Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές κινήθηκαν πτωτικά την περασμένη εβδομάδα, με τις ανησυχίες για τον αντίκτυπο των μεταλλάξεων της Covid-19 στην οικονομία να παραμένουν στο επίκεντρο.
Συνολικά, ο δείκτης MSCI ACWI σημείωσε πτώση -0,9% σε εβδομαδιαία βάση, με τις αγορές τόσο των Αναδυόμενων (-1,2%) όσο και των Αναπτυγμένων οικονομιών να υπό-αποδίδουν (-0,9%). Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 σημείωσε πτώση -0,9% (+20% από την αρχή του έτους). Στο μεταξύ, ο δείκτης μεταβλητότητας VIX βρέθηκε στο 19% με το μέσο όρο του έτους να ανέρχεται σε 20%.
Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο EuroStoxx υποχώρησε κατά 0,5% σε εβδομαδιαία βάση (+18% από την αρχή του έτους) με το τον κλάδο της υγείας να σημειώνει τις μεγαλύτερες απώλειες (-1,8%).

Στην Ιαπωνία τα ισχυρότερα-του-αναμενομένου στοιχεία για το ΑΕΠ στο 2ο τρίμηνο του έτους σε συνδυασμό με την αισιοδοξία ότι ο διάδοχος του πρωθυπουργού Suga θα αυξήσει τις δημοσιονομικές δαπάνες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, οδήγησε τον Nikkei υψηλότερα κατά 3,0% σε εβδομαδιαία βάση. Η ανοδική δυναμική διατηρήθηκε και την Παρασκευή (+1,3%).


 
​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+ αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 (+67% από -35% το 2020)
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους (17x)


Ουδέτερη στάση για τις μετοχές