Πώς να κάνετε το σπίτι σας πιο οικολογικό

Απλές κινήσεις που θα κάνουν το σπίτι σας πιο ‘πράσινο’
Η οικολογική συνείδηση αναπτύσσεται ολοένα και περισσότερο. Η ανακύκλωση γίνεται μέρος της καθημερινότητας και η χρήση των πλαστικών σταδιακά μειώνεται.  
Το σπίτι και το αποτύπωμά του στο περιβάλλον είναι μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις της νέας εποχής. Άλλωστε, με απλές και εύκολες κινήσεις, κάθε σπίτι και κάθε ένας μας μπορεί να συμβάλει στον μεγάλο «πράσινο» στόχο. 

Οι λαμπτήρες LED

Απλό και άμεσο. Εάν αντικαταστήσετε τις λάμπες του σπιτιού με φωτισμό LED, θα έχετε υψηλή ενεργειακή απόδοση με οικολογικούς λαμπτήρες, οι οποίοι είναι 100% ανακυκλώσιμοι. 

Τα κουφώματα

Τα καινούρια κουφώματα δεν είναι μία φθηνή επιλογή, αλλά είναι σίγουρα η καλύτερη μόνωση για  προστασία από τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Θα κρατήσει το σπίτι ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι. Η δαπάνη που απαιτείται είναι μια επένδυση που ουσιαστικά θα σας επιστραφεί σε βάθος χρόνου, λόγω της εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται από τη μειωμένη χρήση κλιματιστικού και καλοριφέρ.

Ο ηλιακός θερμοσίφωνας

Η χώρα μας έχει τις περισσότερες μέρες του χρόνου ήλιο. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας έχει παγιωθεί, πολύ σωστά, ως βασικό εργαλείο κάθε σπιτιού. Μιας και εξασφαλίζει ζεστό νερό χωρίς να χρειαστεί να καταναλώσετε το ηλεκτρικό ρεύμα που ένας θερμοσίφωνας απαιτεί. 

Οικολογικό Σπίτι – Πως να το Κάνετε

Αυτόματο πότισμα

Για τον κήπο σας ή για το μπαλκόνι σας. Η τοποθέτηση ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος εξοικονομεί πολλά κυβικά νερό, κάτι πραγματικά σημαντικό για τον πλανήτη, αλλά και για τον προϋπολογισμό σας.   

Μόνωση

Το 50% της απώλειας θέρμανσης γίνεται από τους τοίχους και κυρίως από το ταβάνι. Είναι λοιπόν σημαντικό η στέγη ή η ταράτσα να είναι καλά μονωμένη. Έτσι, το κτίριο θα προστατεύεται από τη βροχή και την  υγρασία, θα έχει την απαραίτητη κλίση ώστε να απομακρύνονται τα νερά και θα παρέχει θερμική προστασία. 

Οικολογικές αποφάσεις

Αν είστε αποφασισμένοι και διατεθειμένοι να μετατρέψετε την κατοικία σας σε ‘πράσινη’, με ό,τι κατασκευαστικές παρεμβάσεις απαιτούνται προκειμένου να εξοικονομήσετε ενέργεια, η Εθνική Τράπεζα είναι σύμμαχός σας.

Στηρίζοντας διαχρονικά πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, η τράπεζα συμμετέχει στο πρόγραμμα Εξοικονομώ 2021 και σας βοηθάει να αναβαθμίσετε ενεργειακά την κατοικία σας. Με επιχορήγηση του τελικού επιλέξιμου προϋπολογισμού παρεμβάσεων, με κάλυψη του κόστους των ενεργειακών επιθεωρήσεων, με κάλυψη του κόστους διαχείρισης δανειακού φακέλου των υποψήφιων ωφελούμενων του Προγράμματος και πολλά ακόμη.

Αντίστοιχα, αν είστε στη διαδικασία δημιουργίας του σπιτιού σας, αν το χτίζετε από την αρχή ή το ανακαινίζετε, η οικολογική προσέγγιση σε πολλές αποφάσεις που θα πάρετε είναι σχεδόν μονόδρομος, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τα οικονομικά σας. Μπορεί να κοστίζει λίγο παραπάνω αρχικά, αλλά θα σας το αποδώσει πίσω σε βάθος χρόνου, μιας και τα έξοδά του θα είναι πολύ λιγότερα από αυτά ενός συμβατικού σπιτιού.

Στην κατεύθυνση της δημιουργίας ή της μετατροπής της κατοικίας σας σε «πράσινη», το προϊόν Εστία Πράσινη έρχεται να δώσει μια λύση προσαρμοσμένη απολύτως στις ανάγκες σας, καθώς πρόκειται για ένα ειδικό στεγαστικό δάνειο το οποίο σας προσφέρει λύσεις τόσο για αγορά ή κατασκευή ενεργειακά αναβαθμισμένης κατοικίας, όσο και για επισκευαστικές εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης.

Έξυπνες αγορές

Φροντίστε το πλυντήριο ρούχων και πιάτων, το ψυγείο, η τηλεόραση, η κουζίνα ή το κλιματιστικό που θα αγοράσετε να έχουν καλή ενεργειακή απόδοση. Πριν καταλήξετε στην αγορά σας, επιβεβαιώστε ότι οι συσκευές που έχετε επιλέξει ανήκουν σε υψηλή ενεργειακή κλάση. 

Με τον όρο ενεργειακή κλάση εννοούμε μία κλίμακα που αποτελείται από γράμματα (από το Α έως το F). Αυτά ορίζουν την ποσότητα του ρεύματος που μια συσκευή καταναλώνει. Ενεργειακή κλάση Α σημαίνει κατανάλωση λιγότερου ρεύματος από την Β. 

Ένα φιλικό προς το περιβάλλον σπίτι, όχι μόνο εξοικονομεί σημαντικά ποσά από τα πάγια έξοδά σας (π.χ. έξοδα για θέρμανση ή ζεστό νερό), αλλά συμβάλει αποφασιστικά και στην προστασία του περιβάλλοντος. Η οικολογική συνείδηση είναι απαραίτητη και η σύγχρονη κανονικότητα ορίζει «πράσινους» κανόνες. Στην καθημερινότητα, στις μετακινήσεις, στο αυτοκίνητο και, φυσικά, στο σπίτι! 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top