Είσαι φοιτητής; Ιδέες για να αυξήσεις το δίκτυο γνωριμιών σου

Έξυπνες προτάσεις για ένα καλό ξεκίνημα στο νέο σου περιβάλλον

Η ενήλικη ζωή ξεκινάει για τους περισσότερους από τη στιγμή που κάποιος θα περάσει, ως φοιτητής πια, την πόρτα της σχολής στην οποία θα φοιτήσει. Όποια κι αν είναι αυτή, ο φοιτητής είναι δεδομένο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει αρκετές προκλήσεις και να προσαρμοστεί σε ένα καινούριο περιβάλλον, με διαφορετικούς ρυθμούς και συνθήκες απ’ ό,τι είχε συνηθίσει, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής του!

Μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις είναι η δημιουργία επαφών και η ανάπτυξη ενός δικτύου γνωριμιών, όχι μόνο στο πλαίσιο κοινωνικών αλλά και μελλοντικών επαγγελματικών αναγκών. Το networking για έναν φοιτητή δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα tips που μπορούν να βοηθήσουν και να ενισχύσουν την προσπάθειά του.

Συμμετοχή σε κάποια ομάδα, λέσχη ή σεμινάριο

Συνήθως η αναζήτηση για τέτοιου είδους δραστηριότητες ξεκινάει εντός της σχολής. Προγράμματα όπως επιμορφωτικά σεμινάρια, εκδηλώσεις και πολλά ακόμα που θα επιτρέψουν στον φοιτητή να γνωρίσει άτομα με κοινά ενδιαφέροντα, υπάρχουν παντού. 

Παράλληλα, τα παραπάνω αποτελούν σημαντικούς τρόπους εμπλουτισμού του βιογραφικού ενός νέου ατόμου, ενώ βοηθούν και στο χτίσιμο, από νωρίς, μιας ευρύτερης αντίληψης που δεν βασίζεται μόνο στα ακαδημαϊκά μαθήματα.

Αξιοποίησε το LinkedIn

 Η δύναμη των Social Media έγκειται στη δυνατότητα που προσφέρουν στον χρήστη να εκτεθεί σε μεγάλο κοινό, εύκολα και γρήγορα, με το LinkedIn να αποτελεί το κατάλληλο μέσο για τους φοιτητές που θέλουν να αναπτύξουν από νωρίς το επαγγελματικό τους δίκτυο. Μέσα από αυτό μπορούν να βρίσκονται σε άμεση επαφή με την αγορά και τις ανάγκες της, να ακολουθούν συγκεκριμένες ομάδες, να συνδέονται με επαγγελματίες του χώρου που τους ενδιαφέρει, να παρακολουθούν την κινητικότητα αναφορικά με θέσεις εργασίας και πολλά ακόμα. Οι δυνατότητες που προσφέρει το LinkedIn είναι πολύ μεγάλες και είναι σημαντικό για τους νέους να ξεκινούν από νωρίς την εξερεύνησή τους. 

Είσαι φοιτητής; Ιδέες για να αυξήσεις το δίκτυο γνωριμιών σου

Ενημερώσου για προγράμματα πρακτικής άσκησης

Είναι ο πιο άμεσος τρόπος να δοκιμαστεί ένας φοιτητής σε πραγματικές συνθήκες εργασίας και, ίσως ακόμα πιο σημαντικά, να δημιουργήσει επαφές που θα αποδειχθούν χρήσιμες στο μέλλον. Σε πολλά ακαδημαϊκά ιδρύματα υπάρχουν γραφεία που προσφέρουν ενημέρωση σχετικά με διαθέσιμες ευκαιρίες πρακτικής άσκησης και καθοδήγηση ως προς τους τρόπους εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Παράλληλα, και οι φοιτητές μπορούν να κάνουν τη δική τους έρευνα, ξεκινώντας την αναζήτηση από τους Φορείς και τους Οργανισμούς στους οποίους θα ήθελαν περισσότερο να εργαστούν.

Συνεργασία με τους καθηγητές

Το δίκτυο που έχουν οι καθηγητές μπορεί να φανεί εξαιρετικά χρήσιμο για έναν φοιτητή. Κι αυτό γιατί είναι σε θέση να γνωρίζουν ανθρώπους που εργάζονται στο αντικείμενο που διδάσκουν και μπορούν να τους φέρουν σε επαφή με φοιτητές που κυνηγούν τέτοιου είδους ευκαιρίες. Ακόμα και αν είναι νωρίς για να προκύψει κάποια εργασιακή σχέση, η γνωριμία και η σύσταση από μόνη της είναι ένα πολύ ισχυρό «χαρτί». Επομένως, καλό θα ήταν οι φοιτητές να διατηρούν στενές σχέσεις με τους καθηγητές, γεγονός που προϋποθέτει την ενεργή παρουσία στα μαθήματα και σε άλλου είδους προεκτάσεις της πανεπιστημιακής ζωής.

Όσο κι αν το networking συνδέεται πολλές φορές με την επαγγελματική πορεία και ζωή του ατόμου, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι και διασκεδαστικό. Ως φοιτητές, άλλωστε, θα έχετε την ευκαιρία να γνωρίσετε πολλά και διαφορετικά άτομα και είναι βέβαιο ότι από καθένα από αυτά μπορείτε να κερδίσετε κάτι. Επομένως, μην αφήνετε τον χρόνο να περνάει, αυξήστε το δίκτυο των γνωριμιών σας και επενδύστε στις σχέσεις με τους ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν στην εξέλιξή σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top