Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
 
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ
 

Υποχώρησε το Ιαπωνικό Γιεν την περασμένη εβδομάδα καθώς η άμβλυνση των εμπορικών εντάσεων ΗΠΑ-Κίνας περιόρισε τη ζήτηση των επενδυτών για «ασφαλή καταφύγια». 

Συγκεκριμένα πτώση κατά 1,1% σημείωσε έναντι του δολαρίου ΗΠΑ σε ¥108,08 και κατά 1,5% έναντι του ευρώ σε ¥119,62.

Περιορισμένες κινήσεις για τη λίρα Αγγλίας στο μεγαλύτερο μέρος της περασμένης εβδομάδας εν μέσω καλύτερων του αναμενομένου στοιχείων για το ΑΕΠ του Ιουλίου (+0,3% μηνιαία), αλλά και διατηρούμενης αβεβαιότητας για το Brexit. 


Την Παρασκευή ωστόσο (13 Σεπτεμβρίου), αναφορές για πιθανώς εποικοδομητική κινητικότητα αναφορικά με το ακανθώδες ζήτημα του μετά-Brexit καθεστώτος στα σύνορα Ιρλανδίας – Βόρειας Ιρλανδίας, οδήγησε σε τάσεις ανόδου για τη λίρα Αγγλίας. Να σημειωθεί το κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου έχει εγκρίνει νόμο ο οποίος προβλέπει πως ο Π/Θ κ. Johnson οφείλει να ζητήσει παράταση της προθεσμίας του Brexit έως το τέλος Ιανουαρίου 2020, εάν δεν υπάρξει συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους όρους αποχώρησης έως τα μέσα Οκτωβρίου.

Μικρή εβδομαδιαία μεταβολή για το ευρώ την περασμένη εβδομάδα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ (+0,3% σε $1,107), με τις αποφάσεις της ΕΚΤ να είναι κοντά στις προσδοκίες των επενδυτών (+0,5% την Πέμπτη).


Ευρωζώνη

+υψηλό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών (3% ΑΕΠ)
+

​τα θετικά νέα για το USD όπως ισχυρή ανάπτυξη στις ΗΠΑ και επιθετική Fed έχουν ως ένα βαθμό ενσωματωθεί στις τιμές

+τέλος των καθαρών αγορών ομολόγων (ΕΚΤ)
​-​πολιτική αβεβαιότητα (Ιταλία)
-διατήρηση από την ΕΚΤ των βασικών της επιτοκίων σε πολύ χαμηλά επίπεδα μέχρι το καλοκαίρι του 2019 τουλάχιστον
Εύρος $1,12-$1,15 βραχυπρόθεσμα