Αναβλητικότητα: Αντιμετώπιση με 5 βήματα

Τελικά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζουμε! 
«Ποτέ μην αναβάλεις για αύριο κάτι που μπορείς να κάνεις σήμερα». 
Εάν στη γνωστή ρήση του Βενιαμίν Φραγκλίνου «βλέπετε» τον εαυτό σας να πασχίζει να την εφαρμόσει, τότε είναι πολύ πιθανό να χαρακτηρίζεστε από αναβλητικότητα! Ανήκετε, δηλαδή, στην πλειονότητα των ανθρώπων που επιλέγουν να μεταθέσουν για αργότερα τη λήψη μιας απόφασης ή την υλοποίησή της. Οι κινήσεις αυτές μπορεί να είναι μικρές, όπως, για παράδειγμα, το να πάρετε τηλέφωνο ένα συγγενικό σας πρόσωπο, ή μεγαλύτερες, όπως η άμεση ολοκλήρωση ενός επαγγελματικού project. Πώς, όμως, μπορείτε να βελτιώσετε αυτή την τάση, μειώνοντας έτσι διάφορες αρνητικές προεκτάσεις που έχει στην καθημερινότητά σας; 

Εντοπίστε την αιτία

Είστε αναβλητικοί από φόβο μήπως δεν καταφέρετε να ανταποκριθείτε, από άμυνα απέναντι στους εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας ή μήπως από έλλειψη κινήτρου; Το πιο σημαντικό βήμα που θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από αυτή τη συνήθεια, της αναβολής, είναι να κατανοήσετε την αιτία της, η οποία μπορεί να είναι διαφορετική ανά περίπτωση αλλά στη βάση της θα έχει κάποια βαθύτερη, κοινή αιτία.

Περιορίστε τους e-πειρασμούς

Όσο δύσκολο κι αν μοιάζει, δεδομένου ότι στη σημερινή εποχή οι online τρόποι για να αποσπαστεί η προσοχή κάποιου είναι αμέτρητοι, προσπαθήστε να περιορίσετε τους e-πειρασμούς που είναι ικανοί να σας δεσμεύσουν πολύ χρόνο και ενέργεια, χωρίς να το καταλάβετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε με μικρά βήματα, τα οποία όσο περνούν θα σας δίνουν αυτοπεποίθηση και κίνητρο για ακόμα πιο δραστικά μέτρα.

Φτιάξτε μία λίστα με τα υπέρ και τα κατά

Πολλές φορές η αποτύπωση των σκέψεων στο χαρτί βοηθάει σημαντικά στο να δούμε καλύτερα και πιο καθαρά ορισμένα πράγματα. Επομένως, γράψτε ποια είναι τα πλεονεκτήματα και ποια τα μειονεκτήματα από την ενδεχόμενη αναβολή μιας διαδικασίας και, ίσως, αντιληφθείτε το πραγματικό κόστος αυτής. 

Αναβλητικότητα: Αντιμετώπιση με 5 βήματα

Ορίστε ένα χρονοδιάγραμμα και κάντε ένα βήμα τη φορά

Φτιάξτε κάθε βδομάδα ένα χρονοδιάγραμμα, ιδανικά λίγο πιο απαιτητικό σε σύγκριση με τις προθεσμίες που πράγματι ισχύουν για τις ενέργειες που θα συμπεριλάβετε, και καταγράψτε πολύ μικρές έως και μεγάλες υποχρεώσεις που πρέπει να ολοκληρώσετε. Τηρώντας το χρονοδιάγραμμα, όχι μόνο θα αρχίσετε να γίνεστε πιο αποδοτικοί, αλλά θα αντιλαμβάνεστε πιο άμεσα και την πρόοδο που σημειώνετε.

Ζητήστε βοήθεια

Στην προσπάθεια να ξεπεράσετε τη συστηματική μετάθεση εργασιών ή άλλων υποχρεώσεων μπορεί να σας ενισχύσει το να ζητήσετε βοήθεια. Εάν, για παράδειγμα, έχετε να παραδώσετε μία εργασία ή ένα project με συγκεκριμένη προθεσμία, μπορείτε να ζητήσετε από φίλους ή συναδέλφους να συνεργαστείτε, μειώνοντας έτσι τις πιθανότητες να αναβάλλετε την ώρα που θα πρέπει να αφιερώσετε σε αυτό.

Η αναβλητικότητα είναι ένα χαρακτηριστικό με πολλές προεκτάσεις, όχι μόνο όσον αφορά στις συγκεκριμένες ενέργειες που ολοκληρώνονται αργότερα απ’ ό,τι θα μπορούσαν, αλλά κυρίως ψυχολογικά, καθώς προκαλεί συνεχώς εκκρεμότητες και άγχος. Με πολύ απλά βήματα και ένα εύκολο σύστημα μπορείτε να μειώσετε και ακόμα και να εξαλείψετε αυτά τα φαινόμενα, δημιουργώντας έτσι χώρο και επιπλέον χρόνο στην καθημερινότητά σας.

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top