Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο σε 5,4%, υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών

Η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) διαμορφώθηκε σε +5,4% το Σεπτέμβριο (+0,4% μηνιαίως), ξεπερνώντας ελαφρώς τις εκτιμήσεις των αναλυτών, από +5,3% τον Αύγουστο, παραμένοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο του 2008. Η υψηλή αυτή επίδοση, οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στις τιμές Ενέργειας. Πράγματι, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση των διεθνών τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου οδήγησε σε διψήφια ετήσια αύξηση το Σεπτέμβριο (+24,8%, κυρίως λόγω ανόδου κατά +42,1% ετησίως των τιμών βενζίνης). Επιπλέον, οι τιμές τροφίμων αυξήθηκαν κατά +4,6% ετήσια (έναντι +3,7% τον Αύγουστο), με τη δυναμική να καταγράφει ενδείξεις επιτάχυνσης (+0,9% μηνιαία, από +0,4% τον Αύγουστο). 

Αναφορικά με το Δομικό Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (ΔΔΤΚ | δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων), η μηνιαία μεταβολή του ενισχύθηκε σε +0,2% το Σεπτέμβριο, από +0,1% τον Αύγουστο, η οποία ήταν η χαμηλότερη από το Φεβρουάριο. Η επιτάχυνση αυτή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις τιμές ενοικίων πρώτης κατοικίας και στο ισοδύναμο κόστος ενοικίου για τους ιδιοκτήτες πρώτης κατοικίας, οι οποίες σημείωσαν μηνιαία αύξηση 0,45% (η υψηλότερη από το 2001) και 0,43% (η υψηλότερη από το 2016), αντίστοιχα το Σεπτέμβριο, αλλά και στις τιμές νέων οχημάτων, οι οποίες ενισχύθηκαν κατά 1,3% μηνιαίως. Τα παραπάνω αντιστάθμισαν πλήρως την συνεχιζόμενη επιβράδυνση των τιμών μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και φορτηγών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 0,7% το Σεπτέμβριο, σε συνέχεια της μείωσης κατά 1,5% τον Αύγουστο. Σημειώσατε ότι οι τιμές τους είχαν σημειώσει σημαντική άνοδο τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο (+9,3% μηνιαία κατά μ.ο.), αντιπροσωπεύοντας το ⅓ της κάθε μίας από τις αντίστοιχες μηνιαίες αυξήσεις του ΔΔΤΚ. Όσον αφορά στην ετήσια μεταβολή του ΔΔΤΚ, αυτή παρέμεινε σταθερή σε υψηλά επίπεδα (+4,0%) τον Σεπτέμβριο.

Federal Reserve: Σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίασης του Σεπτεμβρίου, η μείωση των αγορών ομολόγων ενδέχεται να ξεκινήσει ακόμα και εντός του Νοεμβρίου

Τα πρακτικά της τελευταίας (21 & 22 Σεπτεμβρίου) συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC), ανέδειξαν ότι εάν και εφόσον η απόφαση για την έναρξη της ελάττωσης του μηνιαίου ρυθμού αγοράς ομολόγων (tapering) ληφθεί στην επόμενη συνεδρίαση (2-3 Νοεμβρίου), η διαδικασία θα μπορούσε να ξεκινήσει είτε στα μέσα Νοεμβρίου είτε στα μέσα Δεκεμβρίου. Οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων που παραθέτουν και τις εκτιμήσεις τους για ΑΕΠ, πληθωρισμό, ποσοστό ανεργίας και επιτόκια (σύνολο 18) θεωρούν ότι το κριτήριο «σημαντικής επιπλέον προόδου» ικανοποιείται πλέον ως προς το στόχο του πληθωρισμού (μέσος όρος ετήσιων μεταβολών Οκτώβριος 2020 – Σεπτέμβριος 2021: +3,3% και τελευταίας 3-ετίας: +2,2%). Όσον αφορά στον στόχο της πλήρους απασχόλησης, σημείωσαν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να παρουσιάζει βελτίωση παρά τα ασθενέστερα-των-εκτιμήσεων στοιχεία για τις νέες θέσεις εργασίας του Αυγούστου, με το σύνολο των συμμετεχόντων να συμφωνούν στο ότι αν η πρόοδος συνεχιστεί σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η έναρξη περιορισμού του ρυθμού αγοράς κρατικών χρεογράφων ΗΠΑ και ομολόγων ενυπόθηκων δανείων (τρέχων ρυθμός: $80 δισ. και $40 δισ., αντίστοιχα, ανά μήνα) θα είναι δικαιολογημένη. Κατά τη συνεδρίαση έγινε αναφορά για ενδεικτική μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων κατά $15 δισ. ανά μήνα ($10 δισ. κρατικών χρεογράφων και $5 δισ. ομολόγων ενυπόθηκων δανείων), με τις αγορές να ολοκληρώνονται και για τις δύο κατηγορίες στα μέσα του 2022. Οι συμμετέχοντες έκριναν ότι το παραπάνω χρονοδιάγραμμα είναι κατάλληλο, σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα μπορούσε να αναπροσαρμόσει τα μεγέθη σε περίπτωση που οι οικονομικές εξελίξεις διαφέρουν σημαντικά από τις εκτιμήσεις τους.