Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Νέα υποστηρικτικά δημοσιονομικά μέτρα ύψους $900 δισ. ή 4% του ΑΕΠ, με τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών για τη Γερουσία να διευκολύνουν την προώθηση της ατζέντας των Δημοκρατικών

Νέα δέσμη δημοσιονομικών μέτρων για την άμβλυνση των αρνητικών οικονομικών συνεπειών από την πανδημία στις ΗΠΑ, συνολικού ύψους $900 δισ. (4,2% του ΑΕΠ). Η δέσμη αυτή συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλων: α) $284 δισ. για την υποστήριξη των μικρών επιχειρήσεων, μέσω παροχής δανείων από τα οποία θα δύνανται να απαλλαχθούν υπό προϋποθέσεις (π.χ. σε περίπτωση διατήρησης του προσωπικού τους),  β) άμεσες μεταβιβάσεις $600 ανά άτομο (το προβλεπόμενο κονδύλι ανέρχεται σε $166 δισ.) και γ) επιπρόσθετα επιδόματα ανεργίας ύψους $300 ανά εβδομάδα (σε συνδυασμό με διευρυμένη επιλεξιμότητα και διάρκεια της κάλυψης των δικαιούχων, το σχετικό κόστος εκτιμάται πως θα ανέλθει σε $120 δισ.) Σημειώνεται ότι η προαναφερόμενη δέσμη είναι η πέμπτη κατά σειρά με στόχο την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας, με τις προηγούμενες τέσσερεις να ανέρχονται σωρευτικά σε περίπου $3 τρισ. (14% του ΑΕΠ). Εν τω μεταξύ, το ενδεχόμενο επιπλέον υποστηρικτικών δημοσιονομικών μέτρων λόγω της πανδημίας στο προσεχές διάστημα (σε κάθε περίπτωση μετά από την ορκωμοσία της νέας Κυβέρνησης υπό την Προεδρία του Δημοκρατικού υποψηφίου κ. Biden στις 20 Ιανουαρίου), ενισχύθηκε μετά από τα αποτελέσματα των επαναληπτικών εκλογών για τη Γερουσία (του ενός από τα δύο νομοθετικά Σώματα των ΗΠΑ που συναποτελούν το Κογκρέσο) στην Πολιτεία της Georgia. Πράγματι, οι Δημοκρατικοί εξασφαλίζουν (οριακό) έλεγχο της Γερουσίας και, ως εκ τούτου, και συνολικά του Κογκρέσου των ΗΠΑ με δεδομένη την πλειοψηφία που κατέχουν στο έτερο νομοθετικό Σώμα των ΗΠΑ, ήτοι τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Η εξέλιξη αυτή διευκολύνει σημαντικά την προώθηση της πολιτικής ατζέντας του επόμενου Προέδρου και εν γένει των Δημοκρατικών, η οποία περιλαμβάνει επιπρόσθετες δημόσιες δαπάνες μεγάλου ύψους (τόσο βραχυπρόθεσμα λόγω της πανδημίας όσο και στη συνέχεια, μεταξύ άλλων για την υποστήριξη έργων υποδομών), υψηλότερη εταιρική φορολογία, αύξηση του κατώτατου μισθού και μερική αυστηροποίηση των κανονιστικών και ρυθμιστικών πλαισίων που διέπουν τις εταιρείες του Χρηματοπιστωτικού κλάδου, καθώς και της Ενέργειας.

Κίνα: Οι δείκτες PMI παραπέμπουν σε διατήρηση της δυναμικής της οικονομικής ανάκαμψης στις αρχές του 2021

Ο πρόδρομος δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI στον τομέα της μεταποίησης της Caixin/Markit ανήλθε σε 53,0 το Δεκέμβριο, σημειώνοντας μείωση σε σχέση με τα επίπεδα του Νοεμβρίου (54,9), παραμένοντας ωστόσο αισθητά υψηλότερα από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, ο αντίστοιχος δείκτης της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας, ήταν εν πολλοίς αμετάβλητος σε 51,9, σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Σημειώνεται επίσης ότι ο υποδείκτης των νέων παραγγελιών (ο οποίος εμπεριέχει περισσότερη πληροφόρηση για τις βραχυπρόθεσμες τάσεις) συνέχισε να υπέρ-αποδίδει (53,6). Τέλος, ο δείκτης PMI της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας στους μη-μεταποιητικούς κλάδους (κυρίως υπηρεσίες και κατασκευές), σημείωσε μικρή μόνον πτώση, κατά 0,7 μονάδες, διατηρούμενος σε πολύ υψηλά επίπεδα (55,7). Ο υπό-δείκτης για τον τομέα των κατασκευών ανήλθε σε 60,7 και ο αντίστοιχος για τις υπηρεσίες σε 54,8. Με δεδομένη την ταχεία ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας μετά από την πανδημία, διατηρούνται οι εκτιμήσεις ότι η Κίνα απέφυγε μία συρρίκνωση του ΑΕΠ συνολικά το 2020, με την Παγκόσμια Τράπεζα (καθώς και τις εκτιμήσεις των αναλυτών) να τοποθετούν την ετήσια μεταβολή του, στο +2,0% (+6,1% το 2019). Στη συνέχεια, το βασικό σενάριο της Παγκόσμιας Τράπεζας κάνει λόγο για ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,9% ετήσια το 2021 και κατά 5,2% το 2022.