόσθετων θέσεων εργασίας την επόμενη τριετία και σε μείωση του ποσοστού ανεργίας πλησίον του 19% στα τέλη του 2016, συγκριτικά με 22,5% στο βασικό σενάριο.

 

Η εξέλιξη αυτή μεταφράζεται σε επιπρόσθετες καθαρές ανάγκες εξωτερικής χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα της τάξης των €20 δις την περίοδο 2013-16.

 

Η έκδοση εμπεριέχει επίσης επικαιροποιημένη παρουσίαση της οικονομικής συγκυρίας με έμφαση στις δημοσιονομικές εξελίξεις και βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις για την περίοδο 2013-14.

Ανάλυση Ελληνικής Οικονομίας - Ιούλιος 2013
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top