Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Μεικτά οικονομικά στοιχεία για τον Σεπτέμβριο: Λιανικές πωλήσεις & αγορά κατοικίας εύρωστες αλλά η μεταποιητική παραγωγή ασθενής, με τις προσδοκίες μας για το ΑΕΠ του 3ου τριμήνου να διαμορφώνονται σε -2,6% ετήσια μεταβολή

Οι λιανικές πωλήσεις συνέχισαν την ανοδική τους πορεία μετά από την άρση των lockdown, σημειώνοντας ισχυρή άνοδο κατά 1,9% σε μηνιαία βάση τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +0,7%. Ως αποτέλεσμα, η ετήσια μεταβολή τους ανέρχεται πλέον σε +5,4% ετήσια. Αξίζει να σημειωθεί ότι, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία, οι ρυθμοί μεταβολής για τις λιανικές πωλήσεις (οι οποίες περιλαμβάνουν κυρίως πωλήσεις αγαθών) δεν θα πρέπει να συγχέονται με τις αντίστοιχες τάσεις για το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης η οποία συμπεριλαμβάνει και την κατανάλωση υπηρεσιών και οι οποίες δέχτηκαν σχετικά μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία (οι δαπάνες για υπηρεσίες συρρικνώθηκαν κατά 40,8% τριμηνιαία ετησιοποιημένα στο 2ο τρίμηνο έναντι -10,8% τριμηνιαία ετησιοποιημένα για την κατανάλωση αγαθών). Ως αποτέλεσμα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής για το σύνολο της ιδιωτικής κατανάλωσης (-1,9% ετήσια τον Αύγουστο σε ονομαστικούς όρους) υπολείπεται των λιανικών πωλήσεων. Όσον αφορά την αγορά κατοικίας, η οικοδομική δραστηριότητα επίσης ανακάμπτει, με τις ενάρξεις κατοικιών να αυξάνονται κατά 1,9% μηνιαία τον Σεπτέμβριο (+11,1% ετήσια). Τα ιστορικά χαμηλά για τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων (3,0% για δάνεια σταθερού επιτοκίου 30 ετών) εν μέσω και άκρως υποστηρικτικής νομισματικής πολιτικής, παραμένουν βασικός υποστηρικτικός παράγοντας για τον κλάδο. Ωστόσο, η αύξηση που παρατηρείται πρόσφατα στις τιμές κατοικιών (+14,8% σε ετήσια βάση για τη διάμεσο των τιμών υφιστάμενων κατοικιών τον Σεπτέμβριο), αν διατηρηθεί, θα μπορούσε να επιβαρύνει τη δυναμική, τους επόμενους μήνες. Σε αρνητικό τόνο, η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε κατά 0,3% μηνιαία τον Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +0,6%, με την ετήσια μεταβολή να διαμορφώνεται σε -6,0%.

Κίνα: Συνεχίζεται η δυναμική οικονομική ανάκαμψη με το ΑΕΠ στο +4,9% στο 3ο τρίμηνο του 2020

Η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ στην Κίνα ανήλθε σε +4,9% στο 3ο τρίμηνο του 2020, επιταχυνόμενη σημαντικά σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο (+3,2%). Παρότι η τελευταία επίδοση ήταν κατώτερη των προσδοκιών των αναλυτών για +5,5%, εξακολουθεί να παραπέμπει σε ισχυρή τάση για την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας. Επιπλέον, τα μηνιαία στοιχεία δείχνουν επιταχυνόμενη δυναμική στο τέλος του 3ου τριμήνου. Πράγματι, τον Σεπτέμβριο, η ετήσια μεταβολή των λιανικών πωλήσεων διαμορφώθηκε σε +3,3%, από +0,5% τον προηγούμενο μήνα (εκτιμήσεις αναλυτών για +1,6%), η βιομηχανική παραγωγή στο +6,9% από +5,6% τον Αύγουστο (προσδοκίες για +5,8%) και οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου σε 0,8% από -0,3% τον Αύγουστο (εν πολλοίς επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών). Σημαντικό πυλώνα των θετικών αυτών επιδόσεων για την οικονομική δραστηριότητα, έχει αποτελέσει, μεταξύ άλλων, και η επιτάχυνση στην πιστωτική επέκταση, της οποίας ο ετήσιος ρυθμός αύξησης ανήλθε σε +13,5% τον Σεπτέμβριο, από +13,3% τον Αύγουστο και έναντι +10,7% κατά μ.ο. τους μήνες που προηγήθηκαν της πανδημίας. Συνολικά για το 2020, η κεντρική Τράπεζα της Κίνας αναμένει ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά «περίπου 2%», σύμφωνα με πρόσφατα σχόλια του επικεφαλής της Yi Gang (+6,1% ετήσια το 2019).