Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

Πτώση σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, από τα υψηλά που είχαν σημειώσει την περασμένη εβδομάδα, ακολουθώντας αντίστροφη πορεία με την αύξηση της διάθεσης ανάληψης ρίσκου. Συγκεκριμένα το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση από τα υψηλά 4-μηνών που είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα σε 1,56%, καθώς ο πληθωρισμός σταθεροποιείται σε υψηλά επίπεδα και τα νέα σχετικά με το tapering της Fed είχαν εν πολλοίς ενσωματωθεί στις τιμές.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στο Ηνωμένο Βασίλειο το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού Ομολόγου σημείωσε πτώση 9 μ.β. σε 1,05%.

Στη Γερμανία, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου, μειώθηκε κατά 3 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση σε -0,18%. Παρόμοια εικόνα σημειώθηκε και στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων της περιφέρειας. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου της Ιταλίας υποχώρησε κατά 3 μ.β. σε 0,87% και της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατά 5 μ.β. σε 0,44% και 0,32% αντίστοιχα. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος της πτώσης σημειώθηκε την Πέμπτη μετά τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, κ. Lagarde, η οποία επανέλαβε ότι θεωρεί την άνοδο του πληθωρισμού προσωρινή.

 

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+
​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+
υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (νέος γύρος επαναγοράς ομολόγων μέχρι το Μάρτιο του 2022)
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα