Οικογενειακές διακοπές: Πώς να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά

Tips που αξίζει να δοκιμάσετε! 

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς είναι η ανάγκη και η επιθυμία να γίνει το παιδί τους ανεξάρτητο και να μπορέσει να προχωρήσει σωστά, κάνοντας τα δικά του βήματα.
Όταν αρχίζει πράγματι να συμβαίνει αυτό, τα συναισθήματα είναι πάντα ανάμεικτα. Από τη μία χαρά για το γεγονός ότι πλέον έχει κερδίσει την αυτονομία του και, από την άλλη, νοσταλγία, γιατί μειώνεται ο χρόνος που περνά μαζί τους. 

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αφορμές και στιγμές που η οικογένεια είναι πολύ σημαντικό να τις περνάει μαζί. Ένα οικογενειακό τραπέζι κάθε Κυριακή ή ένα οικογενειακό ταξίδι μια φορά το χρόνο, είναι μερικές από τις πιο ωραίες συνήθειες για τη δημιουργία ποιοτικού χρόνου ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας, με το ταξίδι όμως να έχει συχνά κάποιες δυσκολίες. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα tips που μπορούν να βοηθήσουν.

Μην βάζετε το δίλημμα «ταξίδι με οικογένεια ή φίλους»

Καλό είναι να μην υπάρχει η αίσθηση ότι το παιδί χρειάζεται να διαλέξει ανάμεσα στο ένα ή στο άλλο. Αντίθετα, το να οργανώσετε διακοπές ή μια εκδρομή σε μια χρονική στιγμή που δεν θα βάζει το παιδί στη θέση να επιλέξει, θα έχει θετικότερα αποτελέσματα, όχι μόνο ως προς το εύκολο κανόνισμα αλλά και ως προς την ψυχολογία με την οποία θα οργανωθεί όλο το ταξίδι.

Καλέστε και έναν στενό του φίλο

Προσκαλώντας στο ταξίδι έναν φίλο του παιδιού σας πετυχαίνετε δύο πράγματα. Αφενός, εξασφαλίζετε ότι το ίδιο θα συμμετέχει εξ αρχής με χαρά στην οικογενειακή εκδρομή και, αφετέρου, σας δίνεται η δυνατότητα να έρθετε πιο κοντά με το φιλικό του περιβάλλον. Είναι γεγονός πως όσα κι αν γνωρίζει ένας γονιός για τους φίλους του παιδιού του, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την προσωπική άποψη που μπορεί να σχηματίσει και με τη σχέση που μπορεί να χτίσει με τη διαπροσωπική επαφή και, μάλιστα, σε μια συνθήκη τόσο χαλαρή και ευχάριστη όσο είναι ένα ταξίδι. 

Επιλέξτε έναν προορισμό που θα αρέσει (και) στο παιδί

Αυτό είναι ένα έξυπνο κόλπο που θα σας βοηθήσει να εξασφαλίσετε όχι μόνο την παρουσία του αλλά και την καλή του διάθεση. Στόχος δεν είναι ο κατάλληλος προορισμός μόνο αλλά, πολύ σημαντικά, και η επιλογή δραστηριοτήτων που θα καλλιεργήσουν τα κοινά σας στοιχεία και ενδιαφέροντα.

Οικογενειακές διακοπές: Πώς να ακολουθήσουν τα μεγαλύτερα παιδιά

Δώστε του χρόνο και χώρο και στο οικογενειακό ταξίδι

Το ότι πηγαίνετε διακοπές μαζί δεν σημαίνει ότι πρέπει και να κάνετε τα πάντα μαζί. Αφήστε το παιδί σας να πάρει πρωτοβουλίες, για παράδειγμα να κατέβει μόνο του στην παραλία, και να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Το πρόγραμμα, λοιπόν, που θα σχεδιάσετε καλό είναι να στηρίζεται τόσο στο «μαζί», όσο και στο «χώρια».

Σχεδιάστε δραστηριότητες που αρέσουν σε όλους

Φτιάχνοντας ένα πρόγραμμα το οποίο θα περιλαμβάνει δραστηριότητες που αρέσουν σε όλους, και στα μεγαλύτερα παιδιά, μπορεί να έχετε πολλά οφέλη. Εκτός από το βασικό, ότι η συνολική διάθεση θα είναι καλύτερη, είναι πολύ σημαντικό το ότι θα δεθείτε μέσα από εμπειρίες που μπορεί να αποκαλύψουν κοινά ενδιαφέροντα και να τις συνεχίσετε και όταν επιστρέψετε από το ταξίδι. Επιπλέον, με τις διακοπές να αφήνουν τόσο θετικές αναμνήσεις, είναι δεδομένο ότι παρόλη την ξεχωριστή καθημερινότητά τους, τα παιδιά θα σας ακολουθήσουν με χαρά και στην επόμενη οικογενειακή εκδρομή!

Μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Μαζέψτε ακόμη περισσότερες πληροφορίες μέσα από χρήσιμα άρθρα.

Κλείσιμο
Κλείσιμο
back-to-top