Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Η επιτάχυνση του πληθωρισμού ξεπέρασε τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 3ο συνεχή μήνα τον Ιούνιο 

Η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε σε +5,4% τον Ιούνιο (υψηλό από τον Αύγουστο του 2008), έναντι +5,0% το Μάιο και εκτιμήσεων των αναλυτών για +4,9%. Η σχετικά πολύ υψηλή αυτή επίδοση, οφείλεται σε πληθώρα παραγόντων, με τους σημαντικότερους ωστόσο να εκτιμάται ότι έχουν παροδικό χαρακτήρα, έστω κι αν η ακριβής διάρκειά τους είναι εξαιρετικά δύσκολο στην παρούσα φάση να εκτιμηθεί. Πράγματι, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών πετρελαίου αλλά πιο σημαντικά η χαμηλή βάση σύγκρισης (καθώς οι τιμές αυτές βρέθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα ένα έτος πριν λόγω της πανδημίας), διατήρησαν εξαιρετικά υψηλά την ετήσια μεταβολή των τιμών ενέργειας, σε +24,5% (+28,5% το Μάιο). Επιπλέον, καθυστερήσεις στην παραγωγή νέων οχημάτων λόγω διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα (κυρίως η τρέχουσα παγκόσμια έλλειψη σε ημιαγωγούς), οδήγησε σε νέο άλμα τις τιμές για μεταχειρισμένα αυτοκίνητα και φορτηγά (+10,5% μηνιαία τον Ιούνιο, έπειτα από +7.3% το Μάιο και +10.0% τον Απρίλιο | +45.2% ετήσια τον Ιούνιο).

 

Εξίσου σημαντικά, η απόσυρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς της Covid-19, οδήγησε σε εν πολλοίς αποκατάσταση των τιμών κάποιων αγαθών (ρουχισμός) και περαιτέρω (μερική) ανάκαμψη των τιμών κάποιων υπηρεσιών (καταλύματα, αεροπορικά εισιτήρια), η κατανάλωση των οποίων είχε πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία. Σε συνδυασμό και με την ανοδική επίπτωση από τη χαμηλή βάση σύγκρισης (εξαιρετικά συμπιεσμένα επίπεδα τον Ιούνιο του 2020 λόγω της πανδημίας), η ετήσια μεταβολή των τιμών αυτών ανήλθε σε πολύ υψηλά επίπεδα τον περασμένο μήνα (+4,9% για τα είδη ρουχισμού, +16,9% για τις τιμές καταλυμάτων και +24,6% για τα αεροπορικά εισιτήρια). Ως αποτέλεσμα, η ετήσια μεταβολή του Δομικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΔΤΚ | δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων), διαμορφώθηκε σε +4,5% τον Ιούνιο (υψηλό από το Νοέμβριο του 1991), από +3,8% το Μάιο (εκτιμήσεις αναλυτών για +4,0%). 

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να διαμορφωθεί σε παρόμοια επίπεδα και τον Ιούλιο (+5,2% ετήσια για το ΔΤΚ και +4,3% για το ΔΔΤΚ, σύμφωνα με το στατιστικό μοντέλο της Cleveland Fed), με την ετήσια αύξηση των τιμών ενέργειας να μη μεταβάλλεται σημαντικά και τη συνέχιση της αποκατάστασης των τιμών των προαναφερόμενων αγαθών και υπηρεσιών που είχαν πληγεί από την πανδημία, να αντισταθμίζεται από μικρή αύξηση στη βάση σύγκρισης ένα έτος πριν. Οι υψηλοί ρυθμοί  πληθωρισμού αναμένεται να διατηρηθούν και στη συνέχεια του 2021, καθώς και στο 1ο τρίμηνο του 2022, με επιστροφή σε επίπεδα πλησίον του 2% κατά τη διάρκεια του 2ου τριμήνου του 2022, κυρίως λόγω παρέλευσης της ανοδικής επίπτωσης (στις ετήσιες μεταβολές) από χαμηλές βάσεις σύγκρισης.