Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ


 

Το ευρώ συνέχισε την ανοδική του πορεία την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (+1,6% σε $1,185) και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2018.

Το USD δέχτηκε πιέσεις από τα ασθενή στοιχεία για το ΑΕΠ, των δηλώσεων  του Προέδρου Trump για πιθανή αναβολή των εκλογών το Νοέμβριο και από την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0% για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το δολάριο ΗΠΑ υποχώρησε και έναντι του ιαπωνικού γιεν κατά 1,3% σε ¥104,73.

 

Ισχυρή άνοδο σημείωσε και η Βρετανική Λίρα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα (+2,4% σε $1,310) και βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020. Ωστόσο η απουσία ενδείξεων προόδου στις διαπραγματεύσεις για το Brexit με την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει τους επενδυτές επιφυλακτικούς ως προς την πορεία του νομίσματος το επόμενο διάστημα. Το δολάριο Καναδά δεν μπόρεσε να επωφεληθεί από το αδύναμο δολάριο ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα (αμετάβλητο σε $1,342) ενώ σημείωσε ισχυρές απώλειες έναντι του ευρώ (-1,7% σε €/1,59) λόγω της πτώσης των τιμών του πετρελαίου (για την ποικιλία Western Canada Select | -4,6% σε εβδομαδιαία βάση). Υπενθυμίζουμε ότι οι εξαγωγές πετρελαίου αποτελούν το 13% των συνολικών εξαγωγών αγαθών της χώρας, επηρεάζοντας τις οικονομικές προοπτικές της.

 Ευρωζώνη

+υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3% του ΑΕΠ)
+

​επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ, με την πιθανότητα ακόμα 1 μείωσης επιτοκίων από τη Fed

-πιθανή εκ νέου επιβράδυνση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ λόγω Κίνας 
-​διατήρηση από την ΕΚΤ των βασικών της επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι το τέλος του 2020 τουλάχιστον

Εύρος $1,10-$1,13 βραχυπρόθεσμα