Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Χρηματιστήρια

ΕΥΡΩΖΩΝΗ
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

 
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

 

Πολύ υψηλή μεταβλητότητα σημειώθηκε στις διεθνείς μετοχικές αγορές την περασμένη εβδομάδα. 

Οι προσδοκίες για συντονισμένες δράσεις των Κεντρικών Τραπεζών για στήριξη των οικονομιών απέναντι στις επιπτώσεις από τη διεθνή εξάπλωση του COVID-19 οδήγησαν σε σημαντική άνοδο στις αρχές τις εβδομάδος, με τις ανησυχίες όμως να εντείνονται στη συνέχεια παρά την έκτακτη απόφαση της Federal Reserve για μείωση επιτοκίων κατά 50 μ.β. και την αλλαγή του momentum υπέρ του (προτιμητέου από τις αγορές) Biden στις πολιτειακές εκλογές για το χρίσμα των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ. Συνολικά, ο δείκτης MSCI AC World αυξήθηκε κατά 2,5% σε εβδομαδιαία βάση, αν και οι έντονες αρνητικές πιέσεις στις διεθνείς χρηματαγορές την Παρασκευή (15:00 Λονδίνου) ξεπερνούν το -3% οδηγώντας σε απώλειες για την εβδομάδα. 


 

Στις ΗΠΑ, ο δείκτης S&P500 κατέγραψε σημαντική μεταβλητότητα με δύο ανοδικές συνεδριάσεις με ποσοστό άνω του 4% και δύο πτωτικές με ποσοστό άνω του 2,8%. Ο κλάδος των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+8,8%) υπερ-απέδωσε καθώς η υψηλή μερισματική απόδοση που προσφέρει στηρίζει εν μέσω πτώσης των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων. Ο κλάδος των Τραπεζών (-3,6%) υπό-απέδωσε λόγω των χαμηλότερων επιτοκίων και των ανησυχιών για την επιδείνωση της οικονομίας και των πιέσεων που θα επιφέρει στη ποιότητα του δανειακού τους χαρτοφυλακίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, ο δείκτης EuroStoxx μειώθηκε πάνω από 3% σε εβδομαδιαία βάση (Παρασκευή 15:00 Λονδίνου).


 

​​​​ Μετοχές (Ευρωζώνη)​
+​υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου  (risk-premia)
+​oι προσδοκίες για τα εταιρικά κέρδη του 2020 διατηρούνται υψηλές σε 8%
​-​οι αποτιμήσεις (Price/Earnings) δεν είναι ακόμα αρκετά ελκυστικές
​-η πολιτική αβεβαιότητα (Ιταλία) μειώθηκε αλλά δεν εξαλείφθηκε

Ουδέτερη στάση για τις μετοχές