Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

Ηνωμένο Βασίλειο: Σε υψηλό από το 2011 η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Οκτώβριο (+4,2%), ενισχύοντας τις προσδοκίες για αύξηση του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας της Αγγλίας στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου

Η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε σε +4,2% τον Οκτώβριο, έναντι +3,1% το Σεπτέμβριο, υψηλό 10 ετών, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών για +3,8%. Η επιτάχυνση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές ενέργειας, +22,9% ετήσια από +2,8%, λόγω, μεταξύ άλλων, και της αύξησης κατά 12% από την ρυθμιστική αρχή ενέργειας της χώρας του ανώτατου ποσού χρέωσης ανά μονάδα ενέργειας στους λογαριασμούς των νοικοκυριών από την 1η Οκτωβρίου. Η ετήσια μεταβολή για τις τιμές τροφίμων, ποτών και καπνού, ανήλθε σε +1,4% από +1,3% το Σεπτέμβριο. Για τον τομέα μεταφορών διαμορφώθηκε στο +9,9% από +8,4%, με τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να αυξάνονται κατά +22,8% από +19,2%, ενώ για τον τομέα εστίασης και διαμονής στο +6,3% από +5,1%. Η ετήσια μεταβολή του Δομικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΔΤΚ), που αποτυπώνει καλύτερα τις υποκείμενες τάσεις για τον πληθωρισμό, διαμορφώθηκε σε +3,4% τον Οκτώβριο, από +2,9% το Σεπτέμβριο.

Η επιτάχυνση του πληθωρισμού ξεπέρασε τις προβλέψεις της Τράπεζας της Αγγλίας, η οποία ανέμενε την ετήσια μεταβολή του πληθωρισμού να προσεγγίσει το +4% τον Οκτώβριο, με περαιτέρω άνοδο στο +4,5% το Νοέμβριο και στο 5% τον Απρίλιο του 2022, προτού αρχίσει να υποχωρεί σημαντικά από το δεύτερο μισό του έτους. Η εξέλιξη αυτή οδήγησε τους συμμετέχοντες στις χρηματαγορές, μετά και τα θετικά στοιχεία για την αγορά εργασίας του Σεπτεμβρίου (ποσοστό ανεργίας στο 4,3% από 4,5% τον Αύγουστο), να προεξοφλούν εκ νέου αύξηση του βασικού επιτοκίου της ΤτΑ στην επικείμενη συνεδρίαση (16 Δεκεμβρίου), από +0,10% σε +0,25%, με τη στερλίνα την Τετάρτη να ανατιμάται έναντι του ευρώ στο υψηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο του 2020 (€/0,84). Οι δηλώσεις του επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας πως αισθάνεται «άβολα» με την πορεία του πληθωρισμού καθώς και ότι χαρακτήρισε την απόφασή του να ψηφίσει κατά της αύξησης επιτοκίου στην συνεδρίαση του Νοεμβρίου οριακή, λειτούργησαν υποστηρικτικά προς την ανατίμηση του νομίσματος.

 Κίνα: Ισχυρότερα-των-εκτιμήσεων τα οικονομικά στοιχεία του Οκτωβρίου, με την ετήσια μεταβολή των λιανικών πωλήσεων στο +4,9% και για τη βιομηχανική παραγωγή στο +3,5%

Η επιτάχυνση της δυναμικής της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα ήταν σημαντική τον Οκτώβριο και εντονότερη του αναμενομένου. Συγκεκριμένα, η ετήσια μεταβολή για τις λιανικές πωλήσεις διαμορφώθηκε σε +4,9% από +4,4% το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +3,5%. Ταυτόχρονα, η ετήσια μεταβολή της  βιομηχανικής παραγωγής επιταχύνθηκε σε +3,5% από +3,1% το Σεπτέμβριο, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +3%. Σημειώνεται ότι η κατασκευή αυτοκινήτων εξακολούθησε να υστερεί σημαντικά, λόγω, μεταξύ άλλων, της (διεθνούς) έλλειψης ημιαγωγών, παρουσιάζοντας ωστόσο σημάδια σταθεροποίησης (-7,9% ετήσια μεταβολή από -8,2% το Σεπτέμβριο). Η ετήσια μεταβολή για τις επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από την αρχή του έτους διαμορφώθηκε σε +6,1% από +7,3% το Σεπτέμβριο, εν πολλοίς σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Τέλος, η ετήσια μεταβολή της συνολικής πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα (επιχειρήσεις και νοικοκυριά) τον Οκτώβριο ανήλθε σε +10%, αμετάβλητη σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (+12,1% κατά μ.ο. από την αρχή της πανδημίας).