Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​​​
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
 

Συνεχίστηκε η ανοδική τάση των τραπεζικών δανείων προς τις επιχειρήσεις και των ιδιωτικών καταθέσεων

Σε θετικό έδαφος η πιστωτική επέκταση προς τον ιδιωτικό τομέα – για 4ο συνεχή μήνα – τον Ιούνιο (+0,4% ετησίως), τροφοδοτούμενη από το δανεισμό προς τις επιχειρήσεις (+3,7% ετησίως), λόγω των μέτρων στήριξης της πιστωτικής επέκτασης, καθώς και των προσωρινών διευκολύνσεων στην αποπληρωμή δανείων. Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον Ιούνιο του 2020, το συνολικό υπόλοιπο των δανείων που υπήχθησαν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής καταβολής δόσεων ανήλθε σε €18 δισ., εκ των οποίων €8,7 δισ. αφορούν στεγαστικά δάνεια, €6,6 δισ. δάνεια προς επιχειρήσεις, €1,4 δισ. δάνεια προς ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις και €1,3 δισ. καταναλωτικά δάνεια.Οι ιδιωτικές καταθέσεις σημείωσαν μικρή αύξηση κατά €0,4 δισ. τον Ιούνιο (€5,3 δισ. το 6μηνο του 2020), εξαιτίας της ισόποσης αύξησης των επιχειρηματικών καταθέσεων, με τις καταθέσεις των νοικοκυριών να δείχνουν σταθεροποιητική τάση για 2ο  συνεχή μήνα, μετά την εκτιμώμενη σημαντική αύξηση της ροπής για αποταμίευση στο δίμηνο Μαρτίου-Απριλίου.

Ήπια ενίσχυση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Ιούλιο μετά από 4 μήνες συνεχούς κάμψης

O δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 90,8 τον Ιούλιο (από 87,6 το Μάιο), μετά από 4 διαδοχικούς μήνες μείωσης από το υψηλό 19 ετών που είχε καταγράψει το Φεβρουάριο του 2020. Η βελτίωση υποστηρίχθηκε από την ελαφρά ενίσχυση της εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και τη βιομηχανία, μετά τις σοβαρές απώλειες των προηγούμενων μηνών, με την εμπιστοσύνη σε υποκλάδους σχετικούς με τον τουρισμό και την εστίαση ωστόσο να παραμένει κοντά σε ιστορικό χαμηλό, λόγω της αυξανόμενης αβεβαιότητας αναφορικά με την υγειονομική κρίση. 

Ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων, σε μηνιαία βάση, το Μάιο (26,0%) μετά την κατάρρευση του Απριλίου

Ο όγκος λιανικού εμπορίου στην Ελλάδα εμφάνισε αύξηση 26,0% σε εποχικά διορθωμένη μηνιαία βάση το Μάιο, μετά τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Σε ετήσια βάση, η μείωση περιορίστηκε στο 5,8% το Μάιο, μετά την πρωτοφανή συρρίκνωση (-24,6% ετησίως) που κατέγραψε τον Απρίλιο. Η διατήρηση της θετικής δυναμικής των πωλήσεων στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων (5,5% ετησίως) και στα φαρμακευτικά (1,6% ετησίως), σε συνδυασμό με την ανάκαμψη στον κλάδο επίπλων-οικιακού εξοπλισμού (5,0% ετησίως, μετά την αναστολή της ζήτησης τον Απρίλιο), αντιστάθμισε, σε σημαντικό βαθμό, τις μειώσεις στους άλλους τομείς, οι οποίες ήταν ωστόσο, σημαντικά ηπιότερες σε σχέση με τον Απρίλιο.