Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Ο Πρόεδρος Biden ανακοίνωσε ότι θα προτείνει την ανανέωση της θητείας του κ. Powell για 2η 4-ετία ως επικεφαλής της Federal Reserve

Καθώς αναμένεται η επικύρωση από τη Γερουσία, η θητεία του κ. Powell ως επικεφαλής της Federal Reserve (“Fed”), η οποία λήγει το Φεβρουάριο του 2022, αναμένεται να ανανεωθεί για ακόμη 4 χρόνια. Για την αντιπροεδρία της Fed, ο κ. Biden θα προτείνει την κα. Brainard σε αντικατάσταση του κ. Clarida, η θητεία του οποίου ολοκληρώνεται στις 31 Ιανουαρίου 2022. Η κα. Brainard ως μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Fed είχε διαφωνήσει στο παρελθόν με τα υπόλοιπα μέλη για τη χαλάρωση του κανονιστικού πλαισίου για το χρηματοπιστωτικό τομέα, ενώ εκτιμάται πως βασικά πεδία έμφασής της, είναι η κλιματική αλλαγή και ζητήματα κοινωνικών ανισοτήτων.

Συνολικά, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επενδυτών, οι πρόσφατες επιλογές για την ηγεσία της Fed, δεν συνηγορούν υπέρ μίας σημαντικής αλλαγής στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής. Οι εκτιμήσεις των αγορών για αυξήσεις επιτοκίων εντός του 2022 καταδεικνύουν την πρώτη αύξηση κατά 0,25% (στο εύρος του 0,25% - 0,50%) στα μέσα του 2022. Ελαφρώς μεγαλύτερη πιθανότητα αποδόθηκε έπειτα από τις επιλογές για την ηγεσία στη Fed, στο ενδεχόμενο τριών αυξήσεων από 0,25% (αντί για δύο προηγουμένως) του επιτοκίου αναφοράς εντός του 2022. Αξίζει να σημειωθεί ωστόσο, ότι οι προσδοκίες αυτές πιθανότατα θα «δοκιμαστούν» από την πορεία της πανδημίας, με έντονη αβεβαιότητα να είναι εμφανής την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου, εν μέσω νέων εντεινόμενων ανησυχιών έπειτα και από την ταυτοποίηση νέας μετάλλαξης του SARS-Cov-2 (Όμικρον).

Ηνωμένο Βασίλειο: Μικρές μεταβολές για τα PMI τον Οκτώβριο, με το σύνθετο δείκτη εν πολλοίς σταθερό σε πολύ υψηλά επίπεδα (57,7)

Σημαντική επέκταση δραστηριοτήτων εξακολουθούν να υποδηλώνουν οι πρόδρομοι δείκτες PMI, με πρωτοφανείς ωστόσο ανοδικές πιέσεις για τα κόστη των επιχειρήσεων και με την πορεία της πανδημίας να προκαλεί ανησυχίες. Συγκεκριμένα, ο PMI στις Υπηρεσίες (οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 80% περίπου του ΑΕΠ του Ηνωμένου Βασιλείου), μειώθηκε ελαφρώς, κατά 0,5 σε 58,6, εν πολλοίς σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Ο αντίστοιχος δείκτης για τη Μεταποίηση, σημείωσε μικρή άνοδο κατά 0,4 σε 58,2 (έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 57,3). Η βελτίωση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στον υπό-δείκτη που αφορά την παραγωγή (+1,6 σε 52,9), ο οποίος ωστόσο εξακολουθεί να υπολείπεται, λόγω της κρίσης στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες. Η αδυναμία της παραγωγής να ανταπεξέλθει πλήρως στην έντονη αύξηση της ζήτησης για αγαθά και υπηρεσίες, εξακολουθεί να τροφοδοτεί πληθωριστικές πιέσεις. Σημειώνεται ότι ο υπό-δείκτης που αφορά τα κόστη λειτουργίας/παραγωγής, βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ (από τον Ιανουάριο του 1998) και στους δύο αυτούς τομείς, με τους συμμετέχοντες στις έρευνες PMI να αναφέρουν ένα ευρύ φάσμα παραγόντων αύξησης του κόστους τους (μισθοί, τιμές ενέργειας και πρώτων υλών). Οι ανοδικές αυτές πιέσεις μετακυλίονται στη συνέχεια και στον τελικό καταναλωτή.