Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

 

 Οι διεθνείς μετοχικές αγορές ενισχύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, λόγω της ανανεωμένης αισιοδοξίας για τη διάθεση εμβολίου κατά του Covid-19, μετά και την επανέναρξη των δοκιμών της AstraZeneca για το πειραματικό της εμβόλιο, καθώς και των ανοδικά αναθεωρημένων προβλέψεων για την παγκόσμια και την αμερικανική οικονομία από τον ΟΟΣΑ και τη Federal Reserve αντίστοιχα. Συνολικά, ο δείκτης MSCI AC World αυξήθηκε κατά 0,7% σε εβδομαδιαία βάση.

 

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 σημείωσε άνοδο 0,5% σε εβδομαδιαία βάση (+3,9% από την αρχή του έτους), με τις κοντά-σε-ολοκλήρωση εξαγορές στον Τεχνολογικό κλάδο (Oracle – TikTok, Nvidia- ARM) να υποστηρίζουν τη διάθεση ανάληψης ρίσκου, μετά τις δύο πτωτικές εβδομάδες. Το ανοδικό momentum περιορίστηκε την Τετάρτη. Ισχυρά κέρδη σημείωσε ο κλάδος της Ενέργειας (+4,1%), υποστηριζόμενος από την άνοδο στις τιμές του πετρελαίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης EuroStoxx ενισχύθηκε κατά 0,4% σε εβδομαδιαία βάση, παρά τα ανησυχητικά στοιχεία αναφορικά με τον Covid-19, ιδιαίτερα στη Γαλλία, στην οποία σημειώθηκε ο υψηλότερος αριθμός νέων ημερήσιων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας.


​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+ αισιόδοξες εκτιμήσεις για ανάκαμψη της εταιρικής κερδοφορίας το 2021 (+52% από -40% το 2020)
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα σε απόλυτους όρους (19.4x)


Ουδέτερη στάση για τις μετοχές