Είσοδος Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

 

ΗΠΑ: Η ετήσια αύξηση των μισθών (3,1%) παραμένει σε υψηλό 10-ετίας και το ποσοστό ανεργίας (3,7%) στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1969
 
Οι νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον μη αγροτικό τομέα αυξήθηκαν κατά 155 χιλ. τον Νοέμβριο (237 χιλ. τον Οκτώβριο | 206 χιλ. μ.ο. μέχρι στιγμής το 2018), έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 198 χιλ. Παρόλα αυτά, έστω και με την πρόσφατη επιβράδυνσή του, ο ρυθμός δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας ήταν επαρκής ώστε το ποσοστό ανεργίας να διατηρηθεί για 3ο συνεχόμενο μήνα σε 3,7% τον Νοέμβριο, το χαμηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 1969. Σε αυτό το πλαίσιο, οι μισθολογικές αυξήσεις παραμένουν ικανοποιητικές, με την ετήσια αύξηση των μισθών αμετάβλητη σε 3,1% τον Νοέμβριο, υψηλό από τον Απρίλιο του 2009. Η εξέλιξη αυτή διατηρεί θετικές τις προοπτικές για την ιδιωτική κατανάλωση (69% του ΑΕΠ στις ΗΠΑ). Συνολικά, για το τρέχον τρίμηνο, τα στατιστικά μοντέλα της Atlanta Fed και της New York Fed παραπέμπουν σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ  περίπου 2,5% από 3,2% κατά μέσο όρο το 1ο μισό του 2018.

Διεθνείς Αγορές: Εμπόριο, Fed & παγκόσμια ανάπτυξη του 2019 αποτελούν τον πυρήνα ανησυχιών των επενδυτών

Το πινγκ-πονγκ μεταξύ ΗΠΑ – Κίνας με αφορμή τις εμπορικές και ευρύτερα οικονομικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη συνεχίζεται. Η μεταξύ τους εμπορική «ανακωχή» μέχρι και την 1η Μαρτίου 2019, βάλλεται από αμφιβολίες για την διατήρησή της, και τη μετεξέλιξη της σε μία ευρύτερη συμφωνία. Περιμετρικά, κινήσεις όπως η σύλληψη της CFO μιας εκ των μεγαλύτερων εταιρειών στην Κίνα (Huawei) επιδρά αρνητικά στη ψυχολογία των επενδυτών. Παράλληλα, το τελευταίο διάστημα, υπάρχει διάχυτη η αμφιβολία για την πολιτική που θα ακολουθήσει η Fed το 2019 όσον αφορά τις αυξήσεις επιτοκίων (αν, και πόσες, από το 2,25% ευρισκόμενη σήμερα). Ως αποτέλεσμα, οι μετοχικοί δείκτες συνεχίζουν να κινούνται πτωτικά το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου (MSCI ACWI: -4,2% | -8,3% αρχή έτους), με τις απώλειες να συγχρωτίζονται γεωγραφικά (S&P 500: -4,4%, Eurostoxx: -5,2%, Nikkei225: -5,1%).  Την αυξημένη αβεβαιότητα διατηρούν το αν και πότε θα επικυρωθεί η συμφωνία αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, οι πρόσφατες εξελίξεις στη Γαλλία (όπου ο Πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε επεκτατική δημοσιονομική πολιτική) και το κατά πόσο θα επηρεάσουν το παίγνιο ΕΕ-Ιταλίας, καθώς και η αναμενόμενη ανακοίνωση από την ΕΚΤ την προσεχή Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου, ότι στο τέλος του τρέχοντος μήνα λήγει ένας πυλώνας της ποσοτικής χαλάρωσης (QE). Το πλέγμα των ανησυχιών έχει οδηγήσει τις τιμές των Κρατικών Ομολόγων (ΗΠΑ, Γερμανίας) και παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία θεωρούμενα ως «ασφαλή καταφύγια», όπως ο χρυσός, υψηλότερα το τελευταίο διάστημα. Συνεχίζουμε να εκτιμούμε πως ο βασικός παράγοντας αβεβαιότητας είναι οι εμπορικές διενέξεις ΗΠΑ-Κίνας. Ενδείξεις εξομάλυνσης θα ήταν υποστηρικτικές ως προς την ανάληψη κινδύνου.