Ασφάλεια Οικονομικών Συναλλαγών

Μάθετε πώς μπορείτε να αυξήσετε την ασφάλεια των συναλλαγών σας
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η σύγχρονη ζωή, αλλά και η πανδημία, ανέδειξαν τις ηλεκτρονικές συναλλαγές ως ένα βασικό κομμάτι της καθημερινότητάς μας και της διεκπεραίωσης των οικονομικών και όχι μόνο υποχρεώσεών μας. Σχεδόν τα πάντα γίνονται από τον υπολογιστή ή το κινητό μας, διευκολύνοντας τη ζωή μας και εξοικονομώντας μας πολύτιμο χρόνο.

Ακόμη, μην ξεχνάτε ότι...

 • Η τράπεζα δεν θα σας ζητήσει ποτέ και με κανέναν τρόπο τους προσωπικούς σας κωδικούς, παρά μόνο μέσα από τα ασφαλή περιβάλλοντα του Internet & Mobile Banking.  
 • Για τις τραπεζικές σας συναλλαγές πληκτρολογήστε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας της τράπεζας με την οποία συνεργάζεστε ή κάντε log in στην εφαρμογή που έχτε κατεβάσει. Μην κλικάρετε σε link. 
 • Σιγουρευτείτε ότι βρίσκεστε στον επίσημο ιστότοπο της τράπεζας σας από το λουκέτο (security lock) στην αρχή της γραμμής αναζήτησης. 

Χωρίς αμφιβολία, η διαθέσιμη πλέον τεχνολογία παρέχει πολλές διευκολύνσεις και το διαδίκτυο έχει αναβαθμίσει πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας. Όπως πάντα, όμως, υπάρχουν και κίνδυνοι από τους οποίους πρέπει και ευτυχώς μπορούμε να προστατευόμαστε. Αρκεί να είμαστε ενημερωμένοι και προσεκτικοί.

Ασφάλεια Οικονομικών Συναλλαγών

Το διαδίκτυο, όμως, κρύβει και κινδύνους για τους οποίους πρέπει να παραμένουμε ενήμεροι ώστε να προστατευόμαστε. Γι’ αυτό, παρακάτω καταγράφουμε χρήσιμα tips για την ασφάλεια των online αγορών και άλλων συναλλαγών. 

 • Ακόμη κι αν αυτό απαιτεί να θυμάστε διαρκώς καινούριους συνδυασμούς και συνθηματικά, είναι σημαντικό να αλλάζετε συχνά κωδικούς πρόσβασης. Όσο συχνότερα, τόσο καλύτερα. 
 • Στο ίδιο πλαίσιο, μην χρησιμοποιείτε κοινούς κωδικούς πρόσβασης σε πλατφόρμες, ηλεκτρονικά κανάλια ή στις κάρτες σας. Μπορεί αυτό να σας διευκολύνει, αυξάνει όμως την έκθεσή σας σε κινδύνους χακαρίσματος. 
 • Στους κωδικούς πρόσβασης που ορίζετε, αποφύγετε να χρησιμοποιείτε προσωπικά σας στοιχεία, όπως ημερομηνία γέννησης, αριθμό τηλεφώνου ή όνομα. Αντίθετα, να είστε δημιουργικοί, θέτοντας κωδικούς που δεν προκύπτουν από κάποια λογική καταγραφή αλλά είναι όσο πιο τυχαίοι γίνεται. 
 • Don't save! Μην ενεργοποιείτε τη λειτουργία “αυτόματης καταχώρησης” του προγράμματος περιήγησης. Η λειτουργία αυτή αποθηκεύει τους προσωπικούς σας κωδικούς στον υπολογιστή που χρησιμοποιείτε, μία δυνατότητα που μπορεί να σας αφήσει εκτεθειμένους, ιδιαίτερα αν χρησιμοποιείτε υπολογιστές που χρησιμοποιούν και άλλοι, όπως για παράδειγμα κοινόχρηστους υπολογιστές στη δουλειά. 
 • Όταν πραγματοποιείτε online αγορές προσπαθήστε να είναι από εταιρίες που γνωρίζετε, έχουν πολλές βαθμολογίες και εμφανίζουν την ένδειξη ‘Secure connection’ κατά την περιήγησή σας.  
 • Μην αμελείτε την ασφάλεια του προσωπικού σας υπολογιστή. Χρησιμοποιείστε τις ενημερωμένες εκδόσεις των browsers, που διαθέτουν προηγμένο σχεδιασμό ασφαλείας. Εγκαταστήστε ένα antivirus, αλλά και ένα δίχτυ προστασίας (firewall) και φροντίστε για τη συντήρησή τους. 
 • Είναι πολύ σημαντικό να δίνετε προσοχή στα emails και τα SMS που λαμβάνετε, ακόμα και αν στο όνομα αποστολέα εμφανίζεται κάποια εταιρία που ίσως γνωρίζετε. Μην ανοίγετε επικοινωνίες που σας φαίνονται περίεργες, έχουν ορθογραφικά λάθη, σας ζητάνε έντονα να πατήσετε κάποιο link ή έχουν συνημμένα αρχεία με κατάληξη .exe, .pif, ή .vbs,. Στις παραπάνω περιπτώσεις διαγράψτε την επικοινωνία και σαφώς μην απαντήσετε και μη δώσετε προσωπικά σας στοιχεία που τυχόν σας ζητούν.  
 • Όσο περισσότερο μπορείτε, αποφύγετε να στέλνετε προσωπικά σας στοιχεία μέσω mail, καθώς η υποκλοπή τους είναι πιθανή. 
 • Τσεκάρετε συχνά τους τραπεζικούς σας λογαριασμούς και την καταγραφή των κινήσεών τους. Αν αντιληφθείτε κάποια ύποπτη ή περίεργη κίνηση, κάποια συναλλαγή που δεν κάνατε, κάτι που σας φαίνεται ασυνήθιστο, ενημερώστε αμέσως την τράπεζά σας. 
 • Αν ψωνίζετε συχνά online, ίσως σας φανεί χρήσιμο να χρησιμοποιείτε για τις αγορές σας μία prepaid κάρτα, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένο ποσό χρημάτων, όσο εσείς θέλετε κάθε φορά. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top