Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 
ΗΠΑ: Θετικότερα του αναμενομένου στοιχεία για την αγορά εργασίας τον Οκτώβριο, με την υποκείμενη τάση στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, να κυμαίνεται στις 180 χιλιάδες ανά μήνα
 
Οι νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον μη αγροτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 128 χιλ. τον Οκτώβριο, πάνω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +85 χιλ. Σημειώνεται ότι η επίδοση αυτή επηρεάστηκε αρνητικά και από έκτακτους παράγοντες, σχετιζόμενους κυρίως με την συνεχιζόμενη απεργία στον κλάδο της Αυτοκινητοβιομηχανίας. Ο τριμηνιαίος μέσος όρος που είναι συνήθως πιο αντιπροσωπευτικός της υποκείμενης τάσης, ανήλθε σε ένα ικανοποιητικό +176 χιλ. Εν τω μεταξύ, το ποσοστό ανεργίας σημείωσε μικρή άνοδο σε 3,6% από 3,5% τον προηγούμενο μήνα, το οποίο ήταν το χαμηλότερο τα τελευταία πενήντα έτη. Η οριακή αυτή αύξηση ωστόσο οφείλεται αποκλειστικά σε περισσότερους υποψηφίους μισθωτούς υπαλλήλους οι οποίοι εισήλθαν εκ νέου στην ενεργή αναζήτηση εργασίας, λόγω των ευνοϊκών συνθηκών. Ως αποτέλεσμα, το ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό αυξήθηκε σε 63,3% από 63,2% τον προηγούμενο μήνα, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2013. Τέλος, οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ικανοποιητικές, με την ετήσια αύξηση των μισθών να διαμορφώνεται στο 3%, αμετάβλητη από τον προηγούμενο μήνα. Δεδομένου ότι η αντίστοιχη τάση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή παραμένει αισθητά χαμηλότερη (λίγο κάτω από το 2%), οι μισθολογικές αυτές αυξήσεις συνεπάγονται βελτίωση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, διατηρώντας θετικές τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση, η οποία είναι ο βασικός κινητήριος μοχλός της οικονομίας των ΗΠΑ (2/3 του ΑΕΠ).

Ηνωμένο Βασίλειο: Αμετάβλητο το επιτόκιο της Τράπεζας της Αγγλίας σε 0,75% με 2/9 μέλη υπέρ της μείωσης κατά 25μβ

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σε 0,75% στις 7 Νοεμβρίου, όπως αναμενόταν. Μετέβαλε ωστόσο μερικώς την καθοδήγησή της για τη μελλοντική πορεία του επιτοκίου, καθιστώντας την πλέον ισορροπημένη, έναντι προηγούμενης καθοδήγησης που έτεινε περισσότερο προς σταδιακές και περιορισμένες αυξήσεις με την προϋπόθεση ενός ομαλού Brexit. Σημειώνεται επίσης πως, στην τελευταία συνεδρίαση, δύο εκ των εννέα μελών της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ψήφισαν υπέρ μίας μείωσης του επιτοκίου, κατά 25 μ.β. σε 0,50%. Βασικοί παράγοντες που θα ληφθούν υπόψη στη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής στη συνέχεια είναι η βελτίωση ή μη της δυναμικής της παγκόσμιας ανάπτυξης καθώς και η πορεία του Brexit (π.χ. η ταχύτητα με την οποία θα λυθεί η σχετική αβεβαιότητα, τα χαρακτηριστικά και η ομαλότητα μετάβασης στο νέο καθεστώς οικονομικών σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση).
    
Κίνα: Μεικτά μηνύματα από τα PMIs τον Οκτώβριο, με το βλέμμα στραμμένο στα στοιχεία για λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή & επενδύσεις (14 Νοεμβρίου) και στις εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ

Ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης PMI στον τομέα της μεταποίησης της Markit/Caixin βελτιώθηκε ελαφρώς τον Οκτώβριο, σε 51,7 έναντι 51,4 τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, ο αντίστοιχος δείκτης της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, σημείωσε μικρή υποχώρηση, κατά 0,5 σε 49,3, παραμένοντας εντός στενού εύρους (49,3 – 49,8) και κάτω του 50, του ορίου δηλαδή επέκτασης/συρρίκνωσης της δραστηριότητας, για 6ο συνεχή μήνα. Ο δείκτης PMI στους μη-μεταποιητικούς τομείς (κυρίως υπηρεσίες), μειώθηκε κατά 0,9 σε 52,8 τον Οκτώβριο. Σημαντικό παράγοντα για μία αισθητή βελτίωση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης στην Κίνα, αποτελεί η θετική εξέλιξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ για μία εμπορική συμφωνία. Στο μέτωπο αυτό, οι τελευταίες ενδείξεις είναι συγκρατημένα ενθαρρυντικές, με τις δύο πλευρές να φέρονται να διαπραγματεύονται έναν οδικό χάρτη για σταδιακή απόσυρση των αυξημένων εκατέρωθεν δασμών που έχουν επιβληθεί από το 2018, αν και αναφορές στον Τύπο την Παρασκευή (8 Νοεμβρίου) περιόρισαν μερικώς τον αρχικό ενθουσιασμό.