Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά την περασμένη εβδομάδα με τις απώλειες να γίνονται ιδιαίτερα έντονες την Παρασκευή εν μέσω ταυτοποίησης νέας μετάλλαξης του SARS-Cov-2 (Όμικρον). Απώλειες 0,5% σημείωσαν οι αγορές των Αναπτυγμένων Οικονομιών σε εβδομαδιαία βάση (+19% από την αρχή του έτους) και -1,1% οι αγορές των Αναδυόμενων Οικονομιών (-3% από την αρχή του έτους).

 

 

Στις ΗΠΑ, ο S&P500 παρέμεινε αμετάβλητος σε εβδομαδιαία βάση (+25% από την αρχή του έτους), με τα Συμβόλαια Μελλοντικής Εκπλήρωσης να καταδεικνύουν απώλειες -1,8% την Παρασκευή. Κλαδικά, υπερ-απέδωσε η Ενέργεια (+5,4%), σημειώνοντας ωστόσο πτώση την Παρασκευή (-4%), λόγω των ισχυρών απωλειών που σημείωσε το πετρέλαιο (το Brent βρέθηκε σε χαμηλό 2 μηνών, βλ. Εμπορεύματα). Στο μεταξύ ο δείκτης «φόβου» VΙΧ βρέθηκε την Παρασκευή στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2021 (26% vs μ.ο. έτους 19%).

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο EuroStoxx υποχώρησε κατά 1,2% σε εβδομαδιαία βάση (+20% το 2021) και κατά 2,9% την Παρασκευή. Ισχυρές απώλειες για τoν κλάδο των ταξιδιών και αναψυχής την Παρασκευή (-5,8%) καθώς αρκετές χώρες ανακοίνωσαν την απαγόρευση πτήσεων από τη νότια Αφρική, ώστε να αντιμετωπίσουν την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης.

 


 
​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+ αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 (+76% από -35% το 2020)
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους (16,7x)


Ουδέτερη στάση για τις μετοχές