Είσοδος για Ιδιώτες Είσοδος για Επιχειρήσεις

Κρατικά Ομόλογα

​​
ΕΛ​ΛΑΔΑ
ΕΥΡΩΖΩΝΗ
 
ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ​

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ


ΚΡΑΤΙΚΑ ΟΜΟΛΟΓΑ

​​​
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ
​ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ
 

Άνοδο σημείωσαν τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα καθώς διατηρήθηκε η διάθεση ανάληψης κινδύνου των επενδυτών.

​​Ευρωζώνη (Γερμανία)

+​​τα ομόλογα του πυρήνα της ευρωζώνης​ παραμένουν ελκυστικά ως επένδυση «ασφαλούς καταφυγίου» ​
+υποστηρικτική νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ (επαναγορά ομολόγων)
​​​-
​​κίνδυνος ανόδου των επιτοκίων των 10-ετών ομολόγων του αμερικάνικου δημοσίου λόγω επεκτατικής δημ. πολιτικής
-​υψηλές αποτιμήσεις έναντι των μακροπρόθεσμων θεμελιωδών στοιχείων (ανάπτυξη, προσδοκώμενος πληθωρισμός)
Ελαφρώς υψηλότερα επιτόκια (χαμηλότερες τιμές) από τα τρέχοντα επίπεδα

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο του 10-ετούς κρατικού ομολόγου στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά 21 μ.β. σε 1,77%, υψηλό από τις αρχές Αυγούστου, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο της 2-ετίας σημείωσε άνοδο κατά 18 μ.β. σε 1,72%. Ανοδική ώθηση προέκυψε και από τον υψηλότερο του αναμενομένου πληθωρισμού τον Αύγουστο (ετήσια αύξηση Δομικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή: +0,2 μηναία σε +2,4%, έναντι εκτιμήσεων των αναλυτών για +2,3%).

Αντίστοιχη εικόνα και στη Γερμανία με το επιτόκιο της 10-ετίας να ενισχύεται κατά 12 μ.β. εβδομαδιαία σε -0,52%. Έντονη  μεταβλητότητα σημειώθηκε στον απόηχο της ΕΚΤ την Πέμπτη (12/9). Συγκεκριμένα το επιτόκιο του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε έως το -0,647% στην αρχή της ομιλίας του κ. Draghi, για να διαμορφωθεί στο κλείσιμο στο -0,516% (+5 μ.β. υψηλότερα σε σχέση με την Τετάρτη και +13 μ.β. από τα χαμηλά της ημέρας).

Πτώση σημείωσαν τα επιτόκια των 10ετών κρατικών ομολόγων στην περιφέρεια της Ευρωζώνης μετά την ανακοίνωση του νέου QE, με το επιτόκιο της 10-ετίας στην Ιταλία να υποχωρεί κατά -10 μ.β. την Πέμπτη σε 0,87% (-1 μ.β. σε εβδομαδιαία βάση) κοντά στα πρόσφατα ιστορικά χαμηλά του (0,81%).