Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​​​
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
 
Οριακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο, με τη διατήρηση των περιοριστικών μέτρων τα Χριστούγεννα, να αυξάνει την πίεση στο λιανικό εμπόριο και τις υπηρεσίες

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος σημείωσε μικρή βελτίωση το Δεκέμβριο του 2020 (91,5 από 91,0 τον προηγούμενο μήνα), παραμένοντας, ωστόσο, σε επίπεδο που καταδεικνύει περαιτέρω συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Οι δείκτες εμπιστοσύνης στις υπηρεσίες και το λιανικό εμπόριο επιδεινώθηκαν, καθώς τα μέτρα περιορισμού της κινητικότητας διατηρήθηκαν εν πολλοίς και κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, με τη μέθοδο ηλεκτρονικής αγοράς προϊόντων και παραλαβής τους από το κατάστημα (click-away) να καλύπτει ένα μικρό σχετικά ποσοστό των απωλειών στον κύκλο εργασιών των επιχειρήσεων. Ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ωστόσο, επέδειξε μικρή βελτίωση (-44,7 από -48,3 το Νοέμβριο) μετά από 5 μήνες συνεχούς υποχώρησης.Βελτίωση σημείωσε ο δείκτης εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, καθώς και ο δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ, στο 46,9 από 42,3 το Νοέμβριο), λόγω των προσδοκιών ζήτησης και παραγωγής, κατά τους επόμενους μήνες, που ανήλθαν στο υψηλότερο επίπεδο από το ξέσπασμα του Covid-19, εν μέσω θετικών τάσεων στο διεθνές εμπόριο και έναρξης των εμβολιασμών.

Αύξηση το Νοέμβριο των δανείων προς τις επιχειρήσεις και των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 8,7% και 14% ετησίως, αντίστοιχα

Η χρηματοδότηση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις επιταχύνθηκε περαιτέρω στο 8,7% ετησίως το Νοέμβριο, με τη σωρευτική αύξηση των αντίστοιχων καθαρών χρηματοδοτικών ροών να ανέρχεται σε €5,5 δισ. το 11μηνο του 2020. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε θετικό έδαφος, για δεύτερο συνεχή μήνα, κινήθηκαν οι χορηγήσεις προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και ατομικές επιχειρήσεις (1,3% ετησίως). Αντιθέτως, ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά συνέχισε να υποχωρεί με σταθερό ετήσιο ρυθμό (-2,5% ετησίως τον ίδιο μήνα). Αναφορικά με τις καταθέσεις, η αύξησή τους υπερέβη εκ νέου τις προσδοκίες, με τη σωρευτική ετήσια αύξησή τους να ανέρχεται πλέον σε €15,9 δισ. Η εν λόγω εξέλιξη υποστηρίζεται, μεταξύ άλλων, από την αναστολή πληρωμής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων και άλλες ενισχύσεις από το δημόσιο, καθώς και από την αύξηση της αποταμίευσης λόγω περιοριστικών μέτρων. Συγκεκριμένα, το Νοέμβριο οι καταθέσεις ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν κατά €3,2 δισ., με τις καταθέσεις των επιχειρήσεων να ενισχύονται κατά €1,9 δισ. και των νοικοκυριών κατά €1,3 δισ. (με στήριξη και από την επέκταση της επιστρεπτέας προκαταβολής).