Τα έξοδα της φοιτητικής ζωής και πώς να προετοιμαστείτε

Η φοιτητική ζωή αποτελεί μία από τις πιο συναρπαστικές, αλλά συχνά και από τις πιο απαιτητικές περιόδους της ζωής μας. Είναι η πρώτη επαφή με την ανεξαρτησία και τις ευθύνες της ενήλικης ζωής. 

Αν είστε γονιός, μαζί με τα ωραία συναισθήματα που συνοδεύουν αυτή την περίοδο, έρχονται και νέες οικονομικές υποχρεώσεις. Ενώ για τον φοιτητή, έρχεται η στιγμή που καλείται να κάνει σωστή διαχείριση των χρημάτων που του αναλογούν μηνιαίως. 

Όπως σε όλα, έτσι και εδώ, αν είστε οργανωμένοι και προετοιμασμένοι ως προς τα έξοδα που πρέπει να προϋπολογίσετε, είναι εύκολο να εντοπίσετε και τρόπους με τους οποίους μπορεί να γίνει οικονομία. Κι εμείς σας βοηθάμε σε αυτό! 

Το σπίτι

Αν το Πανεπιστήμιο ή η Σχολή δεν είναι στην πόλη που είναι η μόνιμη κατοικίας σας, τότε σαφώς χρειάζεται να νοικιάσετε σπίτι. Ένα σημαντικό έξοδο που προστίθεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό και τρέχει κάθε μήνα.

Υπολογίστε τις οικονομικές σας δυνατότητες, ξεκινήστε να ψάχνετε από νωρίς και δώστε, όσο γίνεται, χρόνο στην έρευνά σας. Όσο πιο κοντά στη σχολή ψάχνετε, τόσο πιο ακριβά θα είναι τα ενοίκια. Επομένως, καλό είναι να ενημερωθείτε για τα διαθέσιμα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, τις διαδρομές, τις μετακινήσεις που θα χρειάζονται καθημερινά και, αναλόγως, να κατευθύνετε την έρευνά σας και σε άλλες περιοχές.

Τέλος, μία από τις αποφάσεις που πρέπει να πάρετε από νωρίς στην αναζήτησή σας είναι αν θέλετε να βρείτε σπίτι με συγκάτοικο ή χωρίς. Αυτή η λύση μπορεί να αποτελέσει έναν ευχάριστο τρόπο να ελαφρυνθεί το έξοδο του ενοικίου και, καμιά φορά, να κλείσετε και ένα σπίτι μεγαλύτερο ή πιο ωραίο απ’ ό,τι αν μένατε μόνοι σας.

Τα έπιπλα

Ξεκινήστε με τα απαραίτητα. Καναπές, κρεβάτι, κουζίνα, γραφείο και σε βάθος χρόνου αγοράζετε και τα υπόλοιπα. Υπάρχουν πολλά καταστήματα που απευθύνονται στις ανάγκες και το budget ενός φοιτητικού σπιτιού, από μεγάλες αλυσίδες έως e-shops. Καλό είναι να επωφεληθείτε και από τις εκπτώσεις του Αυγούστου, πριν ξεκινήσει η ακαδημαϊκή χρονιά.

Τα έξοδα της φοιτητικής ζωής και πώς να προετοιμαστείτε

Η μεταφορά των πραγμάτων

Ένα έξοδο που πρέπει να έχετε προϋπολογίσει, εκτός κι αν έχετε να μεταφέρετε μόνο τα βασικά κι έτσι το κάνετε με το δικό σας μεταφορικό μέσο. Φροντίστε τις υπόλοιπες, μεγάλες αγορές να τις κάνετε με παράδοση στο καινούριο σπίτι.

Το μηνιαίο budget

Αν είστε γονείς, θα πρέπει να έχετε εξετάσει και καταλήξει στο ποσό που σας επιτρέπει ο οικογενειακός προϋπολογισμός να στέλνετε κάθε μήνα, ανάλογα και με τη διαχείριση που μπορεί να γίνει από το παιδί. Συζητήστε αν είναι προτιμότερο να δίνετε ολόκληρο το ποσό στις αρχές ή δύο φορές τον μήνα. Ο προγραμματισμός των φοιτητικών εξόδων είναι κάτι που θα σας βοηθήσει πολύ στα χρόνια που έρχονται.

Τα έξοδα της καθημερινότητας για τους φοιτητές:


Οι λογαριασμοί
Νερό, τηλέφωνο, ρεύμα, internet. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που έρχεστε σε επαφή με τη συνολική διαχείριση ενός σπιτιού και είναι σημαντικό κάθε μήνα να προϋπολογίζετε τα λειτουργικά του έξοδα.

Μετακινήσεις
Θα πρέπει να έχετε υπολογίσει τα έξοδα που απαιτούν οι μετακινήσεις σας. Για καύσιμα αν έχετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι, για εισιτήρια αν πρέπει να μετακινείστε με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Σημαντικός σύμμαχος σε αυτό θα είναι, φυσικά, το φοιτητικό σας πάσο που προσφέρει σημαντικές εκπτώσεις ενώ, ανάλογα με το μέρος όπου σπουδάζετε, μπορείτε να υιοθετήσετε και τη συνήθεια του ποδηλάτου, για οικονομικά οφέλη αλλά και για οφέλη υγείας.

Σπιτικό φαγητό
Είναι σημαντικό να αποκτήσετε από νωρίς τη συνήθεια του super market ώστε να έχετε πάντα προμήθειες και να μπορείτε να κάνετε, έστω και πολύ απλές και εύκολες συνταγές. Εκτός από το ζήτημα της ποιότητας, μία τέτοια συνήθεια θα σας εξοικονομήσει πολλά χρήματα, σε σχέση με το κόστος του καθημερινού delivery. 

Διασκέδαση
Όπου υπάρχουν Σχολές και Πανεπιστήμια, υπάρχουν πολλές επιλογές και μαγαζιά που απευθύνονται στους φοιτητές. Ανακαλύψτε τα κατάλληλα σημεία, ώστε να διασκεδάζετε με τον τρόπο που θέλετε και με ένα κόστος προσαρμοσμένο στη φάση της ζωής που βρίσκεστε. 

Φοιτητικός λογαριασμός
Μπορείτε να ανακαλύψετε τις διαθέσιμες δυνατότητες για στήριξη των αναγκών σας. Υπάρχουν λογαριασμοί, όπως ο λογαριασμός ‘Σπουδάζω ’, που προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις για την κάλυψη των αναγκών της φοιτητικής ζωής σε τυχόν δίδακτρα, εξοπλισμό, ασφάλιση αλλά και καθημερινές συναλλαγές.

Φοιτητική ζωή σημαίνει διασκέδαση, σημαίνει όμως και υποχρεώσεις και αυτός ο συνδυασμός μπορεί να προσφέρει αξέχαστες αναμνήσεις και σημαντικά μαθήματα ζωής.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top