Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

Οι διεθνείς μετοχικές αγορές σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά, αν και υποχώρησαν ελαφρώς προς το τέλος της εβδομάδος με την προσοχή των επενδυτών να επιστρέφει στην εξάπλωση του Covid-19 και τις πιθανές επιπτώσεις στη διεθνή οικονομία. Συνολικά, ο δείκτης MSCI AC World αυξήθηκε κατά 1,1% σε εβδομαδιαία βάση.

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 σημείωσε άνοδο κατά 1,4% εβδομαδιαίως, υποστηριζόμενος από τον κλάδο της Τεχνολογίας (+1,8%). Να σημειωθεί ότι ο δείκτης έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες που σημείωσε στο διάστημα 20-31 Ιανουαρίου (-3,1%) λόγω του Covid-19 (+4,6% για το διάστημα 31/1-13/2).

 Όσον αφορά τα εταιρικά αποτελέσματα, με το 76% των εταιρειών να έχει προβεί σε ανακοινώσεις, το 70% αυτών έχει παρουσιάσει κέρδη άνω των εκτιμήσεων των αναλυτών και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, η ετήσια μεταβολή των κερδών θα διαμορφωθεί σε 0,9% έναντι -2,2% στο Τ3.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο Eurostoxx ενισχύθηκε κατά 1,5% σε εβδομαδιαία βάση, με τον κλάδο των τραπεζών να υπέρ-αποδίδει (+2%). Αντίστοιχη εικόνα και στην Ευρωζώνη με το δείκτη να έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες που σημείωσε στο διάστημα 20-31 Ιανουαρίου (-3,7%) λόγω του κορωνοϊου (+5,6% για το διάστημα 31/1-13/2).


 

​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+​oι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του 2020 διατηρούνται υψηλές σε 8%
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) δεν είναι ακόμα αρκετά ελκυστικές
​-πολιτική αβεβαιότητα (Ιταλία)

Ουδέτερη στάση για τις μετοχές