Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Πλοήγηση στο Internet

Ο φυλλομετρητής (browser) είναι το πρόγραμμα που χρησιμοποιείται για την πλοήγηση στο Internet. Είναι, σχεδόν πάντα, δωρεάν προγράμματα, με δημοφιλέστερα τα Internet Explorer, Firefox, Opera, Chrome και Safari.

Χρησιμοποιείτε πάντα τις τελευταίες εκδόσεις των γνωστών φυλλομετρητών οι οποίοι παρέχουν πρόσθετη προστασία από πλαστές ιστοσελίδες και μη ασφαλείς διαδικτυακούς τόπους.

 

Για να προστατεύσετε την πλοήγησή σας στο Internet:

 • Ανανεώνετε τους φυλλομετρητές σας με αναβαθμίσεις ασφαλείας (security updates), ώστε οι τρόποι προστασίας σας να γίνονται συστηματικά καλύτεροι.
 • Ενημερωθείτε για τις ρυθμίσεις ασφάλειας του φυλλομετρητή σας από το διαδικτυακό τόπο της κατασκευάστριας εταιρείας και ακολουθείστε τις οδηγίες της για ασφαλή πλοήγηση στο διαδίκτυο.
 • Ρυθμίστε το φυλλομετρητή σας να λαμβάνει και να εγκαθιστά αυτόματα όλες τις αναβαθμίσεις που προσφέρονται από την εταιρεία που τον κατασκευάζει
 • Να ελέγχετε πάντα τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιείτε, ιδιαίτερα όταν η χρήση αφορά  ηλεκτρονικές υπηρεσίες e-banking, ηλεκτρονικά καταστήματα (e-shops), σελίδες δημοπρασιών (auction sites) και σελίδες κοινωνικής δικτύωσης (social networking).
 • Πληκτρολογήστε τη διεύθυνση της ιστοσελίδας μόνοι σας και όχι μέσω σύνδεσης (link) που πιθανόν σας έχει σταλεί μέσω e-mail ή δημοσιεύεται σε άλλες ιστοσελίδες.
 • Βεβαιωθείτε, όταν εμφανιστεί η σελίδα, ότι η διεύθυνση είναι αυτή που πληκτρολογήσατε.
 • Ελέγξτε αν η διεύθυνση αρχίζει με το https (αντί του http) και υπάρχει εικονίδιο με λουκέτο πριν δώσετε οποιοδήποτε στοιχείο. Με διπλό κλικ στο λουκέτο, θα εμφανιστούν πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να επιβεβαιώσετε ότι η ιστοσελίδα είναι γνήσια.
 • Αφού ολοκληρώσετε τις ενέργειές σας αποσυνδεθείτε από τη σελίδα (log off), πριν την εγκαταλείψετε.
 • Περιορίστε τις πληροφορίες που κοινοποιείτε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης (facebook, myspace κ.λπ.).

 

Αν συνδέεστε στο Διαδίκτυο μέσω ασύρματης σύνδεσης (wifi), θα πρέπει να προσέξετε τα εξής:

 • Στην περίπτωση που το δίκτυο είναι δικό σας, φροντίστε για την ενεργοποίηση των παραμέτρων ασφάλειας του router σας. Λεπτομέρειες θα βρείτε στις οδηγίες του κατασκευαστή. Ακόμη και στην περίπτωση που είναι ενεργοποιημένες οι παράμετροι ασφάλειας σε ένα ασύρματο δίκτυο, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ενσύρματη πρόσβαση όταν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ασφάλεια.
 • Στην περίπτωση που το δίκτυο δεν ελέγχεται από εσάς, τότε μη χρησιμοποιείτε ή και μεταδίδετε προσωπικά σας στοιχεία. Μην εισέρχεστε σε σελίδες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε προσωπικούς σας μυστικούς κωδικούς (passwords). Είναι αρκετά εύκολο να γίνει υποκλοπή τους.
 • Αν συνδέεστε στο διαδίκτυο από δίκτυο δημόσιας χρήσης (internet café, ξενοδοχεία κ.λπ.) μη χρησιμοποιείτε και μη μεταδίδετε προσωπικά σας στοιχεία. Μην εισέρχεστε σε σελίδες που πρέπει να χρησιμοποιήσετε προσωπικούς σας μυστικούς κωδικούς (passwords). Είναι πιθανό, τα δίκτυα αυτά να μην είναι ασφαλή και να υποκλαπούν προσωπικά σας δεδομένα.

Φροντίστε να λαμβάνετε, περιοδικά και τακτικά, backups. Με τον τρόπο αυτό και σε περίπτωση που το σύστημα σας προσβληθεί από ιό, θα διασώσετε σημαντικά αρχεία σας και θα μπορείτε να το επαναφέρετε σε προηγούμενη κατάσταση, πριν την προσβολή του.