Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Ασθενής η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας το Σεπτέμβριο (+194 χιλ.), με το ποσοστό ανεργίας ωστόσο σε χαμηλό από το Μάρτιο του 2020 (+4,8%)

Οι νέες θέσεις μισθωτής απασχόλησης στον μη-αγροτικό τομέα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 194 χιλ. το Σεπτέμβριο (μ.ο. 2021: 561 χιλ.), υπό των εκτιμήσεων των αναλυτών (500 χιλ.), και καταγράφοντας τη μικρότερη μηνιαία αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2020. Ωστόσο, αναθεωρήθηκαν ανοδικά οι νέες θέσεις εργασίας που είχαν δημιουργηθεί τους δυο προηγούμενους μήνες κατά +169 χιλ. σωρευτικά. Από τον Απρίλιο του 2020, η απασχόληση στον μη-αγροτικό τομέα έχει αυξηθεί κατά 17,4 εκ. θέσεις εργασίας, αν και υπολείπεται σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα κατά 5 εκ. θέσεις. Όσον αφορά τους κλάδους, ξεχωρίζει η πτώση που σημείωσε η απασχόληση στους τομείς δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης (-180 χιλ. νέες θέσεις αθροιστικά), λόγω της καθυστέρησης στην έναρξη των σχολείων ένεκα της πανδημίας. Την ίδια στιγμή, το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε σημαντικά σε 4,8% από 5,2% τον Αύγουστο, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, συνεπικουρούμενο ωστόσο από μια μικρή μείωση στο ποσοστό συμμετοχής στο εργατικό δυναμικό (-0,1% σε 61,6%). Σημαντική άνοδο κατέγραψαν οι μισθοί (+4,6% σε ετήσια μεταβολή). Να σημειωθεί ότι, ο επικεφαλής της Fed, κ. Powell, δήλωσε το Σεπτέμβριο ότι η μείωση του ρυθμού αγοράς περιουσιακών στοιχείων (“tapering”) θα μπορούσε να ανακοινωθεί το Νοέμβριο, αρκεί να είναι ικανοποιητική (“decent”) η έκθεση για την αγορά εργασίας το Σεπτέμβριο. Τα ασθενέστερα-του-αναμενομένου στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας περιπλέκουν τη θέση αυτή, το ενδεχόμενο όμως να ξεκινήσει η απόσυρση ρευστότητας το 4ο τρίμηνο παραμένει σημαντικό.

Τράπεζα της Αγγλίας: Πιθανή μια αύξηση του βασικού επιτοκίου (από το 0,10%) ακόμα στο τέλος του 2021, σχεδόν βέβαιη η παύση των νέων αγορών ομολόγων (QE)

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο 0,10% στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα όσον αφορά το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων, συνεχίζει τις αγορές κρατικών και εταιρικών ομολόγων έχοντας ήδη αγοράσει £410 δισ. από την αρχή της πανδημίας (συνολικός φάκελος £855 δισ. – στόχος αγορών £895 δισ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο από τα εννιά μέλη (Ramsden και Saunders) ψήφισαν υπέρ μιας πρόωρης λήξης του προγράμματος αγορών κρατικών ομολόγων στα  £840 δισ. (συνολικός φάκελος £835 δισ. – στόχος αγορών £875 δισ.).  Όσον αφορά την πορεία της οικονομικής δραστηριότητας, η τράπεζα αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για το ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του έτους σε +2,1% (τριμηνιαία μεταβολή) από +2,9% τον Αύγουστο (+5,5% το Τ2:2021), με το ΑΕΠ να παραμένει περίπου 2½% χαμηλότερα από τα προ-πανδημίας επίπεδα, εξέλιξη που αποδίδεται, εν μέρει, στις διαταράξεις των αλυσίδων εφοδιασμού, οι οποίες πλήττουν την παραγωγή. Όσον αφορά τις πληθωριστικές πιέσεις, η επιτροπή αναγνωρίζει ότι έχουν παραμείνει ισχυρές (ετήσια μεταβολή: +3,2% τον Αύγουστο, υψηλό 9 ετών) και υπάρχουν ενδείξεις ότι οι πιέσεις στις τιμές ενδεχομένως να αποδειχθούν πιο επίμονες. Η Τράπεζα της Αγγλίας σημείωσε ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να αυξηθεί πάνω από το 4% μέχρι το τέλος της έτους (και πιθανώς να διατηρηθεί εκεί μέχρι και το πρώτο μισό του 2022), λόγω της αύξησης των τιμών της ενέργειας, με την αύξηση στις τιμές του φυσικού αερίου (+179% από τον Ιούνιο για το TTF σε €97/μεγαβατώρα) να αποτελούν «ανοδικό κίνδυνο» για τις προβλέψεις της. Όσον αφορά τη νομισματική πολιτική, η επιτροπή είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο στη συνεδρίαση του Αυγούστου για μια αύξηση του βασικού της επιτοκίου στο δεύτερο μισό του 2022, με τα μέλη να εκτιμούν το Σεπτέμβριο ότι αυτή θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν από τον τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων (πιθανώς το Δεκέμβριο του 2021). Μάλιστα, ο επικεφαλής της Τράπεζας της Αγγλίας κ. Bailey σε μια ομιλία του την περασμένη εβδομάδα σημείωσε ότι μια αύξηση του βασικού επιτοκίου θα μπορούσε να γίνει και πριν το τέλος του έτους έτσι ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ενός μόνιμα υψηλότερου πληθωρισμού. Οι αγορές αποδίδουν 50% πιθανότητα για μια αύξηση του βασικού επιτοκίου στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (0% ένα μήνα πριν) και 100% (33% ένα μήνα πριν) στη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου του 2022. Σε κάθε περίπτωση, η προσοχή θα στραφεί στη συνεδρίαση της 4ης Νοεμβρίου η οποία συνοδεύεται και με τις οικονομικές προβλέψεις τις Κεντρικής Τράπεζας.