Αποταμίευση. Γιατί είναι τόσο σημαντική;

Τι σημαίνει και πώς να το καταφέρετε με μικρές συνήθειες

Αποταμίευση σημαίνει σωστή διαχείριση των χρημάτων. Τρόπος σκέψης, στάση ζωής. Είναι μια συνήθεια πολύ θετική, η οποία μπορεί να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής, βοηθώντας στην προσωπική εξέλιξη, την οικονομική ευεξία, την προσωπική ηρεμία.  

Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι οι χώρες που εμφανίζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης κατατάσσονται ψηλά και στους πίνακες της ιδιωτικής αποταμίευσης.

Τα οφέλη είναι πολλά:

Ασφάλεια

Η αποταμίευση προσφέρει σε κάθε περίοδο της ζωής σας το «μαξιλάρι» που σας κάνει να αισθάνεστε λίγο πιο ασφαλείς κάθε μέρα. Είναι η επιλογή που σας δικαιώνει διαρκώς, σε κάθε ενδεχόμενη ανάγκη, σε κάθε σημαντική στιγμή.

Ποιότητα ζωής

Τα χρήματα που αποταμιεύετε μπορούν να διευκολύνουν τη μελλοντική σας καθημερινότητα και να την αναβαθμίσουν. Να επενδυθούν σε μια ανακαίνιση, στην αγορά ενός σπιτιού, σε σπουδές, σε ένα αυτοκίνητο, σε αυτό που ο καθένας ορίζει ως εξέλιξη, ποιότητα ζωής και προσωπική ικανοποίηση.

H αξία της αποταμίευσης

Επίτευξη στόχων

Οι υλικοί στόχοι είναι και αυτοί πολύ σημαντικοί, καθώς προσφέρουν κίνητρο. Και η αποταμίευση βοηθά στην εκπλήρωσή τους.

Αυτοπεποίθηση

Η αποταμίευση απαιτεί υπομονή, αποφασιστικότητα, συνέπεια και αφοσίωση στον σκοπό. Σε αντάλλαγμα, θα ανταποδώσει, εκτός από την πραγματοποίηση κάποιων στόχων, αυτοπεποίθηση, σιγουριά, δύναμη και αισιοδοξία. Για το παρόν και πολύ σημαντικά και για το μέλλον. 


Η αποταμίευση είναι ένα από τα ισχυρότερα όπλα που έχουμε κατά του φόβου, της ανασφάλειας, της αβεβαιότητας. Αρκεί η σκέψη του ποσού που έχει αποταμιευθεί για να αισθανθείτε καλύτερα αλλά και για να ενισχυθεί η υγιής σχέση που καλλιεργείτε με τα χρήματα. 

Κι αν ακόμα δεν είστε εξοικειωμένοι με την ιδέα, αν ακόμα δεν σας έχει γίνει συνήθεια, αξίζει να το δοκιμάσετε. Αν κάποιος γνωρίζει βιωματικά τις θετικές συνέπειες ενός αποταμιευτικού προγράμματος, προσωπικού αλλά και πιο οργανωμένου, κατανοεί τη δυναμική και τις προοπτικές που αυτό προσφέρει. 

Τα 3 βασικά βήματα της αποταμίευσης 

 • Βάλτε στόχους 

  Σαφείς και συγκεκριμένους. Όσο πιο ξεκάθαροι είναι οι στόχοι τόσο ευκολότερα θα ξεκινήσετε να βάζετε χρήματα στην άκρη  και να παραμένετε πιστοί στην απόφασή σας. Οραματιστείτε το σπίτι των ονείρων σας, τα παιδιά σας να σπουδάζουν, τα ταξίδια που θα κάνετε... Αν έχετε ξεκάθαρη εικόνα του στόχου σας, τόσο πιο συνεπείς θα είστε.  
 • ”Πληρώστε” πρώτα τον εαυτό σας 

  Μόλις λάβετε τον μισθό σας ή οποιοδήποτε εισόδημα, πρώτα απ’ όλα αποταμιεύστε το ποσό που αναλογεί στον στόχο που έχετε θέσει. Το να “πληρώνετε” πρώτα τον εαυτό σας είναι ο καλύτερος τρόπος να αναπτύξετε τη νέα σας συνήθεια. 
 • Αυτοματοποιήστε το! 

  Ο πιο σίγουρος τρόπος για να καταφέρετε να είστε συνεπείς είναι να αυτοματοποιήσετε την αποταμίευσή σας. Μπορείτε να καταχωρήσετε μια πάγια εντολή μεταφοράς ώστε να μεταφέρετε το ποσό που θέλετε αυτόματα κάθε αρχή του μήνα σε κάποιον λογαριασμό που δεν χρησιμοποιείτε. 
 • Εκμεταλλευθείτε τα επιτόκια! 

  Έχει μεγάλη σημασία να αποταμιεύετε, εξίσου σημαντικό όμως είναι και να επωφελείστε όσο το δυνατόν περισσότερο και από άλλες σχετικές δυνατότητες. Μιλήστε με κάποιον ειδικό και ενημερωθείτε για τα αποταμιευτικά προγράμματα που θα σας εξασφαλίσουν ένα σίγουρο πλαίσιο και θα αυξήσουν τα χρήματά σας μέσω των επιτοκίων. 

  Η αποτελεσματική διαχείριση των χρημάτων σας είναι ένας από τους πιο βασικούς τρόπους για να προσφέρετε στον εαυτό σας και στους δικούς σας ανθρώπους ποιότητα ζωής και ασφάλεια. Και η αποταμίευση είναι μια αξία που θα σας εξασφαλίσει τα παραπάνω και στο μέλλον. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Η εθνική μας ομάδα εξυπηρέτησης είναι εδώ

Για ό,τι θέλετε να μάθετε, να ρωτήσετε και να αποκτήσετε, η εξειδικευμένη μας ομάδα είναι δίπλα σας, για να σας εξυπηρετήσει είτε από κοντά είτε τηλεφωνικά.
Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top