Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ


 

 

 

 

Πτώση σημείωσε το ευρώ την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε σε χαμηλό 16 μηνών έναντι του δολαρίου ΗΠΑ  (-0,8% σε $1,13), καθώς ζυγίζει αρνητικά η απόκλιση όσον αφορά τις προσδοκίες για την έναρξη και το ρυθμό αύξησης επιτοκίων από ΕΚΤ και Federal Reserve. Πτώση σημείωσε και έναντι της βρετανικής λίρας, υποχωρώντας σε χαμηλό από το Φεβρουάριο του 2020 (-1,4% σε £/0,84), με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης να ενσωματώνουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στις αρχές του 2022.

 

Τέλος, το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα, κατά 0,8% σε AUD/0,73 έναντι του δολαρίου ΗΠΑ,  με το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης να σημειώνεται μετά τη δημοσίευση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Κεντρικής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τα πρακτικά, η Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο σε 0,10% τουλάχιστον μέχρι το 2024(οι αγορές αναμένουν την πρώτη αύξηση επιτοκίων τον Αύγουστο του 2022.

 

 Ευρωζώνη

+Υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3% του ΑΕΠ)
+

H ​αναθεώρηση των Μακροπρόθεσμων Στόχων και του Πλαισίου Στρατηγικής της Νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται μηδενικά επιτόκια από τη Fed για μεγάλο χρονικό διάστημα

+

​Το Next Generation EU μέσο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

+Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ λόγω επιτάχυνσης των εμβολιασμών
-​Συνέχιση της σημαντικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Εύρος $1,12-$1,15 βραχυπρόθεσμα