Επιλέξιμες είναι οι επιχειρήσεις που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:
- Είναι Πολύ Μικρές, Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις (ΜμΕ), όπως ορίζονται στο παρ.1 του ΓΑΚ και έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ενίσχυσης μέσω του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022.
- Έχουν εγκατάσταση και λειτουργούν νόμιμα στην Ελλάδα έως και τον χρόνο υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης στο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.
- Είναι τραπεζικά ενήμερες ή σε καθυστέρηση μικρότερη ή ίση ων ενενήντα (90) ημερών κατά την ημερομηνία της αίτησης χρηματοδότησης.
- Δε θεωρούνται προβληματικές επιχειρήσεις (υπό την έννοια του σημείου 18 του άρθρου 2 του ΓΑΚ, όπως εκάστοτε ισχύει).
- Δεν συντρέχουν ως προς αυτές λόγοι αποκλεισμού του άρθρου 40 του νόμου 4488/17 (Α 137/139/17), όπως ισχύει.
- Δεν έχουν υπαχθεί σε συλλογική διαδικασία ή καθεστώς αφερεγγυότητας («καθεστώς αφερεγγυότητας» νοείται η υπαγωγή σε διαδικασία αφερεγγυότητας του ν. 4738/2020 όπως εκάστοτε ισχύει, εξαιρουμένου του Εξωδικαστικού Μηχανισμού Ρύθμισης Οφειλών (Μέρος Δεύτερο, Κεφάλαιο Α’ του ν. 4738/2020), ή σε αντίστοιχη διαδικασία αλλοδαπής δικαιοδοσίας), ούτε πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση την εγχώρια νομοθεσία στην οποία υπόκειται για να υπαχθούν σε συλλογική διαδικασία αφερεγγυότητας κατόπιν αιτήσεως των δανειστών τους.
- Δεν έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης ή αναδιάρθρωσης, ή οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση διάσωσης, αλλά έχουν αποπληρώσει το δάνειο και έχει λύσει τη σύμβαση εγγύησης ή οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση αναδιάρθρωσης, η οποία έχει ολοκληρωθεί.
- Δεν έχουν υποβάλει αίτημα χρηματοδότησης σύμφωνα με τους όρους του Ταμείου πριν την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου (άρθρο 2 σημ. 23 του Κανονισμού (ΕΕ) 651/2014) ώστε να πληρούται ο χαρακτήρας κινήτρου της ενίσχυσης του άρθρου 6 του ΓΑΚ.
- Δεν εκκρεμεί για αυτές εντολή ανάκτησης προηγούμενης παράνομης και ασύμβατης κρατικής ενίσχυσης βάσει απόφασης ΕΕ ή ΔΕΕ.
- Στην περίπτωση που οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί σε προγράμματα της ΕΑΤ (πρώην ΕΤΕΑΝ, ΤΕΜΠΜΕ), τα οποία ολοκληρώθηκαν ή βρίσκονται σε ισχύ, θα πρέπει να μην έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά στην αποπληρωμή των οφειλών τους (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών) ή στην περίπτωση όπου έχουν εμφανίσει δυσμενή συναλλακτική συμπεριφορά (καταγγελία δανείου ή ληξιπρόθεσμες οφειλές για διάστημα μεγαλύτερο των ενενήντα (90) ημερών), να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις οφειλές τους πριν την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης ή εφόσον πρόκειται για πρόγραμμα εγγυοδοσίας, να μην έχει καταβληθεί το ποσό εγγύησης από πλευράς της ΕΑΤ κατά την υπογραφή της σύμβασης ή εφόσον έχει βεβαιωθεί η εν λόγω οφειλή στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., αυτή έχει ενταχθεί σε καθεστώς ρύθμισης, η οποία συνεχίζει να είναι σε ισχύ κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης.
- Δεν ανήκουν στην κατηγορία των Εξαιρούμενων Επιχειρήσεων όπως περιγράφονται στην συνέχεια:
1. Δεν δύνανται να χορηγηθούν από το Ταμείο Εγγυοδοσίας ενισχύσεις που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του ΓΑΚ, σύμφωνα με το άρθρο 1, ήτοι στις κατωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις (με την επιφύλαξη των προβλέψεων του άρθρου 1 του ΓΑΚ), ως εκάστοτε ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης):
- Οι ενισχύσεις για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, και συγκεκριμένα οι ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, με τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή με άλλες τρέχουσες δαπάνες που σχετίζονται με την εξαγωγική δραστηριότητα.
- Οι ενισχύσεις που εξαρτώνται από την κατά προτίμηση χρήση εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγομένων.
- Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 1 εδάφιο 3.α του ΓΑΚ.
- Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στον τομέα της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 1 εδάφιο 3.β του ΓΑΚ.
- Οι ενισχύσεις που χορηγούνται στον τομέα της μεταποίησης και της εμπορίας γεωργικών προϊόντων, στις ακόλουθες περιπτώσεις:
A. όταν το ποσό της ενίσχυσης καθορίζεται με βάση την τιμή ή την ποσότητα των εν λόγω προϊόντων που αγοράζονται από πρωτογενείς παραγωγούς ή διατίθενται στην αγορά από τις οικείες επιχειρήσεις
B. όταν η ενίσχυση συνοδεύεται από την υποχρέωση της απόδοσής της εν μέρει ή εξολοκλήρου σε πρωτογενείς παραγωγούς·
- Οι ενισχύσεις που διευκολύνουν την παύση λειτουργίας μη ανταγωνιστικών ανθρακωρυχείων, που εμπίπτουν στην απόφαση 2010/787/ΕΕ του Συμβουλίου (2).
- Οι κατηγορίες περιφερειακών ενισχύσεων που αναφέρονται στο άρθρο 13 του ΓΑΚ.
2. Σε περίπτωση που μια επιχείρηση δραστηριοποιείται τόσο στους τομείς που εξαιρούνται όσο και στους τομείς που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΓΑΚ, ο ΓΑΚ εφαρμόζεται στις ενισχύσεις που χορηγούνται στους τομείς ή δραστηριότητες της δεύτερης περίπτωσης, υπό την προϋπόθεση ότι εξασφαλίζεται με τα κατάλληλα μέσα ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των δαπανών και ότι οι δραστηριότητες που ασκούνται στους εξαιρούμενους τομείς δεν επωφελούνται από τις ενισχύσεις που χορηγούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΓΑΚ στους επιλέξιμους τομείς.
3. Αποκλείονται επίσης οι επιχειρήσεις κατά των οποίων εκκρεμεί διαταγή ανάκτησης, κατόπιν προηγούμενης αποφάσεως της Επιτροπής, με την οποία μια ενίσχυση χορηγούμενη από το ίδιο κράτος μέλος κηρύσσεται παράνομη και ασυμβίβαστη με την εσωτερική αγορά, με συγκεκριμένες εξαιρέσεις οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 1 παράγραφο 4.α του ΓΑΚ.
4. Επιπλέον, δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις οι οποίες συμμετέχουν στις ακόλουθες δραστηριότητες:
4.1. παραγωγή ή εμπορία όπλων και πυρομαχικών, εκρηκτικών, εξοπλισμού ή υποδομών ειδικά σχεδιασμένων για στρατιωτική χρήση, καθώς και εξοπλισμού ή υποδομών που έχουν ως αποτέλεσμα τον περιορισμό των ατομικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας των ανθρώπων (π.χ. φυλακές, κέντρα κράτησης κάθε μορφής) ή την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
4.2. δραστηριότητες που προκαλούν περιβαλλοντικές επιπτώσεις, οι οποίες δεν μετριάζονται σε μεγάλο βαθμό ή/και δεν αντισταθμίζονται (συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, έργων σε προστατευόμενες περιοχές, κρίσιμους οικοτόπους και χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς),
4.3. δραστηριότητες που θεωρούνται ηθικά ή δεοντολογικά αμφιλεγόμενες, όπως για παράδειγμα έρευνα για την κλωνοποίηση ανθρώπων και δοκιμές σε ζώα ,
4.4. δραστηριότητες Τεχνολογίας Υγείας που συνδέονται με ανθρώπινη κλωνοποίηση για ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς και Γενετικά Μεταλλαγμένους Οργανισμούς /Τρόφιμα.
4.5. δραστηριότητες που θεωρούνται παράνομες και απαγορεύονται από την εθνική νομοθεσία.
4.6. δραστηριότητες Τεχνολογίας Υγείας που συνδέονται με ανθρώπινη κλωνοποίηση για ερευνητικούς ή θεραπευτικούς σκοπούς και Γενετικά Μεταλλαγμένους Οργανισμούς /Τρόφιμα.
4.7. δραστηριότητες Πληροφορικής που συνδέονται με διαδικτυακά εγχρήματα τυχερά παιχνίδια, καζίνο και παράνομες δραστηριότητες (πορνογραφία, παράνομη διείσδυση σε ηλεκτρονικά δίκτυα, παράνομη υπεξαίρεση ηλεκτρονικών δεδομένων)
4.8. παροπλισμός ή κατασκευή πυρηνικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής
4.9. δραστηριότητες που στοχεύουν στην παραγωγή ή στη διευκόλυνση της χρήσης τυχερών παιχνιδιών και συναφούς εξοπλισμού/στοιχηματισμός
4.10. δραστηριότητες που στοχεύουν στην παραγωγή, μεταποίηση, επεξεργασία ή εξειδικευμένη διανομή καπνού, καθώς και δραστηριότητες που διευκολύνουν τη χρήση καπνού (π.χ. "αίθουσες καπνίσματος").
5. Δεν δύνανται επίσης να χορηγηθούν ενισχύσεις από το Ταμείο που αποκλείονται από το πεδίο εφαρμογής του ΓΑΚ, σύμφωνα με το άρθρο 13, ήτοι στις κατωτέρω αναφερόμενες περιπτώσεις (με την επιφύλαξη των προβλέψεων του άρθρου 13 του ΓΑΚ ως εκάστοτε ισχύουν κατά το χρόνο χορήγησης της ενίσχυσης):
5.1. Στις ενισχύσεις που ευνοούν δραστηριότητες στον τομέα του χάλυβα, στον τομέα του άνθρακα, στον ναυπηγικό τομέα ή στον τομέα των συνθετικών ινών.
5.2. Στις ενισχύσεις στο τομέα Μεταφορών και καθώς και στη συναφή υποδομή, ούτε στις ενισχύσεις για παραγωγή, διανομή και υποδομές ενέργειας, εκτός από τις περιφερειακές επενδυτικές ενισχύσεις στις εξόχως απόκεντρες περιοχές και τα καθεστώτα περιφερειακών ενισχύσεων λειτουργίας
5.3. Στις περιφερειακές ενισχύσεις υπό μορφή καθεστώτων που στοχεύουν σε περιορισμένο αριθμό συγκεκριμένων τομέων οικονομικής δραστηριότητας· τα καθεστώτα που αφορούν τουριστικές δραστηριότητες, υποδομές ευρυζωνικών δικτύων ή τη μεταποίηση και εμπορία γεωργικών προϊόντων δεν θεωρείται ότι στοχεύουν σε συγκεκριμένους τομείς οικονομικής δραστηριότητας·
5.4. Στις περιφερειακές ενισχύσεις λειτουργίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις, των οποίων οι κύριες δραστηριότητες εμπίπτουν στον τομέα Κ «Χρηματοπιστωτικές και ασφαλιστικές δραστηριότητες» της NACE αναθ. 2 ή σε επιχειρήσεις που ασκούν ενδοομιλικές δραστηριότητες και των οποίων οι κύριες δραστηριότητες εμπίπτουν στις τάξεις 70.10 «Δραστηριότητες κεντρικών γραφείων» ή 70.22 «Δραστηριότητες παροχής επιχειρηματικών συμβουλών και άλλων συμβουλών διαχείρισης» της NACE αναθ. 2
6. Επίσης αποκλείονται επιχειρήσεις οι οποίες:
6.1. Είναι Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού ή Δημοτικές και Δημόσιες Επιχειρήσεις ή Δημόσιοι Οργανισμοί.
6.2. Είναι Νομικά Πρόσωπα ή Ενώσεις Προσώπων ή Εταιρείες μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα (σωματεία, σύλλογοι, όμιλοι, ΜΚΟ κλπ).
6.3. Είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο.
6.4. Είναι εξωχώριες (και τα υποκαταστήματα αυτών στην Ελλάδα) ή εταιρείες συμμετοχών σε άλλες εταιρείες.
6.5. Είναι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα.