Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ​ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

Ευρωζώνη: Διατηρούνται οι εκτιμήσεις για έντονη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο Τ3:2020, με το ρυθμό διασποράς της πανδημίας κλειδί για το Τ4:2020

Σημαντική αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας έλαβε χώρα για 3ο συνεχή μήνα τον Ιούλιο σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή σημείωσε μηνιαία άνοδο 4,1% τον Ιούλιο, έπειτα από μηνιαία αύξηση κατά 9,5% τον Ιούνιο και 12,2% τον Μάιο. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια των τριών αυτών μηνών, η βιομηχανική παραγωγή αποκατέστησε σημαντικό μέρος από τις σωρευτικές απώλειες 27,5% που είχαν καταγραφεί τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, παραμένοντας ωστόσο 7,2% χαμηλότερα των επιπέδων προ-πανδημίας (Φεβρουάριος). Ταυτόχρονα, η μηνιαία μεταβολή για τη δραστηριότητα στον κατασκευαστικό τομέα διαμορφώθηκε σε +0,2% τον Ιούλιο, από +5,1% τον Ιούνιο και +29,6% τον Μάιο. Ως αποτέλεσμα, σημαντικό έδαφος έχει καλυφθεί από τις σωρευτικές απώλειες 30,6% το δίμηνο Μαρτίου – Απριλίου, με την κατασκευαστική δραστηριότητα να βρίσκεται τον Ιούλιο σε επίπεδα 5,3% χαμηλότερα του Φεβρουαρίου. Συνολικά, τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποστηρίζουν τις προσδοκίες για σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στο 3ο τρίμηνο (+8,4% τριμηνιαία σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα | -7,9% ετήσια) έπειτα από την πρωτοφανή πτώση λόγω της πανδημίας στο προηγούμενο τρίμηνο (-11,8% τριμηνιαία | -14,7% ετήσια).

 
 Τέλος, σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η ετήσια μεταβολή του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί σε  -7,9% συνολικά στο 2020, με μερική ανάκαμψη κατά +5,1% ετησίως το 2021.