Ενοίκιο ή αγορά σπιτιού;

Μάθετε πώς να δώσετε τη σωστή απάντηση στο δίλημμά σας

Σπίτι σημαίνει προσωπικός χώρος, ασφάλεια, ανάγκη. Έτσι, αλλά και λόγω του κεφαλαίου που απαιτεί, η αγορά σπιτιού αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αποφάσεις που καλείται κανείς να πάρει.

Η αγορά κατοικίας είναι χωρίς αμφιβολία ένα μεγάλο βήμα που απαιτεί σκέψη, οργάνωση και την κατάλληλη χρονική στιγμή. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει το ενοίκιο.

Αν βρίσκεστε σε αυτό το κομβικό σημείο, όπου πρέπει να αποφασίσετε μεταξύ αγοράς και ενοικίου, μερικοί από τους παράγοντες που θα σας βοηθήσουν και θα σας κατευθύνουν σωστά είναι οι παρακάτω.


Τα πλεονεκτήματα της αγοράς σπιτιού

-Προσωπική περιουσία: Η αγορά σπιτιού είναι μια σημαντική επένδυση με διαχρονική αξία. Με την αποπληρωμή του δανείου η κατοικία σάς ανήκει, είναι προσωπική σας ιδιοκτησία και μπορείτε να την μεταβιβάσετε στα παιδιά σας, διευκολύνοντάς τα στη ζωή τους. Πολύ σημαντικά μια ιδιόκτητη κατοικία μπορεί, επίσης, να γίνει μια πηγή εσόδου αν τη ενοικιάσετε ή τη μεταπωλήσετε.  

-Ελευθερία: Η ιδιοκτησία παρέχει ελευθερία κινήσεων και ανεξαρτησία. Δεν χρειάζεται να κάνετε συμβιβασμούς. Μπορείτε να διαμορφώσετε και να διακοσμήσετε τους χώρους όπως ακριβώς θέλετε. Ιδίως σε μια εποχή που τόσο η διακόσμηση, όσο και η τεχνολογία παρέχουν μια πληθώρα επιλογών, οικονομικών δυνατοτήτων και πηγών έμπνευσης.   

-Σταθερότητα: Έχετε τη βάση σας για πάντα κι αυτό δεν αλλάζει. Μπορείτε να σχεδιάσετε την καθημερινότητα και το μέλλον σας με μεγαλύτερη ασφάλεια.

Ενοίκιο ή Αγορά Σπιτιού;

Τα πλεονεκτήματα του ενοικίου

-Ευελιξία: Μπορείτε να αλλάζετε σπίτι ή περιοχή όποτε θέλετε. Δεν υπάρχει κάτι να σας δεσμεύει και έχετε την ελευθερία να κινηθείτε ανάλογα. 

-Λιγότερα έξοδα: Δεν έχετε το άγχος αποπληρωμής ενός στεγαστικού δανείου, δεν πληρώνετε ΕΝΦΙΑ και φόρους για ιδιοκτησία ακινήτου, ενώ τα έξοδα συντήρησης του σπιτιού δεν επιβαρύνουν αποκλειστικά εσάς.   

-Ποιότητα οικίας: Το ενοίκιο σάς δίνει, συνήθως, τη δυνατότητα να διαμένετε σε ένα σπίτι ή μια περιοχή όπου το ενδεχόμενο αγοράς κατοικίας θα απαιτούσε αρκετά υψηλότερη δόση δανείου.  

-Ελευθερία: Η αίσθηση ότι μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας ανά πάσα στιγμή χωρίς να είστε δεσμευμένοι σε ένα σπίτι.  

Τελικά, οι ανάγκες σας, η οικονομική σας ευχέρεια, ο τρόπος ζωής σας και η προσωπικότητά σας θα απαντήσουν στο δίλημμα.   

Πριν καταλήξετε, κάντε έναν διεξοδικό έλεγχο των οικονομικών σας, εξετάστε τις πιθανότητες, μάθετε για τα διαθέσιμα στεγαστικά δάνεια και κάντε έναν προγραμματισμό. Πολύ σημαντικά, απευθυνθείτε σε έναν επαγγελματία, κλείστε ένα ραντεβού με την τράπεζα για να ενημερωθείτε για τις επιλογές σας, συνυπολογίστε τις ανάγκες, τις επιθυμίες και τα όνειρά σας, δείτε ρεαλιστικά τον προϋπολογισμό σας και προχωρήστε. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top