Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Διεθνής Οικονομία

​​
 
ΕΛΛΑΔΑ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ


ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

 ΗΠΑ: Πρωτοφανής υποχώρηση του ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο (-33%), όπως αναμενόταν, με την προσοχή να στρέφεται στην ανθεκτικότητα της ανάκαμψης που ξεκίνησε τον Μάιο και παρουσιάζει σημάδια κόπωσης το τελευταίο διάστημα

Το ΑΕΠ στο Τ2:2020 στις ΗΠΑ κατέγραψε πρωτοφανή υποχώρηση λόγω της γενικευμένης παύσης δραστηριοτήτων για τον περιορισμό εξάπλωσης της πανδημίας τον Απρίλιο και σε μέρος του Μαΐου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση, η τριμηνιαία ετησιοποιημένη μεταβολή διαμορφώθηκε σε -32,9% (-9,5% σε μη ετησιοποιημένη βάση) και η ετήσια σε -9,5%. Οι επιδόσεις αυτές ήταν εν πολλοίς σύμφωνες με τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Η ιδιαίτερα έντονη συρρίκνωση ήταν εμφανής σε όλο το εύρος των κατηγοριών δαπανών (ενδεικτικά, σε τριμηνιαία ετησιοποιημένη βάση, η ιδιωτική κατανάλωση υποχώρησε κατά 34,6%, οι επιχειρηματικές επενδύσεις κατά 27,0% και οι επενδύσεις σε κατοικίες κατά 38,7%), με εξαίρεση τις κυβερνητικές δαπάνες (+2,7% τριμηνιαία ετησιοποιημένα). Η προσοχή πλέον έχει στραφεί στην πορεία της ανάκαμψης έπειτα από την προαναφερόμενη καθίζηση του ΑΕΠ, με την ταχεία αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και τον Ιούνιο μετά από την άρση των lockdown, να παρουσιάζει ενδείξεις κόπωσης πρόσφατα, εν μέσω και επιδείνωσης των επιδημιολογικών δεδομένων. Πράγματι, οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας (ατόμων που έχουν κριθεί ως δικαιούχοι και οι οποίοι βρίσκονται σε κατάσταση ανεργίας τουλάχιστον μία εβδομάδα), σημείωσαν εβδομαδιαία άνοδο (κατά 0,9 εκατομμύρια σε 17,0 εκ.) την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιουλίου, για πρώτη φορά από τις αρχές Μαΐου (εκείνη την περίοδο είχαν ανέλθει στα ιστορικά υψηλά των  24,9 εκ.). Επιπλέον, οι αρχικές αιτήσεις κατέγραψαν 2η συνεχή εβδομαδιαία άνοδο την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου (1,4 εκ από 1,3 εκ. δύο εβδομάδες πριν). Επιπρόσθετα, υποχώρηση έχουν σημειώσει τον Ιούλιο και οι δείκτες καταναλωτικής εμπιστοσύνης, τόσο του Πανεπιστημίου του Michigan (-5,6 σε 72,5) όσο και του Conference Board (-5,7 σε 92,6). Σημειώνεται ότι την υψηλή εξάρτηση της πορείας της οικονομικής ανάκαμψης από την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων αναγνώρισε και η Federal Reserve στην πρόσφατη συνεδρίασή της (29 Ιουλίου), κατά την οποία δεν προέβη σε αλλαγές στην νομισματική πολιτική όπως αναμενόταν (βασικό επιτόκιο στο εύρος 0% - 0,25%). Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε ότι η πολιτική συζήτηση για νέα δέσμη επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων, πιθανού ύψους $1 τρισ. (4,7% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) συνεχίζεται, με στόχο να ολοκληρωθεί εντός της εβδομάδας.

Κίνα: Εν πολλοίς αμετάβλητοι οι δείκτες επιχειρηματικής εμπιστοσύνης (PMI) τον Ιούλιο

Οι πρόδρομοι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας PMI της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας κατέγραψαν ανεπαίσθητες μεταβολές σε μηνιαία βάση τον Ιούλιο. Συγκεκριμένα, ο δείκτης για τον τομέα της μεταποίησης ανήλθε σε 51,1 από 50,9 τον Ιούνιο και έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για 50,7. Ο αντίστοιχος δείκτης για τους μη-μεταποιητικούς κλάδους (κυρίως υπηρεσίες και κατασκευές) διαμορφώθηκε σε 54,2 έναντι 54,4 τον Ιούνιο, υπερβαίνοντας αισθητά τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 51,2. Η προσοχή πλέον στρέφεται στις 14 Αυγούστου στα στοιχεία του Ιουλίου για την οικονομική δραστηριότητα (λιανικές πωλήσεις, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις παγίων κεφαλαίων) για μία πληρέστερη εκτίμηση της δυναμικής της οικονομίας.