Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις
ΕΛΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΔΙΕΘΝΗΣ ​ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ​​
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
​ΑΜΟΙΒΑΙΑ ΚΕΦΑΛΑΙΑ

 

Ευρωζώνη: Συνεχίστηκε η βελτίωση στην αγορά εργασίας το Νοέμβριο, με τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν έκτοτε να θέτουν εν αμφιβόλω τη συνέχιση της 

Το εποχικά προσαρμοσμένο ποσοστό ανεργίας στην Ευρωζώνη μειώθηκε σε 8,3% το Νοέμβριο από 8,4% τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας της εκτιμήσεις των αναλυτών για άνοδο κατά 0,1% σε 8,5%. Το ποσοστό ανεργίας βαίνει μειούμενο για 4ο συνεχόμενο μήνα από το επίπεδα του Φεβρουαρίου (7,2%). Αντίθετα, ανησυχητικό στοιχείο είναι η αύξηση του ποσοστού ανεργίας για τους νέους κάτω των 25 ετών κατά 0,4 ποσοστιαίες μονάδες σε 18,4%. Επιπροσθέτως, το Δεκέμβριο πολλές χώρες επανέφεραν ή αυστηροποίησαν τα μέτρα για τον περιορισμό εξάπλωσης του τρίτου κύματος της πανδημίας, εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με τη συνέχιση της καθοδικής πορείας του ποσοστού ανεργίας τους επόμενους μήνες.

Πολιτικές αναταράξεις στην Ιταλία, αν και η πιθανότητα νέων εκλογών παραμένει χαμηλή. Η αξιοποίηση των πόρων του NGEU (>€200 δισ.) το βασικό πολιτικό θέμα του 2021

Η παραίτηση δύο υπουργών και ενός υφυπουργού που προέρχονται από το κόμμα Italia Viva του πρώην πρωθυπουργού της χώρας, Ματτέο Ρέντσι, και η επακόλουθη αποχώρηση του κόμματος από τον κυβερνητικό σχηματισμό οδηγεί σε αύξηση της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα, αφού η κυβέρνηση δεν έχει πια την απαιτούμενη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στην Γερουσία. Το σημείο αντιπαράθεσης φαίνεται να είναι η διαχείριση των πόρων του ευρωπαϊκού ταμείου ανάκαμψης “Next Generation EU”, το οποίο για την Ιταλία προβλέπει αθροιστικά σε επιχορηγήσεις και δάνεια το ποσό των €209 δισ. Τα πιο πιθανά σενάρια για τη συνέχεια σύμφωνα με τους αναλυτές είναι είτε η ανεύρεση από τον νυν πρωθυπουργό, Κόντε, νέων συμμάχων που θα του εξασφαλίσουν τον απαραίτητο αριθμό ψήφων για την πλειοψηφία στη Γερουσία και την υλοποίηση του προγράμματός του ή τον ορισμό διαφορετικού προσώπου κοινής αποδοχής για τη θέση του πρωθυπουργού, ένα ενδεχόμενο με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί ο κ. Ρέντσι, επαναφέροντας τη στήριξη του στον υφιστάμενο κυβερνητικό σχηματισμό αλλά πιθανώς μετά από επιμέρους αλλαγές στο προτεινόμενο σχέδιο στήριξης της οικονομίας. Επιπλέον, υπάρχουν δύο ακόμα σενάρια, τα οποία όμως αυτή τη στιγμή έχουν πολύ μικρές πιθανότητες υλοποίησης.

 
Το ένα εξ αυτών είναι η δημιουργία ευρύτερου συνασπισμού κομμάτων με τη συμμετοχή και των κεντροδεξιών/ακροδεξιών παρατάξεων σε αυτόν υπό την ηγεσία κάποιου τεχνοκράτη πρωθυπουργού και το δεύτερο, η προκήρυξη πρόωρων εκλογών, με το οποίο φαίνεται να συμφωνεί μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση.