Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ:  Σημαντική υποχώρηση των λιανικών πωλήσεων το Δεκέμβριο, παραμένοντας εντούτοις σε υψηλά επίπεδα 

Οι λιανικές πωλήσεις (σε ονομαστικούς όρους) κατέγραψαν πτώση κατά 1,9% μηναία το Δεκέμβριο, η σημαντικότερη μηνιαία υποχώρηση από το Φεβρουάριο του 2021. Η επίδοση αυτή ήταν αισθητά κατώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών για εν πολλοίς αμετάβλητες πωλήσεις σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο ότι παρά την πρόσφατη αυτή μείωση, οι λιανικές πωλήσεις διατηρούνται σε επίπεδα πολύ υψηλότερα από τα αντίστοιχα προ-πανδημίας (+20% σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2019). 
 
Κίνα: Περαιτέρω επιβράδυνση του ετήσιου ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2021, όπως αναμενόταν, με ενδείξεις σταθεροποίησης της δυναμικής ωστόσο στη διάρκεια του τριμήνου  

Ο ετήσιος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε +4,0% στο 4ο τρίμηνο του 2021, από +4,9% στο Τ3:21 και +13,1% στο πρώτο μισό του έτους (+8,1% το 2021 από +2,2% το 2020). Παρά την επιβράδυνση, η τελευταία επίδοση υπερέβη αισθητά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +3,3%. Συνολικά, ο προαναφερόμενος σταδιακός μετριασμός της δυναμικής της ανάπτυξης, οφείλεται κυρίως στη λιγότερο υποστηρικτική δημοσιονομική και νομισματική πολιτική, καθώς και αυστηρότερα κανονιστικά πλαίσια λειτουργίας για τομείς όπως ο οικιστικός, οι κλάδοι υψηλής τεχνολογίας, η ενέργεια και η ιδιωτική εκπαίδευση.

Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, πως οι Κινεζικές Αρχές έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους για μερική αντιστροφή της προαναφερόμενης σύσφιξης του διπόλου πολιτικής, ώστε να σταθεροποιηθεί η δυναμική της οικονομικής δραστηριότητας. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται, μεταξύ άλλων, η πρόσφατη μείωση από την κεντρική Τράπεζα της Κίνας επιτοκίων τα οποία αποτελούν βασικά σημεία αναφοράς για τη διαμόρφωση του κόστους δανεισμού των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από τις εμπορικές Τράπεζες (ενδεικτικά, το μονοετές επιτόκιο αναφοράς μειώθηκε κατά 10 μ.β. σε +3,70% και το 5-ετές κατά 5 μ.β. σε 4,60%). 

Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις σταθεροποίησης της δυναμικής της οικονομικής δραστηριότητας, αν και με μεικτά στοιχεία ακόμη ανά τομέα δραστηριότητας. Πράγματι, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για τη βιομηχανική παραγωγή ανήλθε σε +4,3% το Δεκέμβριο από +3,8% το Νοέμβριο, υψηλό από τον Αύγουστο του 2021. Αντίθετα, η ετήσια μεταβολή για τις λιανικές πωλήσεις υποχώρησε σε +1,7% το Δεκέμβριο από +3,9% τον προηγούμενο μήνα, η οποία ήταν και η χαμηλότερη επίδοση από τον Αύγουστο του 2020.

Ηνωμένο Βασίλειο: Άνω των προσδοκιών η επιτάχυνση του πληθωρισμού το Δεκέμβριο, σε υψηλά 30 ετών (+5,4%)

Η ετήσια αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) ανήλθε σε +5,4% το Δεκέμβριο (υψηλό από το Μάρτιο του 1992), έναντι +5,1% το Νοέμβριο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +5,2%. Ταυτόχρονα, η ετήσια μεταβολή του Δομικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΔΤΚ | δεν περιλαμβάνει τις δαπάνες για ενέργεια και τρόφιμα), που αποτυπώνει καλύτερα τις υποκείμενες τάσεις για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε σε +4,2% (υψηλό από τον Ιούνιο του 1992), έναντι +4,0% το Νοέμβριο. Δεδομένων και των ισχυρών στοιχείων για την αγορά εργασίας (το ποσοστό ανεργίας διαμορφώθηκε σε 4,1% το Νοέμβριο, εν πολλοίς ευθυγραμμιζόμενο με τα προ-πανδημίας επίπεδα), οι συνεχιζόμενες και έντονες πληθωριστικές πιέσεις, καθιστούν πιθανότερο μία ταχύτερη απόσυρση της υπερβάλλουσας νομισματικής στήριξης. Πράγματι, σύμφωνα με τις αποτιμήσεις στις αγορές των συμβολαίων forwards, το επιτόκιο αναφοράς της Τράπεζας της Αγγλίας (ΤτΑ) προεξοφλείται πλέον ότι θα αυξηθεί σε 0,50% (από 0,25%) στη συνεδρίαση της 3ης Φεβρουαρίου (αύξηση από 0,10% σε 0,25% στις 16 Δεκεμβρίου 2021). Σημειώνεται επίσης ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, σύμφωνα με την τρέχουσα καθοδήγηση της ΤτΑ, ανοίγει ο δρόμος για μία πιθανή μείωση των ομολόγων (£895 δισ. εκ των οποίων £875 σε κρατικούς τίτλους και £20 δισ. σε εταιρικό χρέος) που διακρατά, προβαίνοντας δηλαδή σε ποσοτική σύσφιξη (Quantitative Tightening – QT).