Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο internship

Έξυπνες ιδέες και τρόποι για να αναγνωρίσετε τις πιο κατάλληλες ευκαιρίες για πρακτική άσκηση
Η έλλειψη εργασιακής εμπειρίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που, αν και παράδοξο, καλείται να αντιμετωπίσει ένας νέος με την είσοδό του στην αγορά εργασίας. Λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η πρακτική άσκηση, με όλες τις γνώσεις και τις πολύτιμες εμπειρίες που αυτή προσφέρει.

Μέσα από αυτήν, ο νέος εργαζόμενος ενισχύεται και αποκτά γνώσεις και αντίληψη, για όταν έρθει η ώρα για την πρώτη κανονική θέση εργασίας που θα καλύψει, καθώς δοκιμάζεται – έστω και για σύντομο χρονικό διάστημα – σε ένα πραγματικό περιβάλλον εργασίας και, πιθανότατα, σε ένα συγκεκριμένο αντικείμενο το οποίο θέλει να ακολουθήσει.

Πώς, όμως, μπορείτε να επιλέξετε το σωστό για εσάς internship; Παρακάτω αναφέρονται ορισμένα βασικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να βρείτε την πρακτική άσκηση που θα αποτελέσει την κατάλληλη βάση για το εργασιακό σας μέλλον. 

1) Κατανοήστε τις ανάγκες και τους στόχους σας

Πριν αναζητήσετε ακριβώς την εταιρία ή τον Οργανισμό στον οποίο θα κάνετε την πρακτική σας άσκηση, φροντίστε να έχετε κατανοήσει πλήρως τις ανάγκες που θέλετε να καλύψετε και τους στόχους που θέλετε να επιτύχετε μέσα από αυτήν. Εάν, για παράδειγμα, έχετε ανάγκη να εστιάσετε σε έναν συγκεκριμένο τομέα, όπως είναι η ανάπτυξη ιστοσελίδων, θα πρέπει να ελέγξετε αν η θέση που προσφέρεται από μία εταιρεία πληροφορικής, και πιθανόν σας έχει εντυπωσιάσει ως ευκαιρία, καλύπτει πράγματι τις ανάγκες σας, συμβάλλοντας στην αναβάθμιση των δυνατοτήτων σας και κατ’ επέκταση στην υποστήριξη των σχεδίων σας για το βέλτιστο εργασιακό ξεκίνημα. 

2) Ελέγξτε τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας

Οι πηγές στις οποίες μπορεί κάποιος να ψάξει για ανοιχτές θέσεις πρακτικής άσκησης είναι πολλές. Ενδεικτικά, η αναζήτηση μπορεί να γίνει μέσω:

  • Ειδικών γραφείων στα Πανεπιστήμια: Πριν από κάθε περίοδο αιτήσεων, τα αρμόδια γραφεία εύρεσης πρακτικής άσκησης που λειτουργούν στα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα προχωρούν στην ανανέωση της λίστας των συνεργαζόμενων Φορέων. Ο φοιτητής μπορεί εύκολα να ενημερωθεί για τη συγκεκριμένη λίστα, προκειμένου να γνωρίζει ποιοι Φορείς ζητούν άτομα και για ποιες θέσεις, αλλά και να ζητήσει καθοδήγηση ως προς τη διαδικασία.
  • LinkedIn: Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό επαγγελματικό εργαλείο και είναι το πλέον κατάλληλο γι’ αυτόν τον σκοπό. Με την εισαγωγή των κατάλληλων φίλτρων και λέξεων (keywords), η αναζήτηση προγραμμάτων πρακτικής άσκησης απλοποιείται σε μεγάλο βαθμό, ενώ προσφέρονται πολύτιμα insights σε πραγματικό χρόνο, όπως ποιες δεξιότητες έχουν υψηλή ζήτηση.
  • Μεγάλων εταιρειών: Οι εταιρείες που διαθέτουν προγράμματα πρακτικής άσκησης γνωστοποιούν τις θέσεις που ανοίγουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα μέσα από τα online κανάλια τους, όπως είναι το επίσημο website της εταιρείας ή οι εταιρικοί λογαριασμοί στα Social Media.
  • Γνωστών και φίλων: Μπορείτε επίσης να διερευνήσετε την αγορά μέσα από συγγενείς, φίλους και το ευρύτερο δίκτυο γνωριμιών σας για να εντοπίσετε τυχόν ανοιχτές θέσεις σε εταιρείες που ήδη εργάζονται εκείνοι.

Πώς να επιλέξετε το κατάλληλο internship

3) Ενημερωθείτε για το εργασιακό περιβάλλον των επιχειρήσεων που σας ενδιαφέρουν

Εφόσον γνωρίζετε τα θέλω σας τότε δεν έχετε παρά να αναζητήσετε πληροφορίες για τις εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στις επιχειρήσεις για τις οποίες ενδιαφέρεστε. Από το διαδίκτυο, για παράδειγμα, μπορείτε να αντλήσετε σημαντικές πληροφορίες για το who is who αυτών, γεγονός που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε εάν «ταιριάζετε» και εάν η πρακτική άσκηση εκεί θα μπορούσε να λειτουργήσει πραγματικά προς όφελός σας

4) Ενημερωθείτε για οικονομικά και ασφαλιστικά ζητήματα

Πριν οριστικοποιήσετε την επιλογή σας, φροντίστε να έχετε αποσαφηνίσει το καθεστώς στο οποίο θα εργάζεστε, εάν μεσολαβούν προγράμματα όπως το ΕΣΠΑ και ποιες είναι οι υποχρεώσεις της επιχείρησης όσον αφορά στα ασφαλιστικά ζητήματα ή σε ζητήματα απολαβών και αδειών.

Είναι βέβαιο πως η πρακτική άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε δυναμικά και σωστά την επαγγελματική σας σταδιοδρομία. Έτσι, ακόμα και αν στην πορεία αντιμετωπίσετε δυσκολίες, φροντίστε να εστιάσετε στα οφέλη που μπορείτε να απολαύσετε μελλοντικά και σε όσα χτίζετε μέσα από την πρακτική άσκηση για τα επόμενα βήματά σας, όπως είναι όχι μόνο η εμπειρία αλλά και σημαντικές γνωριμίες.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top