Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Μικρές μεταβολές σημειώθηκαν στις διεθνείς μετοχικές αγορές την προηγούμενη εβδομάδα.

Συνολικά, ο δείκτης MSCI ACWI ενισχύθηκε κατά 0,3%, με τις αγορές των Αναπτυγμένων οικονομιών (+0,3%) να υπεραποδίδουν έναντι των Αναδυόμενων (-0,2%). Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 κατέγραψε άνοδο κατά 0,2% σε εβδομαδιαία βάση, σημειώνοντας νέα ιστορικά υψηλά (4239), με τους επενδυτές να παραβλέπουν την επιτάχυνση του πληθωρισμού και να επικεντρώνονται στα θετικά μάκρο και συγκεκριμένα στη μείωση των νέων αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, τα οποία μειώθηκαν για 6η συνεχόμενη εβδομάδα, υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο 2020 (376 χιλ.).

Σημειώνεται ότι ο δείκτης παρέμεινε καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε στενό εύρος διακύμανσης, με τις ημερήσιες μεταβολές να είναι μικρότερες του 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για 14 συνεδριάσεις, καταγράφοντας το μεγαλύτερο αντίστοιχο σερί από τον Ιανουάριο του 2020. Ο κλάδος της Υγείας υπερ-απέδωσε (+2,7%), ενώ αντίθετα, ο κλάδος των Τραπεζών υπο-απέδωσε (-3,7%), λόγω της πτώσης των μακροπρόθεσμων επιτοκίων που επηρεάζουν αρνητικά τις προοπτικές κερδοφορίας του κλάδου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο EuroStoxx σημείωσε μικρή άνοδο (+0,2%) ενώ στην Ελλάδα, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 2,5%, ξεπερνώντας τις 920 μονάδες για πρώτη φορά από το Φεβρουάριο του 2020, με τον Τραπεζικό δείκτη να υπεραποδίδει (+6,1%).


 

​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+ αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 (+50% από -35% το 2020)
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους (18.2x)


Ουδέτερη στάση για τις μετοχές