Πώς ανοίγουν οι ορίζοντες ενός παιδιού με ένα ταξίδι

Πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να γνωρίζουν νέα μέρη;

«Ταξιδεύει κανείς για να αλλάξει. Όχι μέρος, αλλά ιδέες». Η γνωστή αυτή γαλλική ρήση συμπυκνώνει σε μόλις λίγες λέξεις ολόκληρο το νόημα του ταξιδιού. Μέσω αυτού οι άνθρωποι μαθαίνουν να σκέφτονται διαφορετικά, να διατηρούν ανοιχτούς τους ορίζοντές τους, να αισθάνονται ελεύθεροι. Αυτός είναι ίσως και ο πιο σημαντικός λόγος που εξηγεί γιατί τα παιδιά είναι σημαντικό να γνωρίσουν από νωρίς τη μαγεία των ταξιδιών. Και μάλιστα, όσο πιο νωρίς, τόσο καλύτερα, με δεδομένο ότι ο χαρακτήρας του ανθρώπου διαμορφώνεται ήδη από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. 

Πώς το ταξίδι μπορεί να επηρεάσει ένα παιδί και τί μπορεί να το μάθει;

Να αποδέχεται/σέβεται το διαφορετικό

Όταν ένας νέος άνθρωπος έχει επισκεφθεί άλλες χώρες και έχει αντιληφθεί έστω και λίγο πόσο μεγάλος και διαφορετικός μπορεί να είναι ο κόσμος, μπορεί να κατανοήσει πιο εύκολα την έννοια της διαφορετικότητας, αφού του έχει δοθεί η ευκαιρία να γνωρίσει άλλους λαούς, κουλτούρες, συνθήκες και έθιμα.

Να δει στην πράξη ότι τα ωραιότερα πράγματα στη ζωή δεν είναι πράγματα

Στη σημερινή εποχή τα παιδιά συνδέουν πολλές φορές την ευτυχία με υλικά αγαθά, όπως παιχνίδια, video games, ρούχα, κινητά κ.ά., αμελώντας συχνά το γεγονός ότι η ευτυχία κρύβεται στις στιγμές, όπως είναι το πρώτο ταξίδι με πλοίο ή αεροπλάνο, η επίσκεψη στα μέρη που μεγάλωσαν οι γονείς τους, η πρώτη επαφή με τη φύση, τα τραγούδια ή τα παιχνίδια στο αυτοκίνητο κ.ο.κ. Αυτές είναι στιγμές που όσα χρόνια κι αν περάσουν θα ανακαλούν πάντα στη μνήμη τους και οι οποίες θα αποτελούν κομμάτι της προσωπικότητας που θα έχουν διαμορφώσει. 

Πώς ανοίγουν οι ορίζοντες ενός παιδιού με ένα ταξίδι

Να διευρύνει τη φαντασία του

Το ταξίδι μπορεί «να ξεκλειδώσει» τη φαντασία και τη δημιουργικότητα ενός παιδιού μέσα από τις νέες εικόνες και συνθήκες με τις οποίες θα έρθει σε επαφή. Τα καινούρια όρια τα οποία θα γνωρίσει θα επεκτείνουν σίγουρα και τα όρια της φαντασίας του.

Να προσαρμόζεται εύκολα

Το ταξίδι, εκτός από ευχάριστο μπορεί να είναι και κουραστικό ή να έχει και κάποια απρόοπτα. Μέσα και από τέτοιου είδους εμπειρίες καθώς και από την ψύχραιμη διαχείρισή τους, το παιδί μπορεί να μάθει πώς θα προσαρμόζεται στις διάφορες συνθήκες, όποιες κι αν είναι αυτές, γεγονός που θα του φανεί ιδιαίτερα χρήσιμο στην ενήλικη ζωή του, όταν θα χρειαστεί να αντιμετωπίσει τυχόν προκλήσεις ή έκτακτες συνθήκες σε μη οικεία περιβάλλοντα.

Τα ερεθίσματα που μπορεί να πάρει ένα παιδί ταξιδεύοντας είναι πολλά και είναι βέβαιο πως θα αποτελέσουν στοιχεία τα οποία θα διαμορφώσουν τις σκέψεις και την προσωπικότητά του. Τα ταξίδια το βοηθούν να σκεφτεί διαφορετικά και, άρα, να ανοίξουν οι ορίζοντές του, «χτίζοντας» την προσωπικότητα που θα έχει. 
Εάν, λοιπόν, είστε γονείς αρπάξτε όποια ευκαιρία σας παρουσιάζετε για μικρές αποδράσεις από την καθημερινότητα, γνωρίζοντας πως με τον τρόπο αυτό συμβάλλετε πολύ θετικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του παιδιού σας και του ανθρώπου που θα είναι αύριο. 

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top