Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά για 3η συνεχόμενη εβδομάδα,  καθώς η απότομη άνοδος των επιτοκίων αντανακλά ανησυχίες για την πιθανή αντίδραση της Federal Reserve, εάν και εφόσον ενταθούν οι πληθωριστικές πιέσεις στην οικονομία των ΗΠΑ. Συνολικά ο δείκτης MSCI ACWI σημείωσε πτώση 0,6% την περασμένη εβδομάδα. Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 υποχώρησε κατά -1,1% σε εβδομαδιαία βάση, με τις μετοχές Τεχνολογίας (-3,3%) να οδηγούν την πτώση.

Λόγω αυτού, ισχυρό πλήγμα δέχτηκε ο Nasdaq100 (40% της κεφαλαιοποίησης ανήκει στον Τεχνολογικό κλάδο και περιλαμβάνει επιπλέον μετοχές όπως η Google και η Facebook (-3,6%) ο οποίος βρέθηκε σε χαμηλό 2 μηνών, και πλέον διαπραγματεύεται 10% χαμηλότερα από το υψηλό που είχε σημειώσει το Φεβρουάριο, εισερχόμενος σε πεδίο διόρθωσης. Αντίθετα, ισχυρή άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Ενέργειας (+6%), καθώς συνεχίζεται η αύξηση στις τιμές πετρελαίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης EuroStoxx ενισχύθηκε κατά 1,4% με τον κλάδο τον Τραπεζών να σημειώνει άνοδο +3,1%. Παράλληλα ανοδικά κινήθηκε και ο κλάδος Ταξιδιών και Αναψυχής (+6,2%), καθώς η συνέχεια του εμβολιασμού κατά της Covid-19 και οι προσδοκίες για ανάκαμψη της ζήτησης για ταξίδια το 2021 οδήγησαν σε μια σειρά από αυξήσεις τιμών στόχων από μεγάλες εταιρίες. Την Παρασκευή, ο EuroStoxx σημείωνε μικρή πτώση (-0,5%), 16:00 Λονδίνου.


​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+ αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 (+38% από -35% το 2020)
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους (18.2x)


Ουδέτερη στάση για τις μετοχές