Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ​ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
Τα PMI εξέπληξαν θετικά το Νοέμβριο, με το σύνθετο δείκτη να σημειώνει άνοδο κατά 1,6 σε 55,8, με τη συνεχιζόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής ωστόσο να παραμένει παράγοντας ανησυχίας
 

Ο σύνθετος δείκτης PMI αυξήθηκε σε 55,8 το Νοέμβριο, από 54,2 τον Οκτώβριο, παραμένοντας σημαντικά άνω του επιπέδου των 50,0 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας. Η τελευταία επίδοση ήταν αισθητά ανώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών για υποχώρηση σε 53,9. Ο δείκτης PMI στις Υπηρεσίες ανήλθε σε 56,6 από 54,6 τον Οκτώβριο, με τη συνεχιζόμενη υποχώρηση της εμπιστοσύνης στους τομείς του τουρισμού και της αναψυχής εν μέσω επιδείνωσης της πορείας της πανδημίας, να υπέρ-αντισταθμίζεται από βελτίωση σε λοιπούς τομείς. Στη Μεταποίηση, ο δείκτης αυξήθηκε ελαφρώς, κατά 0,3 σε 58,6 το Νοέμβριο. Σύμφωνα με τη Markit, το φορέα διενέργειας των επιχειρηματικών ερευνών PMI, μείωση της παραγωγής επήλθε για 3ο συνεχή μήνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Αντίθετα ισχυρή αύξηση υπήρξε στους τομείς του τεχνολογικού εξοπλισμού, των τροφίμων & ποτών και των οικιακών ειδών. Συνολικά, ο υπό-δείκτης που αφορά την παραγωγή, εξακολουθεί να υπολείπεται του γενικού δείκτη PMI στη Μεταποίηση, έστω και αν η σημαντική αύξηση της απασχόλησης (ο αντίστοιχος υπό-δείκτης βρέθηκε στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 21 ετών) πιθανότατα συνέβαλε σε μερική βελτίωση (+0,5 σε 53,8 το Νοέμβριο). Την αύξηση της παραγωγής περιορίζουν οι ελλείψεις πρώτων ή ενδιάμεσων υλών που παρατηρούνται στις εφοδιαστικές αλυσίδες αρκετών επιχειρήσεων. Οι συνεπαγόμενες αυξήσεις για τα κόστη λειτουργίας/παραγωγής, σε συνδυασμό με τις αυξημένες διεθνείς τιμές ενέργειας και μεταφορών, εξακολουθούν να τροφοδοτούν πληθωριστικές πιέσεις.

 

 

 Πράγματι, σύμφωνα με τη Markit, οι υπό-δείκτες που αφορούν τις τιμές πώλησης, ανήλθαν στα υψηλότερα καταγεγραμμένα (σχεδόν 2 δεκαετιών δηλαδή) επίπεδα, τόσο στη Μεταποίηση όσο και στις Υπηρεσίες).