Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​​​
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
 
 

Ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας
 
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε τις προβλέψεις της για τον ετήσιο ρυθμό μεγέθυνσης του ελληνικού ΑΕΠ στο 2,2% το 2019 και 2,4% το 2020 (συγκριτικά με προηγούμενες προβλέψεις για αυξήσεις 1,8% και 2,3%), στο πλαίσιο δημοσίευσης των ενδιάμεσων χειμερινών προβλέψεών της, ενσωματώνοντας την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών δεικτών, με προσδοκίες για διατήρηση της ανάπτυξης σε επίπεδα άνω του 2%, εφόσον συνεχιστεί η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.


Για το 2020, κύριοι μοχλοί ανάπτυξης αναμένεται να είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση, καθώς το επιχειρηματικό κλίμα και ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης επέστρεψαν σε προ-κρίσης επίπεδα στα τέλη του 2019, ενώ αυξάνεται και το διαθέσιμο εισόδημα.

Νέο ιστορικό χαμηλό για τις αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στα μέσα Φεβρουαρίου

Οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων της Ελλάδας μειώθηκαν περαιτέρω στα μέσα Φεβρουαρίου του 2020, φτάνοντας σε νέα ιστορικά χαμηλά, με το 5ετές στο 0,29% και το 10ετές στο 0,94%, ενώ το επιτοκιακό περιθώριο από το αντίστοιχο γερμανικό διαμορφώθηκε στις 133 μ.β. στις 13 Φεβρουαρίου. Σε αυτό το γενικότερο πλαίσιο, η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς προέβησαν στην έκδοση ομολόγων Tier II, με επιτόκιο 4,25% και 5,5% αντίστοιχα, ενώ το ποσό που άντλησε η καθεμία ήταν €500εκατ.

Σταθεροποίηση της μεταποιητικής παραγωγής το Δεκέμβριο, αλλά μικρή κάμψη το 4ο τρίμηνο του 2019

H ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα σταθεροποιήθηκε το Δεκέμβριο του 2019, με την παραγωγή να αυξάνεται κατά 0,3% ετησίως, μετά από υποχώρηση κατά 5,9% ετησίως το Νοέμβριο. Το 4ο τρίμηνο του 2019 η μεταποιητική παραγωγή συρρικνώθηκε (-1,1% ετησίως), κυρίως, λόγω της επιβράδυνσης της δραστηριότητας στους κλάδους παραγωγής προϊόντων καπνού, πετρελαίου και μη μεταλλικών ορυκτών (-33,2%, -13,3% και -11,8% ετησίως, αντίστοιχα). Εντούτοις, στο σύνολο του 2019, η μεταποιητική παραγωγή αυξήθηκε για 6ο συνεχές έτος (1,2% ετησίως), παρά την εξασθένιση βασικών εξαγωγικών αγορών στην Ευρωζώνη (Γερμανία, Ιταλία) και τη συρρίκνωση του εμπορίου με την Τουρκία.