Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ


 

 

 

 

Νέα πτώση σημείωσε το ευρώ την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου  ΗΠΑ (-0,7% σε $1,121), στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2020. Βασική αιτία, η ενίσχυση των προσδοκιών απόκλισης όσον αφορά το χρονισμό της έναρξης και το ρυθμό αύξησης επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (οι αξιωματούχοι της εξακολουθούν να αποκρούουν το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων τουλάχιστον για το 2022) και τη Federal Reserve (έπειτα και από τη διαφαινόμενη διατήρηση της ηγεσίας της από τον κ. Powell, παραμένουν οι προσδοκίες για αυξήσεις εντός του 2022).

 

 

Απώλειες σημείωνε το Ιαπωνικό γιεν στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας, εν μέσω περαιτέρω δημοσιονομικής χαλάρωσης (πρόσθετη δέσμη μέτρων για την υποστήριξη της οικονομικής δραστηριότητας, ύψους ¥36 τρισ. ή 6,6% του ΑΕΠ). Συνολικά, με κλείσιμο Πέμπτης 24 Νοεμβρίου, σημείωσε πτώση κατά -1,2% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε ¥115,4 και κατά 0,5% έναντι του ευρώ σε ¥129,3 Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ανοδική δυναμική καταγραφόταν την Παρασκευή, εν μέσω υποχώρησης της διάθεσης ανάληψης κινδύνου από τους επενδυτές (το Ιαπωνικό γιεν λογίζεται ως «ασφαλές καταφύγιο» σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας).

 

 

 

 

 Ευρωζώνη

+Υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3% του ΑΕΠ)
+

H ​αναθεώρηση των Μακροπρόθεσμων Στόχων και του Πλαισίου Στρατηγικής της Νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται μηδενικά επιτόκια από τη Fed για μεγάλο χρονικό διάστημα

+

​Το Next Generation EU μέσο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης

+Αισιοδοξία για την ανάκαμψη της οικονομίας της ζώνης του ευρώ λόγω επιτάχυνσης των εμβολιασμών
-​Συνέχιση της σημαντικά επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ

Εύρος $1,12-$1,15 βραχυπρόθεσμα