Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

 

Πτώση σημείωσαν την προηγούμενη εβδομάδα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων των βασικών αγορών (αύξηση τιμών), λόγω της αυξημένης αποστροφής κινδύνου από της επενδυτές.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ κατέγραψε πτώση 4 μ.β. σε 0,55% εν μέσω ασθενών οικονομικών στοιχείων (ΑΕΠ, αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας). Παράλληλα, οι διαφωνίες που διαφαίνονται στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για ενδεχόμενο νέο πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης της οικονομίας, αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου Trump την Πέμπτη για πιθανή αναβολή των εκλογών του Νοεμβρίου, πίεσαν περαιτέρω τις αποδόσεις.

Στη Γερμανία, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου σημείωσε πτώση  9 μ.β. σε -0,54% (χαμηλό από το Μάιο του 2020) λόγω και των ασθενέστερων-του-αναμενομένου στοιχείων για το ΑΕΠ του 2ου τριμήνου (-10,1% τριμηνιαία μεταβολή).

Σε αυτό το πλαίσιο, ελαφρώς πτωτικά κινήθηκαν και τα επιτόκια των 10-ετών κρατικών ομολόγων της περιφέρειας, με αυτό της Ιταλίας να υποχωρεί κατά 3 μ.β. σε 0,97%, σημειώνοντας χαμηλό πέντε μηνών, ενώ της Ισπανίας και της Πορτογαλίας σημείωσαν πτώση 3 μ.β. σε 0,32% αμφότερα, κινούμενα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στον απόηχο της συμφωνίας των ΕΕ27 για το Ταμείο Ανάκαμψης.

 

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+
​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+
υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (νέος γύρος επαναγοράς ομολόγων τουλάχιστον για το 2020)
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
 
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα