Είσοδος Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 
Τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, εν μέσω προσδοκιών των επενδυτών για λιγότερες αυξήσεις επιτοκίου από την Fed το 2019 και το 2020 και μεικτών οικονομικών στοιχείων.
 
 

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (επαναγορά ομολόγων)
​​​-
​​κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων των 10-ετών ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου λόγω επεκτατικής δημ. πολιτικής
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα

Συγκεκριμένα,  το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση κατά 14 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση, σε 2,85% (+44 μ.β. αρχή έτους) και του 2-ετούς κατά 8 μ.β. σε 2,71% (+83 μ.β. αρχή έτους). Υπενθυμίζουμε ότι τα χαμηλά επίπεδα στην μεταξύ τους διαφορά (14 μ.β., χαμηλό από τον Ιούνιο 2007), συνήθως υποδηλώνουν, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα χαμηλές προσδοκίες για την ανάπτυξη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το επιτόκιο της 10-ετίας μειώθηκε κατά 10 μ.β. την περασμένη εβδομάδα και επιπλέον κατά 7 μ.β. την Δευτέρα σε 1,20%, εν μέσω ανησυχιών για τις προοπτικές της οικονομίας, καθώς η αβεβαιότητα για τη μορφή που θα πάρει το Brexit και για τη μελλοντική οικονομική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με τον σημαντικότερο εμπορικό εταίρο του, την Ευρωπαϊκή Ένωση, παραμένει υψηλή.

Το αντίστοιχο επιτόκιο στην Γερμανία μειώθηκε κατά 6 μ.β. την περασμένη εβδομάδα, σε 0,25%, χαμηλό από τον Ιούνιο του 2017.