Είσοδος Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

 

ΗΠΑ: Οι λιανικές πωλήσεις απογοήτευσαν τον Δεκέμβριο, μειωμένες κατά 1,7% μηνιαίως

Οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν απότομη και μη αναμενόμενη πτώση τον Δεκέμβριο, κατά 1,7% σε μηνιαία βάση (εκτιμήσεις αναλυτών για +0,4%) και ως αποτέλεσμα, η ετήσια μεταβολή τους επιβραδύνθηκε σε +1,9% έναντι +4,5% τον Νοέμβριο. Πλέον, το στατιστικό μοντέλο της Atlanta Fed παραπέμπει σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη αύξηση του ΑΕΠ  +1,5% στο Τ4:2018, έναντι +2,7% μία εβδομάδα πριν (+3,4% στο Τ3:2018). Εν τω μεταξύ, η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στις ΗΠΑ ανήλθε σε 1,6% τον Ιανουάριο, έναντι 1,9% τον Δεκέμβριο. Η επιβράδυνση αυτή ήταν αναμενόμενη και οφείλεται εξ ολοκλήρου σε χαμηλότερες τιμές βενζίνης (-10,1% ετήσια). Πράγματι, η ετήσια αύξηση για το Δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΔΤΚ), ο οποίος εξαιρεί τις τιμές ενέργειας και τροφίμων (και αποτυπώνει καλύτερα τις υποκείμενες τάσεις για τον πληθωρισμό), διατηρήθηκε σταθερή σε 2,2% τον Ιανουάριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για μικρή υποχώρηση σε 2,1%. Ταυτόχρονα, η μηνιαία αύξηση για τον ΔΔΤΚ ανήλθε σε ένα σχετικά υψηλό +0,24%. Αξίζει να σημειωθεί, ότι τυχόν διατήρηση της μηνιαίας τάσης για τον ΔΔΤΚ κοντά στα προαναφερόμενα επίπεδα, θα οδηγούσε σε σταδιακή επιτάχυνση της ετήσιας αύξησής του (π.χ. με μηνιαία αύξηση +0,20% η ετήσια μεταβολή του ΔΔΤΚ θα κινηθεί προς το +2,5% μέχρι το τέλος του 2019). Οι σχετικά χαμηλές τιμές πετρελαίου ωστόσο, εάν παραμείνουν πλησίον των σημερινών επιπέδων, θα μπορούσαν να κρατήσουν τον συνολικό πληθωρισμό εντός του (συμμετρικού) στόχου της Fed για 2,0% στο διάστημα αυτό.

Ηνωμένο Βασίλειο: Κατώτερο του αναμενομένου ΑΕΠ στο 4ο τρίμηνο του 2018 με την τριμηνιαία αύξηση στο 0,2%, εν μέσω εκ νέου υποχώρησης των επιχειρηματικών επενδύσεων

Η τριμηνιαία μεταβολή του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε +0,2% στο Τ4:2018 (+1,3% ετήσια), έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +0,3%. Μάλιστα το τρίμηνο έκλεισε σε αρνητικό τόνο, με το ΑΕΠ να υποχωρεί κατά 0,4% σε μηνιαία βάση τον Δεκέμβριο. Συνολικά το 2018, η ετήσια αύξηση του ΑΕΠ ανήλθε σε 1,4%, ισοφαρίζοντας τη χειρότερη επίδοση από το 2009 (η ίδια επίδοση είχε καταγραφεί και το 2012). Οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατέγραψαν πτώση καθ’όλη τη διάρκεια του 2018 (-0,9% μ.ο. τριμηνιαία | -1,4% τριμηνιαία στο Τ4:2018) εν μέσω, μεταξύ άλλων, διατηρούμενων αβεβαιοτήτων σχετικά με το Brexit και τις μελλοντικές οικονομικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ασκώντας καθοδική πίεση στο ΑΕΠ. Αντίθετα, η ιδιωτική κατανάλωση παρέμεινε ανθεκτική, αποτελώντας το σημαντικότερο μοχλό μεγέθυνσης του ΑΕΠ (+0,4% τριμηνιαία τόσο στο Τ4:2018 όσο και στο 2018 κατά μ.ο.), καθώς λαμβάνει στήριξη από την αυξημένη αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Σημειώνεται ότι η ετήσια αύξηση των μισθών στο Ηνωμένο Βασίλειο ανήλθε σε 3,4% μ.ο. στο Τ4:2018 ξεπερνώντας αισθητά την αντίστοιχη τάση για το Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο ίδιο διάστημα (+2,3% ετήσια), ενώ παρόμοια δυναμική ήταν εμφανής καθ’όλη τη διάρκεια του 2018 (+2,9% μ.ο. έναντι +2,5% μ.ο., αντίστοιχα).