Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ​ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

Πιθανή η λήψη νέων υποστηρικτικών μέτρων νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), αν και όχι νωρίτερα από τον προσεχή Σεπτέμβριο

Με τα τελευταία στοιχεία (PMI, καταναλωτική εμπιστοσύνη) να υποδεικνύουν ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκε τον Απρίλιο λόγω της πανδημίας, η προσοχή στρέφεται στην ταχύτητα με την οποία θα  επανέλθει στα προ-κοροναϊού επίπεδα, όπως διαφαίνεται και από πρόσφατα σχόλια μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ (Schnabel, Panetta, Lane). Σύμφωνα και με τον επικεφαλής οικονομολόγο της ΕΚΤ κ. Lane, η αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας παραμένει υψηλή, με σημαντική πιθανότητα για προσωρινές διακοπές στη δυναμική βελτίωσης, λόγω εκ νέου λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης της πανδημίας, είτε προληπτικού χαρακτήρα είτε κατόπιν τοπικών εξάρσεων. Ακόμα δε και χωρίς την λήψη νέων περιοριστικών μέτρων, η οικονομική εμπιστοσύνη θα παραμένει ευάλωτη σε πιθανές σημαντικές επιδεινώσεις των επιδημιολογικών στοιχείων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ δεν αναμένει επαναφορά του ΑΕΠ σε επίπεδα προ της πανδημικής κρίσης, νωρίτερα από τα τέλη του 2022. Σημαντικό παράγοντα για την αποφυγή ισχυρού θεμελιώδους πλήγματος και την εν γένει πορεία αποκατάστασης της οικονομικής δραστηριότητας, συνιστά η κατάσταση στην αγορά εργασίας δεδομένης και της ισχυρής αλληλεπίδρασης μεταξύ της απασχόλησης, του διαθέσιμου εισοδήματος και της κατανάλωσης. Σημειώνεται ότι τα εκτεταμένα (προσωρινά) κρατικά μέτρα στήριξης της απασχόλησης σε συνδυασμό με σχήματα μερικής ή/και προσωρινής αναστολής εργασίας (αντίθετα με τις ΗΠΑ, οι εργαζόμενοι σε προσωρινή αναστολή εργασίας δεν προσμετρώνται στους ανέργους), έχουν συνεισφέρει σημαντικά ώστε να περιοριστεί η αύξηση του ποσοστού ανεργίας στην ευρωζώνη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε 7,4% τον Μάιο από 7,1% τον Μάρτιο. Ωστόσο, μέρος της απασχόλησης ενδέχεται να μην αποκατασταθεί στο επόμενο διάστημα, σε αντιστοιχία με την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα. Επιπλέον, η λήξη των μέτρων στήριξης, πιθανώς να συνεισφέρει αρνητικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΕΚΤ εκτιμά ότι το ποσοστό ανεργίας θα ανέλθει σε επίπεδα πλησίον του 10% στο 3ο τρίμηνο του 2020, με παραμονή του σε παρόμοια επίπεδα εντός του 2021 (10,1% κατά μ.ο.) προτού υποχωρήσει το 2022 (9,1% κατά μ.ο.).
 
 Συνολικά, σύμφωνα και με τα πρόσφατα σχόλια των αξιωματούχων της, η ΕΚΤ παραμένει ανοικτή στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω μέτρων για την υποστήριξη της οικονομικής ανάκαμψης στην ευρωζώνη, αν και αυτά δεν αναμένονται πριν από το Σεπτέμβριο, όταν και θα έχουν καταστεί διαθέσιμα περισσότερα οικονομικά στοιχεία.