Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

Τα ισχυρότερα-του-αναμενομένου στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, οδήγησαν σε άνοδο τα μακροπρόθεσμα επιτόκια των κρατικών ομολόγων.

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (επαναγορά ομολόγων)
​​​-
​​κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων των 10-ετών ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου λόγω επεκτατικής δημ. πολιτικής
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ κατέγραψε άνοδο κατά 10 μ.β. σε 2,14% (-55 μ.β. από την αρχή του έτους). Η 2-ετία, η οποία είναι σχετικά πιο στενά συνδεδεμένη με τις προσδοκίες για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της νομισματικής πολιτικής, ήταν εν πολλοίς σταθερή σε 1,87% (-63 μ.β. από την αρχή του έτους), δεδομένου ότι οι εκτιμήσεις για επικείμενες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά.

Παρόμοια εικόνα στη Γερμανία, με το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου να σημειώνει άνοδο 14 μ.β. σε -0,23% και του 2-ετούς κατά 2 μ.β. σε -0,73%.
Αντίθετα, υποχώρησε η 10-ετία στην Ιταλία, κατά 5 μ.β. σε 1,70%, έπειτα και από τις πρόσφατες νέες εκδόσεις ομολόγων 3-ετούς, 7-ετούς και 49-ετούς διάρκειας, οι οποίες συγκέντρωσαν υψηλό ενδιαφέρον από τους επενδυτές, με αποτέλεσμα τα προσφερόμενα επιτόκια να διαμορφωθούν σε χαμηλά επίπεδα.

Τέλος, άνοδο κατά 15 μ.β. σε 0,48%, σημείωσε το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου της Ισπανίας, εν μέσω και συνεχιζόμενης αδυναμίας σχηματισμού νέας κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές του περασμένου Απριλίου.