Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

Οι ανησυχίες για κλιμάκωση των εντάσεων στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου στην αρχή της εβδομάδας ώθησε χαμηλότερα τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων/ασφαλών καταφυγίων.

 

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (επαναγορά ομολόγων)
​​​-
​​κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων των 10-ετών ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου λόγω επεκτατικής δημ. πολιτικής
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση κατά 7 μ.β. σε 2,40% (χαμηλό από τέλος Μαρτίου), ενώ το αντίστοιχο του 2-ετούς κατά -8 μ.β. σε 2,19%. Ωστόσο με βάση διαφορετικές λήξεις (10-ετία vs τρίμηνο έντοκο γραμμάτιο ΗΠΑ) η κλίση της καμπύλης επιτοκίων αντιστράφηκε προσωρινά (<0 στις -2 μ.β. την Τετάρτη) αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες για επιβράδυνση/ύφεση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρόμοιο κλίμα επικράτησε και στην Ευρώπη με τη διάθεση ανάληψης κινδύνου των επενδυτών να υποχωρεί και το επιτόκιο της Γερμανικής 10-ετίας να μειώνεται κατά 5 μ.β. σε -0,10% (χαμηλό από τον Σεπτέμβριο 2016).

Στην Ιταλία το επιτόκιο της 10-ετίας παρέμεινε αμετάβλητο σε 2,68%, αν και σημείωσε άνοδο σε υψηλό 2 μηνών στις αρχές της εβδομάδας μετά τις δηλώσεις του κ. Salvini ότι το δημόσιο χρέος μπορεί να ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ. Ωστόσο, στη μείωση της 10-ετίας συνέβαλλαν οι δηλώσεις του δεύτερου εταίρου κ. Di Maio την Πέμπτη, ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ δεν πρόκειται να οδηγηθεί υψηλότερα από το περίπου 132% του ΑΕΠ που βρίσκεται σήμερα.