Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ


H Βρετανική λίρα ενισχύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αν και παρουσίασε αυξημένη μεταβλητότητα.

Τα καλύτερα-των-εκτιμήσεων στοιχεία για την αγορά εργασίας και οι εσωκομματικές αντιδράσεις στο κυβερνών κόμμα για την μονομερή τροποποίηση της Συμφωνίας για το Brexit έδωσαν ώθηση στην λίρα στις αρχές τις εβδομάδας. Το κλίμα αντιστράφηκε την Πέμπτη, μετά τη δημοσίευση των πρακτικών από τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας, με τη λίρα να υποχωρεί σημαντικά για να ανακάμψει εκ νέου στη συνέχεια μετά τις δηλώσεις της Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ότι παραμένει πεπεισμένη ότι μια εμπορική μεταξύ Ε.Ε. – Η.Β. μπορεί να επιτευχθεί. Συνολικά η στερλίνα σημείωσε άνοδο κατά 1,4% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε $1,295 και κατά 1,4% έναντι του ευρώ σε €/0,912.

 
Το ιαπωνικό γιεν σημείωσε κέρδη την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ κατά 1,3% σε ¥104,74 (υψηλό 7 εβδομάδων) και κατά 1,3% έναντι του ευρώ σε ¥124,10 (υψηλό από τέλος Ιουλίου), μετά και την εκλογή του Γ. Σούγκα ως νέου πρωθυπουργού της χώρας και των δηλώσεων του πως θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του, Σ. Άμπε (Abenomics), ο οποίος παραιτήθηκε για λόγους υγείας.

 

 Ευρωζώνη

+υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3% του ΑΕΠ)
+

​αναθεώρηση των Μακροπρόθεσμων Στόχων και του Πλαισίου Στρατηγικής της Νομισματικής πολιτικής συνεπάγεται μηδενικά επιτόκια από τη Fed για μεγάλο χρονικό διάστημα

+​το Next Generation EU μέσο στήριξης της οικονομίας της Ευρωζώνης
-πιθανή εκ νέου επιβράδυνση της οικονομίας της ζώνης του ευρώ λόγω Covid-19
-​πιθανότητα για νέα μέτρα επεκτατικής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ το Δεκέμβρη

Εύρος $1,17-$1,20 βραχυπρόθεσμα